Με λαμπρότητα τελέστηκε η ενθρόνιση του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου – Δηλώσεις, φωτογραφίες και βίντεο

Με λαμπρότητα τελέστηκε η ενθρόνιση του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου – Δηλώσεις, φωτογραφίες και βίντεο

7' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ – ΑΠΟΣΤΟΛΗ.  «Η καρδιά μου είναι έτοιμη και σταθερή να υπηρετήσω αυτήν την Αρχιεπισκοπή και αυτό το έθνος, τα οποία θαύμαζα από την παιδική μου ηλικία και από τη διακονία μου στο Φανάρι. Είμαι, λοιπόν, εδώ –ο νέος Αρχιεπίσκοπός σας– για να σας ακούσω, για να διαλεχθώ μαζί σας και για να εργαστώ μαζί σας. Η προσευχή μου είναι να στέκομαι μπροστά σας και δίπλα σας, να ηγούμαι με το παράδειγμα και τις παραινέσεις μου και να σας διακονώ με πνεύμα θυσίας».

Αυτά ήταν μεταξύ άλλων τα λόγια που ανέφερε ο Αρχιεπισκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος κατά την ομιλία του στην τελετή ενθρόνισής του στον ιερό ναό της Αγίας Τριάδας.

Παράλληλα δεσμεύτηκε ενώπιον του πλήθους που τον χειροκροτούσε και αναφωνούσε «άξιος» να ανοίξει ξανά τις θύρες του ναού του Αγίου Νικολάου που είχε καταστραφεί στις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

«Αποτελεί καθήκον και υποχρέωσή μας ως Ορθοδόξων Χριστιανών –αλλά επίσης ευθύνη και δέσμευση απέναντι στο Θεό και το λαό Του– να ολοκληρώσουμε και να ανοίξουμε τις θύρες του ναού του Αγίου Νικολάου ως μία μαρτυρία και ένα όραμα για το τί είναι άριστο και όμορφο σε όλους τους ανθρώπους της πίστης. Σας διαβεβαιώ ότι η καρδιά μου είναι, επίσης, έτοιμη και σταθερή γι’ αυτό το καθήκον», σημείωσε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής.

Με λαμπρότητα τελέστηκε η ενθρόνιση του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου – Δηλώσεις, φωτογραφίες και βίντεο-1

Στο επίσημο γεύμα που παρατέθηκε μετά την ενθρόνιση ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος ευχαρίστησε τον κόσμο για την αγάπη και τη στήριξη του.

«Νιώθω σαν να γιορτάζουμε την Ανάσταση με όλη τη χαρά και το εορταστικό κλίμα που αυτή φέρει, ανέφερε ο Αρχιεπισκοπος Ελπιδοφόρος θέτοντας παράλληλα το ερώτημα εάν μπορεί να υπάρξει Ανάσταση χωρίς Σταύρωση ενώ κάλεσε τους πιστούς να σηκώσουν τον δικό τους σταυρό».

«Έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε πρέπει να σηκώσουμε τον σταυρό και να αποκαταστήσουμε καταρχήν την πίστη στους θεσμούς», είπε ενώ σε άλλο σημείο της ομιλίας του ανέφερε: «όταν βλέπω τα φωτεινά σας πρόσωπα δεν έχω παρά μόνο ελπίδα για το μέλλον. Καλώ όλους να με συνοδεύσετε και να σηκώσετε τον δικό σας σταυρό με χαρά και κατανόηση. Μαζί θα καταφέρουμε να κάνουμε την Αρχιεπισκοπή να εκπληρώσει κάθε ελπίδα και κάθε προσδοκία».

Με λαμπρότητα τελέστηκε η ενθρόνιση του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου – Δηλώσεις, φωτογραφίες και βίντεο-2

Ο πρώην Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος μιλώντας για τον διάδοχο του έκανε λόγο για έναν άνθρωπο με ισχυρή και καθαρή κρίση και για κάποιον που τα έχει καταφέρει δίνοντας ο ίδιος το παράδειγμα.

«Υπάρχει μια προοπτική μιας δημιουργικής συνέχειας της αποστολικής εκκλησίας» τόνισε ενώ χαρακτήρισε τον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο ως κάποιον έξοχο, άριστο, υπέροχο και υπέρλαμπρο.

Αποκάλυψε επίσης πως το δώρο που του έκανε όταν τον υποδέχτηκε στο αεροδρόμιο, ήταν το μπαστούνι που του είχε προσφέρει ο Αρχιεπισκοπος Ιάκωβος με το αρχικό του όνομα.

Αναφερόμενος στην ελληνική κοινότητα ο πρώην Αρχιεπισκοπος Αμερικής μίλησε για μια κοινότητα πιστών υψηλού εκπαιδευτικού επιπέδου, που απαρτίζεται από ανθρώπους που ήρθαν στην Αμερική, χωρίς να έχουν τίποτα κι όμως τα κατάφεραν. Πρόσθεσε ακόμη ότι η ελληνική κοινότητα είναι μια κοινότητα που παραμένει αφοσιωμένη στις αρχές της ορθοδοξίας.

Με λαμπρότητα τελέστηκε η ενθρόνιση του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου – Δηλώσεις, φωτογραφίες και βίντεο-3

Από την πλευρά του ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος που εκπροσώπησε την ελληνική κυβέρνηση ανέφερε μεταξύ άλλων: «ο ελληνισμός σας υποδέχεται ενωμένος με ενθουσιασμό και ελπίδα. Η εκλογή έρχεται να σηματοδοτήσει μια νέα εποχή ενότητας, ποιότητας, διακονίας και κυρίως κοινωνικής προσφοράς στην ομογένεια και τον Ελληνισμό».

Ο Μητροπολίτης Γερμανίας Αυγουστίνος, ο οποίος παρέδωσε και την ποιμαντορική ράβδο στον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο συμβολικώς εκ μέρους του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής: «H επιλογή σου δεν ήταν τυχαία, ελπιδοφόρος υπήρξες ως μαθητής και σπουδαστής. Ελπιδοφόρος υπήρξες ως ακαδημαϊκός δάσκαλος και ως ηγούμενος και σχολάρχης στη Χάλκης. Ελπιδοφόρος έρχεσαι τώρα εδώ φέρνοντας όχι μόνο ελπίδα αλλά και βεβαιότητα που πηγάζει από τον πλούτο των χαρισμάτων με τα οποία η χάρη του Θεού σε προίκισε».

Με λαμπρότητα η τελετή 

Η τελετή στον ιερό ναό της Αγίας Τριάδας πραγματοποιήθηκε με ιδιαίτερη λαμπρότητα ενώ τιμές απέδωσαν και εύζωνες που ταξίδεψαν από την Ελλάδα ειδικά για αυτόν τον σκοπό.

Ο Μητροπολίτης Γερμανίας Αυγουστίνος, ο οποίος παρέδωσε και την ποιμαντορική ράβδο στον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο συμβολικώς εκ μέρους του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου ανέφερε μεταξύ άλλων: «H επιλογή σου δεν ήταν τυχαία, ελπιδοφόρος υπήρξες ως μαθητής και σπουδαστής. Ελπιδοφόρος υπήρξες ως ακαδημαϊκός δάσκαλος και ως ηγούμενος και σχολάρχης στη Χάλκης. Ελπιδοφόρος έρχεσαι τώρα εδώ φέρνοντας όχι μόνο ελπίδα αλλά και βεβαιότητα που πηγάζει από τον πλούτο των χαρισμάτων με τα οποία η χάρη του Θεού σε προίκισε».

Με λαμπρότητα τελέστηκε η ενθρόνιση του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου – Δηλώσεις, φωτογραφίες και βίντεο-4

Κατά την είσοδο του Αρχιεπισκόπου Αμερικής στο ναό, ο κόσμος που παρίστατο για να παρακολουθήσει την τελετή ενθρόνισής του, αναφωνούσε «άξιος» ενώ τον χειροκροτούσε με θέρμη.

Εξωτερικά του ναού είχε στηθεί μια γιγαντοοθόνη απ´ όπου μεταδόθηκε η τελετή παρουσία εκπροσώπων του θρησκευτικού, πολιτικού, ακαδημαϊκού, διπλωματικού και επιχειρηματικού κόσμου της Αμερικής.

«Η Προεδρική Φρουρά είναι ένα από τα σύμβολα του Εθνους και ως σύμβολο παρίσταται σήμερα στην ενθρόνιση του νέου Αρχιεπισκόπου, στο πλαίσιο του ορθόδοξου πολιτισμού και της θρησκευτικής παγκόσμιας λειτουργίας», δήλωσε στο «kathimerini.gr» ο επικεφαλής της Προεδρικής Φρουράς, αντιπτέραρχος Γρηγόρης Πρεζεράκος. Όπως σημείωσε ο κ. Πρεζεράκος είναι η πρώτη φορά που εύζωνες παρίστανται σε ενθρόνιση αρχιεπισκόπου.

Με λαμπρότητα τελέστηκε η ενθρόνιση του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου – Δηλώσεις, φωτογραφίες και βίντεο-5

Ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη Δρ. Κωνσταντίνος Κούτρας μιλώντας στο «kathimerini.gr» δήλωσε ότι ο νέος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος θα συμβάλλει καταλυτικά στην επιτυχή εκπλήρωση της αποστολής του.

«Η ενθρόνιση του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου τροφοδοτεί με προσμονή και ελπίδα την ελληνική ομογένεια της Αμερικής. Τα φυσικά και πνευματικά χαρίσματα του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου, η υψηλή θεολογική του κατάρτιση, η ευρυτάτη παιδεία του, η ανατροφή του από τα νάματα του Οικουμενικού Πατριαρχείου μαζί με την ευχή του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχη που τον συνοδεύει, είμαι βέβαιος ότι θα συμβάλλουν καταλυτικά στην επιτυχή εκπλήρωση της αποστολής του ως νέου Αρχιεπισκόπου και στην άμεση αντιμετώπιση των πολλών προκλήσεων που τον αναμένουν», ανέφερε.

Με λαμπρότητα τελέστηκε η ενθρόνιση του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου – Δηλώσεις, φωτογραφίες και βίντεο-6

Με λαμπρότητα τελέστηκε η ενθρόνιση του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου – Δηλώσεις, φωτογραφίες και βίντεο-7

Από την πλευρά του ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ, μια ημέρα πριν από την ενθρόνιση του νέου Αρχιεπισκόπου έκανε λόγο για ιστορική ημέρα για την ισχυρή σχέση μεταξύ των λαών της Ελλάδας και της Αμερικής. Υπενθυμίζεται ότι ο από Προύσης Μητροπολίτης Ελπιδοφόρος εξελέγη παμψηφεί ως Αρχιεπίσκοπος Αμερικής από την Αγία και Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως την 11η Μαΐου 2019.

Με λαμπρότητα τελέστηκε η ενθρόνιση του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου – Δηλώσεις, φωτογραφίες και βίντεο-8 Με λαμπρότητα τελέστηκε η ενθρόνιση του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου – Δηλώσεις, φωτογραφίες και βίντεο-9

Παρούσα στην τελετή η Μαρέβα Μητσοτάκη και ο Απόστολος Τζιτζικώστας, περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας. 

Την Κυριακή ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος θα προεξάρχει στη πρώτη του ως Αρχιεπίσκοπος συνοδική πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία με τους Μητροπολίτες της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου. Ο όρθρος, στον Αρχιεπισκοπικό Καθεδρικό Ναό της Αγίας Τριάδος θα αρχίσει στις 8:30 π.μ. και η Θεία Λειτουργία στις 10:00 π.μ.

Το βιογραφικό του νέου Αρχιεπισκόπου Αμερικής

Ο κ. Ελπιδόφορος γεννήθηκε στο Μακρυχώρι Κωνσταντινουπόλεως στις 28 Νοεμβρίου 1967 και αποφοίτησε από τη Θεολογική Σχολή Θεσσαλονίκης το 1991.

Το 1993 ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Βόννης. Το έτος 1994 χειροτονήθηκε Διάκονος στον Πάνσεπετο Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι. Εν συνεχεία, διορίσθηκε Κωδικογράφος της Ιεράς Συνόδου. Το επόμενο έτος 1995 διορίστηκε Υπογραμματέας Ιεράς Συνόδου.

Μεταξύ των ετών 1996-1997 φοίτησε στη Θεολογική Σχολή του Αγίου Ιωάννου του Δαμασκηνού στο Μπαλαμάντ του Λιβάνου, όπου βελτίωσε τη γνώση της αραβικής γλώσσας. Το έτος 2001 υπέβαλε διδακτορική διατριβή στη Θεολογική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης υπό τον τίτλο: «Η έναντι της Συνόδου της Χαλκηδόνος στάσις του Σεβήρου Αντιοχείας» και αναγορεύθηκε διδάκτωρ της Θεολογίας με βαθμό άριστα.

Το 2004 προσκλήθηκε ως επισκέπτης καθηγητής στη Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού Βοστώνης, όπου δίδαξε επί ένα εξάμηνο. Τον Μάρτιο του έτους 2005, κατόπιν προτάσεως του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου προήχθη σε Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου.

Το 2009 η Θεολογική Σχολή Θεσσαλονίκης τον εξέλεξε ομόφωνα ως Αναπληρωτή Καθηγητή της Συμβολικής και των Διορθοδόξων και Διαχριστιανικών Σχέσεων, ενώ υπέβαλλε, μεταξύ άλλων, δύο υφηγεσίες υπό τους τίτλους: «Ο θεσμός της Συνάξεως Ιεραρχών του Οικουμενικού Θρόνου (1951-2004)» και «Οι ενενήντα πέντε Θέσεις του Λουθήρου. Ιστορικοθεολογική θεώρηση – Κείμενο – Μετάφραση – Σχόλια». Από το 2011 υπηρετεί στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης ως αναπληρωτής καθηγητής, όπου διδάσκει Συμβολική, Διορθόδοξες και Διαχριστιανικές Σχέσεις.

Τον Μάρτιο του έτους 2011 εξελέγη εν ενεργεία Μητροπολίτης Προύσης, ενώ τον Αύγουστο του ίδιου έτους διορίσθηκε Ηγούμενος της εν Χάλκη Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Αγίας Τριάδος.

Το 2018 στις εγκαταστάσεις της οποίας στεγάζεται η ιστορική Θεολογική Σχολή της Χάλκης, εκλέχτηκε ομόφωνα τακτικός καθηγητής από τους καθηγητές του Τμήματος Ποιμαντικής Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Για την ακαδημαϊκή εξέλιξη στην ανώτατη ακαδημαϊκή βαθμίδα του τακτικού καθηγητή, ο Μητροπολίτης κ. Ελπιδοφόρος μεταξύ άλλων, υπέβαλε προς κρίση και το γνωστό του πόνημα με τίτλο «Πρώτος άνευ ίσων (Primus sine paribus)», όπου υποστηρίζει ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης δεν είναι ίσος στην πράξη με τους άλλους προκαθημένους, αφού έχει έκτακτες διοικητικές ευθύνες που προέρχονται από την ιδιότητά του ως προέδρου των Πανορθόδοξων Σωμάτων.

Ο Ελπιδοφόρος συνέγραψε και ένα άλλο επίκαιρο βιβλίο με θέμα την Εκκλησία της Ουκρανίας σε τρεις γλώσσες: την Ελληνική, την Αγγλική και την Ουκρανική.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή