Novartis: υπό έρευνα οι εισαγγελείς

Novartis: υπό έρευνα οι εισαγγελείς

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επειτα από μήνες επικρίσεων, που έφθασαν στο σημείο επίσημων καταγγελιών εις βάρος των εισαγγελικών λειτουργών, οι οποίοι φέρουν το βάρος των ερευνών για την υπόθεση της Novartis, από τον πρώην εποπτεύοντα αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Αγγελή, η Εισαγγελία του ανωτάτου δικαστηρίου κινήθηκε χθες, διατάσσοντας γενικευμένη έρευνα για τους εισαγγελικούς χειρισμούς στην πολύκροτη υπόθεση, που έχει καταγγελθεί ως σκευωρία.

Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου, λίγες μόλις ημέρες πριν από την αποχώρησή της από τον εισαγγελικό θώκο, παρήγγειλε ποινική και πειθαρχική έρευνα για τις καταγγελίες Αγγελή, ο οποίος, όταν επόπτευε τους εισαγγελείς Διαφθοράς, παραιτήθηκε καταγγέλλοντας προσχεδιασμένες ποινικές διώξεις κατά πολιτικών προσώπων χωρίς στοιχεία και σειρά μεθοδεύσεων εξωθεσμικού χαρακτήρα στο πλαίσιο των εισαγγελικών ερευνών, που έφθασαν στο να εμπλέξουν δέκα πολιτικούς σε υπόθεση δωροδοκίας και πολιτικού χρήματος, χωρίς ώς σήμερα, δύο χρόνια από τότε που ξεκίνησαν οι έρευνες, να έχουν προκύψει εις βάρος τους κάποια στοιχεία.

Οι καταγγελίες Αγγελή που αφορούσαν και όσα έγιναν ή δεν έγιναν στο πολυσυζητημένο ταξίδι του κλιμακίου Ελλήνων εισαγγελέων, στο οποίο και ο ίδιος μετείχε, στη Βιέννη, σε συνάντηση με ομολόγους τους Αμερικανούς, είχαν αρχικά αρχειοθετηθεί, ωστόσο τώρα, στο πλαίσιο της γενικευμένης έρευνας, τα πάντα θα ελεγχθούν.

Η έρευνα ανατέθηκε στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Δημήτριο Δασούλα, ο οποίος πέραν των καταγγελλομένων από τον κ. Αγγελή κατά της επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη και των επίκουρων εισαγγελέων που ασχολούνται με τη Novartis, θα ελέγξει και τις καταγγελίες Τουλουπάκη κατά του Ιωάννη Αγγελή.

Η αναφορά της, που είχε κατατεθεί από τον περασμένο Ιανουάριο αλλά είναι άγνωστο γιατί δεν είχε απασχολήσει ήδη τις αρμόδιες αρχές, στρέφεται κατά του πρώην εποπτεύοντος την Εισαγγελία Διαφθοράς καταμαρτυρώντας του πειθαρχικά και ποινικά παραπτώματα, ότι δηλαδή, όπως αναφέρεται, πήρε χωρίς να έχει αρμοδιότητα με στικάκι το αρχείο της Εισαγγελίας Διαφθοράς. Πάντως, οι καταγγελίες Αγγελή που σχετίζονται με τον πυρήνα της οργάνωσης της έρευνας κατά δέκα πολιτικών, τα ονόματα των οποίων ενεπλάκησαν από τους λεγόμενους προστατευόμενους μάρτυρες, αφορούν πέραν των ευθυνών των εμπλεκομένων στην έρευνα εισαγγελικών λειτουργών, για τους οποίους θα γίνει έρευνα, και τυχόν ευθύνες και άλλων προσώπων, εκτός του δικαστικού σώματος.

Και τούτο διότι, όπως έχει καταγγείλει ο κ. Αγγελής, υπήρξαν μεθοδεύσεις στην έρευνα κατά των πολιτικών με εξωθεσμικά χαρακτηριστικά, φωτογραφίζοντας συγκεκριμένο πρόσωπο, χωρίς ωστόσο να το κατονομάζει. Και ενώ οι έρευνες για τα πεπραγμένα των εισαγγελέων στη σκοτεινή υπόθεση της Novartis μόλις τώρα άρχισε, ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου, μετά την κίνηση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, ζήτησε πειθαρχική έρευνα κατά Αγγελή, όπως υποχρεούται από τον νόμο, έρευνα που θα διενεργηθεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Βέβαια, στην υπόθεση της Novartis, η παραίτηση Αγγελή δεν είναι η μόνη, καθώς νωρίτερα είχε παραιτηθεί με καταγγελίες για εξωθεσμικές παρεμβάσεις στο έργο της και η τότε επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Ράικου, η οποία είχε και δημόσια επαναλάβει τις καταγγελίες της, που επίσης βρίσκονται σε διερεύνηση.

Σε κάθε περίπτωση, από τις αλλεπάλληλες καταγγελίες για τους εισαγγελικούς χειρισμούς σε μια τόσο σοβαρή υπόθεση, που βρέθηκε στην πρώτη θέση της κυβερνητικής ατζέντας για τα σκάνδαλα, προκύπτει ότι υπάρχουν σκοτεινές πλευρές, παρασκηνιακές διεργασίες και ενδεχομένως εξωθεσμικές παρεμβάσεις που μένει να αποκαλυφθούν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή