ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αρχισαν οι απολογίες των κατηγορουμένων στη δίκη της Χ.Α.

Αρχισαν οι απολογίες των κατηγορουμένων στη δίκη της Χ.Α.

Επειτα από τέσσερα χρόνια από τότε που ξεκίνησε η πολύκροτη δίκη για την εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής, χθες άρχισαν οι απολογίες των κατηγορουμένων, με πρώτο τον Ιωάννη Αγγο, μέλος της οργάνωσης της Νίκαιας, ο οποίος κατά το κατηγορητήριο ήταν εκείνος που εντόπισε τον Παύλο Φύσσα σε καφετέρια της περιοχής και ειδοποίησε ομάδες μελών και στελεχών της Χ.Α. που καταδίωξαν τον άτυχο Φύσσα, ο οποίος και τελικά δολοφονήθηκε άγρια από τον Γιώργο Ρουπακιά.

Ο Ιωάννης Αγγος έπειτα από βροχή ερωτήσεων της προέδρου του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Μαρίας Λεπενιώτου, παραδέχθηκε πως ήταν αυτός που έκανε το κρίσιμο τηλεφώνημα το οποίο κινητοποίησε την ομάδα Χρυσαυγιτών, η οποία καταδίωξε τον Παύλο Φύσσα και την παρέα του τη νύχτα της 17ης Σεπτεμβρίου του 2013, φθάνοντας στη στυγερή δολοφονία του μουσικού.

Ο Αγγος αναφέρθηκε σε όσα συνέβησαν το βράδυ της ημέρας εκείνης, όταν βρέθηκε στην καφετέρια «Κοράλλι», δίπλα στην παρέα του μουσικού, και στις συνθήκες που τον οδήγησαν στο κρίσιμο τηλεφώνημα. Αρχικά στην απολογία του ο Αγγος είπε πως όλα τα τηλεφωνήματα που έκανε σε μέλη της τοπικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής στη Νίκαια, που ήταν και ο ίδιος μέλος, αφορούσαν είτε τον αγώνα είτε κάποια θέματα ενόψει της ίδρυσης Σωματείου στη Ζώνη του Περάματος.

Είπε, επίσης, ότι εξαιτίας της λεκτικής επίθεσης που δέχθηκαν στην καφετέρια από την παρέα του Φύσσα, αποφάσισαν να φύγουν μετά το δεύτερο ημίχρονο του αγώνα και ότι από το σπίτι του λίγο μετά τα μεσάνυχτα άκουσε φασαρία και «τα ουρλιαχτά της κοπέλας του Φύσσα», οπότε κατέβηκε κάτω. Εκεί έμαθε, όπως είπε, από αστυνομικό της ΔΙ.ΑΣ. πως «μαχαίρωσαν ένα παλικάρι και έχουν πιάσει κάποιον Ρουπακιά». Τότε γύρισε σπίτι και τηλεφώνησε στον πυρηνάρχη της Νίκαιας Γιώργο Πατέλη να τον ρωτήσει για τον Ρουπακιά γιατί τον ήξερε. Σύμφωνα με τον Αγγο, ο Πατέλης δεν ήξερε τίποτα.

Χρειάστηκαν δεκάδες ερωτήσεις της προέδρου μέχρι τελικά ο κατηγορούμενος να παραδεχθεί ότι όσο ήταν στην καφετέρια τηλεφώνησε στον συγκατηγορούμενό του Ιωάννη Καζαντζόγλου, στέλεχος της τοπικής Νίκαιας, για να του πει πως «είναι κάποιοι που μας ενοχλούν και θα φύγουμε». Η παραδοχή αυτή θεωρείται κρίσιμη για την υπόθεση, καθώς το επίμαχο τηλεφώνημα σύμφωνα με τη δικογραφία προκάλεσε την κινητοποίηση του Τάγματος Εφόδου που πήγε στο «Κοράλλι» και καταδίωξε τον Φύσσα λίγο πριν πέσει νεκρός από το μαχαίρι του Ρουπακιά. Από την ανάλυση των τηλεφωνημάτων φαίνεται πως ο Καζαντζόγλου αμέσως μετά το τηλεφώνημα του Αγγου, κάλεσε τον Πατέλη. Εκείνος με τη σειρά του ειδοποίησε τον βουλευτή Νίκαιας Ιωάννη Λαγό και αμέσως μετά φαίνεται να αποστέλλεται ομαδικό μήνυμα προς τα μέλη της οργάνωσης να πάνε στα γραφεία της Νίκαιας. Η απολογία συνεχίζεται.