Μιχάλης Σαμόλης: ο πωλητής της «Σχεδίας» που μας μαθαίνει την πόλη μας

Μιχάλης Σαμόλης: ο πωλητής της «Σχεδίας» που μας μαθαίνει την πόλη μας

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τον Μιχάλη Σαμόλη γνωριστήκαμε το 2017, όταν τον άκουσα να μιλάει στους «Διαλόγους» του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, και έκτοτε γίναμε φίλοι. Είναι πωλητής του περιοδικού δρόμου «Σχεδία», το οποίο πρωτοκυκλοφόρησε στην Αθήνα πριν από έξι χρόνια και μέχρι σήμερα έχει δώσει δουλειά και διέξοδο σε πολλούς ανθρώπους που βρέθηκαν χωρίς οικονομικό δίχτυ ασφαλείας. Χάρις στον Μιχάλη επισκέφθηκα το γραφείο του περιοδικού και ενημερώθηκα για το πρωτάθλημα των αστέγων. Από τα πιο σπουδαία πράγματα που με έμαθε ο καινούργιος μου φίλος, όμως, είναι να βλέπω την Αθήνα με άλλη ματιά. Εδώ και πολλά χρόνια, ο Μιχάλης είναι ξεναγός στο πρόγραμμα της «Σχεδίας» που ονομάζεται «Αόρατες Διαδρομές» και φιλοδοξεί να μας γνωρίσει ένα κομμάτι της πόλης εντελώς άγνωστο στους περισσότερους από εμάς.

Μιχάλης Σαμόλης: ο πωλητής της «Σχεδίας» που μας μαθαίνει την πόλη μας-1

Το νέο στέκι της «Σχεδίας» μάς περιμένει.

Οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα κάνουν μαζί του μια βόλτα από τη Χαλκοκονδύλη και τη Ζήνωνος μέχρι τη Σοφοκλέους και την Ομόνοια. Υπάρχουν μερικές στάσεις για να δει κανείς πού βρίσκονται οι ξενώνες των αστέγων του δήμου, τα συσσίτια και άλλες υποδομές. Η ξενάγηση γίνεται πάντοτε διακριτικά. Στόχος είναι να δούμε τη σκληρή πραγματικότητα, από την οποία συχνά αποστρέφουμε το βλέμμα, και να καταπολεμήσουμε πολλά κοινωνικά στερεότυπα.

Μιχάλης Σαμόλης: ο πωλητής της «Σχεδίας» που μας μαθαίνει την πόλη μας-2

Επίσης υπάρχει και πωλητήριο με ωραία αντικείμενα.

Ο Μιχάλης, με την ευγένεια και την ντομπροσύνη του, όχι μόνο διηγείται τη δική του ιστορία (έμεινε άστεγος όταν σε μία νύχτα τού έκλεψαν το φορτηγό και δεν μπόρεσε να ξαναβρεί δουλειά), αλλά βοηθά να διαλυθούν πολλές προκαταλήψεις. Κάτι ακόμα: Πολλοί από τους συμμετέχοντες στις ξεναγήσεις του είναι ξένοι φοιτητές και τουρίστες. Στο εξωτερικό είναι καθιερωμένες αυτές οι βόλτες και πολλοί επισκέπτες δεν θέλουν να δουν μόνο τα αξιοθέατα, αλλά την πραγματική ζωή σε μια πόλη που πέρασε δύσκολα με την κρίση.

Μιχάλης Σαμόλης: ο πωλητής της «Σχεδίας» που μας μαθαίνει την πόλη μας-3

Στη «Σχεδία» έχει εστιατόριο, μπαρ και καφέ.

Τα ευχάριστα νέα είναι ότι το Φεστιβάλ Αθηνών αποφάσισε για εφέτος να εντάξει τις «Αόρατες Διαδρομές» στο επίσημο πρόγραμμά του. Πραγματοποιούνται κάθε Δευτέρα & Τετάρτη 18.00-20.00 και Κυριακή 11.00-13.00. Εκκίνηση από τα γραφεία της «Σχεδίας» ( Κολοκοτρώνη & Νικίου 2) και ολοκλήρωση διαδρομής στην Ομόνοια (αφετηρία πούλμαν για Πειραιώς 260). Οι ομάδες μπορούν να είναι από 3 μέχρι 15 άτομα και η κράτηση είναι απαραίτητη. Το κόστος είναι 8 ευρώ, παιδικό – μαθητικό – φοιτητικό 5 ευρώ, άνεργοι – συνταξιούχοι δωρεάν.

Μιας και θα πάτε στη «Σχεδία», ανακαλύψτε και την καινούργια έδρα της, που διαθέτει εκθετήριο, πωλητήριο του περιοδικού, εστιατόριο και μπαρ-καφέ, φτιαγμένα με πολύ μεράκι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή