Η πόλη αποκτά αισιόδοξη, πολύχρωμη όψη

Η πόλη αποκτά αισιόδοξη, πολύχρωμη όψη

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χθες το πρωί, στα γραφεία του Athens Partnership, του φορέα που από το 2015 προωθεί τις συνεργασίες μεταξύ του Δήμου Αθηναίων και του ιδιωτικού τομέα, το τηλέφωνο χτυπούσε επίμονα. Ηταν η ιδιοκτήτρια καταστήματος με δώρα στο κέντρο της Αθήνας. «Πρέπει κάτι να κάνετε με αυτό το ΚΑΦΑΟ (σ.σ. υπαίθριος κατανεμητής τηλεφωνίας) που είναι μπροστά μας, είναι χάλια!» είπε στον Αλέξανδρο Κανδαράκη, υπεύθυνο Επικοινωνίας του φορέα, που είχε σηκώσει το ακουστικό. Εκείνος αρχικά θορυβήθηκε. «Στην αρχή νομίσαμε ότι είχε φιλοτεχνηθεί ήδη το ΚΑΦΑΟ και ότι δεν της είχε αρέσει!» λέει ο Αλέξανδρος στην «Κ». «Μετά όμως συνειδητοποιήσαμε ότι έλεγε το αντίθετο: ότι δεν ήταν φιλοτεχνημένο και ήθελε να φιλοτεχνηθεί. Προφανώς είχε δει τη δράση και της είχε αρέσει».

Η πόλη αποκτά αισιόδοξη, πολύχρωμη όψη-1

Στις 9 Ιουνίου, 40 καλλιτέχνες στόλισαν με 30 νέα έργα τέχνης τους δρόμους της Αθήνας, φιλοτεχνώντας ο καθένας με το δικό του «βλέμμα» από ένα ΚΑΦΑΟ.

Η νίκη ήταν διπλή. Δεν είναι μόνον ότι το Athens Urban Gallery, η δημιουργία έργων τέχνης στα ΚΑΦΑΟ, που υλοποιήθηκε για πρώτη φορά στο πλαίσιο του προγράμματος αναβάθμισης του εμπορικού τριγώνου του Δήμου Αθηναίων και το οποίο επεκτείνεται σήμερα σε ολόκληρο το εμπορικό κέντρο της Αθήνας, έχει απήχηση. Είναι ότι έχει απήχηση στους ίδιους τους καταστηματάρχες του κέντρου, αυτούς τους οποίους οι άνθρωποι του Δήμου Αθηναίων και του Athens Partnership εξαρχής είχαν στόχο να κινητοποιήσουν. «Μια μεγάλη μερίδα των κατοίκων και των καταστηματαρχών του κέντρου θεωρεί ότι ο δημόσιος χώρος είναι αυτός και δεν αλλάζει. Οτι κανείς δεν νοιάζεται και θα είναι για πάντα έτσι. Αυτοί οι άνθρωποι βλέπουν ότι δεν είναι έτσι», λέει ο κ. Κανδραράκης.

Η πόλη αποκτά αισιόδοξη, πολύχρωμη όψη-2

Στις 9 Ιουνίου, 40 καλλιτέχνες κόσμησαν με 30 νέα έργα τέχνης τους δρόμους της Αθήνας, φιλοτεχνώντας ο καθένας με το δικό του «βλέμμα» από ένα ΚΑΦΑΟ. Μετά το επιτυχημένο αυτό ξεκίνημα, ο Δήμος Αθηναίων απευθύνει νέα ανοικτή πρόσκληση προς καλλιτέχνες, προκειμένου να μετατρέψουν σε έργα τέχνης 50 ακόμη ΚΑΦΑΟ στο εμπορικό τρίγωνο της Αθήνας. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καταθέσουν ηλεκτρονικά τις προτάσεις τους έως τις 15 Ιουλίου 2019. Η δημιουργία έργων τέχνης στα ΚΑΦΑΟ αποτελεί μέρος της δράσης καθαρισμού όψεων του Δήμου Αθηναίων, η οποία συντονίζεται από το Athens Partnership, με ευρύτερο στόχο την προστασία της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς και την ανάδειξη της ομορφιάς του κέντρου της πόλης, βελτιώνοντας τις συνθήκες για κατοίκους, επιχειρηματίες και επισκέπτες. Ηδη, έχουν καθαριστεί και έχουν προστατευθεί προσόψεις κτιρίων σε κεντρικά σημεία, όπως η πλατεία Κλαυθμώνος, ως μέρος προγράμματος καθαρισμού και προστασίας προσόψεων σε συνολικά 30 οικοδομικά τετράγωνα του κέντρου. Ολες οι επιφάνειες, όπως και τα ΚΑΦΑΟ, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της δράσης, επικαλύφθηκαν με προστατευτική επίστρωση anti-tagging προκειμένου να διασφαλιστεί ότι θα διατηρηθούν καθαρά από μουντζούρες και παράνομες αφισοκολλήσεις για τα επόμενα χρόνια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή