Μπουρίνια, χαλάζι και καταρρακτώδης βροχή, μέσα Ιουνίου

Μπουρίνια, χαλάζι και καταρρακτώδης βροχή, μέσα Ιουνίου

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Παρατράγουδα» σημειώνει ο καιρός τα τελευταία εικοσιτετράωρα, με αιφνίδιες και έντονες βροχοπτώσεις και χαλαζοπτώσεις στα ηπειρωτικά τμήματα της χώρας και στο Ανατολικό Αιγαίο. Η ένταση, μάλιστα, των καιρικών φαινομένων ήταν τέτοια, που χθες σκοτώθηκε ακαριαία ένας 37χρονος όταν χτυπήθηκε από κεραυνό, ενώ βρισκόταν στο χωράφι του στον Φενεό της ορεινής Κορινθίας. Το σύστημα εντοπισμού κεραυνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) «Ζευς» κατέγραψε μέχρι το βράδυ της Δευτέρας περισσότερους από 4.200 κεραυνούς. Στις περιοχές που κατ’ εξοχήν επηρεάστηκαν συμπεριλαμβάνονται τα νότια τμήματα του Υμηττού και τα νότια παράλια της Αττικής, με έμφαση στην περιοχή της Βάρης, όπου έπεσαν 39 χιλιοστά βροχής, η δεύτερη μεγαλύτερη ποσότητα νερού πανελλαδικά μετά τα Λυκόχια Αρκαδίας (42 χιλιοστά). Ακολούθησαν η Τύρια Ιωαννίνων (28 χιλιοστά), η Δωδώνη (19 χιλιοστά), ο Δομοκός και οι Πρέσπες (18 χιλιοστά), η Καλαμπάκα (17 χιλιοστά) κ.ά.

Οι άγριες διαθέσεις του καιρού συνεχίστηκαν και χθες Τρίτη. Λίγο μετά τις δύο το μεσημέρι, παρά την υψηλή θερμοκρασία, «άνοιξαν» οι ουρανοί στην Αττική. Ετσι, ταυτόχρονα εκδηλώθηκε μπουρίνι στον Χολαργό και καταρρακτώδης βροχή στη Γλυφάδα και στον Αλιμο, προκαλώντας κομφούζιο στους δρόμους. Ο απολογισμός, ωστόσο, στις αγροτικές περιοχές ήταν σοβαρότερος. Ζημιές στην παραγωγή καλαμποκιού, βαμβακιού και βίκου προκάλεσαν οι βροχοπτώσεις και το κατά τόπους χαλάζι στην ευρύτερη περιοχή του Αλμυρού. Ο Δήμος Αλμυρού, μάλιστα, εξέδωσε αναγγελία για την κατάθεση αιτήσεων αποζημιώσεων στον ΕΛΓΑ, στην οποία ανταποκρίθηκαν ήδη τριάντα παραγωγοί, καθώς υπολογίζεται πως η έκταση των αγροτεμαχίων που επλήγησαν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα αγγίζει τα 1.500 στρέμματα.

Ο ασταθής καιρός προβλέπεται να συνεχιστεί. Συγκεκριμένα, βροχές και καταιγίδες αναμένονται στα ηπειρωτικά σήμερα από το μεσημέρι και μετά. Τα φαινόμενα θα είναι τοπικά έντονα και ενδέχεται να συνοδευτούν από χαλαζοπτώσεις. Καταιγίδες ενδέχεται να εκδηλωθούν επίσης και στο Ανατολικό Αιγαίο. Στην Αττική αναμένονται λίγες νεφώσεις, οι οποίες σταδιακά θα αυξηθούν και θα εκδηλωθούν εκ νέου βροχές και καταιγίδες. Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί έως 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο της Αθήνας θα κυμανθεί από 25 έως 31 βαθμούς. Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται λίγες νεφώσεις, οι οποίες σταδιακά θα πυκνώσουν προκαλώντας βροχοπτώσεις, κυρίως στα ορεινά. Οι άνεμοι θα κυμανθούν από 4 έως 5 μποφόρ και η θερμοκρασία στη συμπρωτεύουσα θα κυμανθεί από 21 έως 29 βαθμούς. Η κακοκαιρία θα συνεχιστεί και την Πέμπτη και προβλέπεται να υποχωρήσει την Παρασκευή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή