ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Νέο «όχι» εισαγγελέα στο αίτημα για άδεια στον Δ. Κουφοντίνα

Νέο «όχι» εισαγγελέα στο αίτημα για άδεια στον Δ. Κουφοντίνα

Παρά την πρόσφατη απόφαση του Αρείου Πάγου, που τοποθετήθηκε υπέρ της αναίρεσης στην απόρριψη του αιτήματος χορήγησης άδειας στον Δημήτρη Κουφοντίνα, επιμένει ο εισαγγελέας Βόλου και πάλι στο να μη δοθεί νέα άδεια στον Δημήτρη Κουφοντίνα, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, η εισαγγελική άρνηση στηρίζεται, πέραν των άλλων και σε νέα δίωξη που έχει ασκηθεί κατά του πολυϊσοβίτη για συνδρομή σε στάση κρατουμένων στις φυλακές Κορυδαλλού.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον εισαγγελέα του Βόλου, το νέο αίτημα Κουφοντίνα για χορήγηση άδειας δεν μπορεί να γίνει δεκτό, καθώς πέραν των άλλων, έχει εις βάρος του ασκηθεί ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για ψυχική συνδρομή σε στάση κρατουμένων, δίωξη που ασκήθηκε πρόσφατα και πάντως μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου. Η στάση κρατουμένων αφορούσε διαμαρτυρία για τη μεταγωγή κρατουμένου στις φυλακές Λάρισας.

Η δίωξη έγινε από την Εισαγγελία Πειραιά μετά προκαταρκτική έρευνα για στάση, στην οποία μετείχαν και έγκλειστοι για την υπόθεση των «Πυρήνων», στάση την οποία ο Δημήτρης Κουφοντίνας, κατά τη δίωξη, συνέδραμε ψυχικά συνυπογράφοντας και σχετικές ανακοινώσεις.

Η δίωξη εις βάρος του Δημήτρη Κουφοντίνα είναι κακούργημα και ως εκ τούτου δεν μπορεί να του δοθεί νέα άδεια, όμως, σύμφωνα με πληροφορίες, το αδίκημα με το οποίο βαρύνεται τώρα, με την εφαρμογή των νέων κωδίκων θα γίνει πλημμέλημα και το εμπόδιο στη χορήγηση αδείας, αν δεν αλλάξει στο μεταξύ ο νόμος, θα έχει αρθεί. Πάντως, η εισαγγελική πρόταση προς το παρόν είναι με το ισχύον δίκαιο και είναι αρνητική.

Να σημειωθεί ότι δύο φορές εισαγγελείς και δικαστές του Βόλου είπαν τους τελευταίους μήνες «όχι» στη χορήγηση άδειας στον Δημήτρη Κουφοντίνα, κρίνοντας ότι είναι αμετανόητος και πολυϊσοβίτης, ενώ η υπόθεση έφθασε στον Αρειο Πάγο έπειτα από αναίρεση που άσκησε προσωπικά η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου, ενώ το αρμόδιο τμήμα του ανωτάτου δικαστηρίου έκανε δεκτή την αναίρεση, κρίνοντας ότι και οι πολυϊσοβίτες δικαιούνται άδεια, αλλά επιπλέον έκρινε ότι η ιδεολογική τοποθέτηση του καταδίκου και το γεγονός ότι δεν έχει μεταμεληθεί δεν συνιστούν αναγκαίες προϋποθέσεις για τη χορήγηση άδειας.