Οσα έγιναν στην τελετή ενθρόνισης του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου

Οσα έγιναν στην τελετή ενθρόνισης του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ – ΑΠΟΣΤΟΛΗ, Μαργαρίτα Πουρνάρα

Οταν χειροτονήθηκε διάκονος στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι, σε ηλικία 27 ετών το 1994, μάλλον δεν θα μπορούσε να ονειρευτεί πως μια ημέρα ο ελληνισμός της Αμερικής θα έβλεπε στο πρόσωπό του μια νέα εποχή. Ο Ελπιδοφόρος Λαμπρυνιάδης, γεννημένος στην Πόλη το 1967, έχει να σηκώσει στους ώμους του τεράστιες προσδοκίες, ως ο ποιμενάρχης που θα ενσαρκώσει την αναγέννηση της Ορθοδοξίας στις ΗΠΑ. Ουδόλως τυχαία ανέφερε στην πρώτη του συνέντευξη Τύπου επί Αμερικανικού εδάφους ακριβώς αυτήν την λέξη: αναγέννηση. Και στην λαμπρότατη τελετή της ενθρόνισής του στην Αρχιεπισκοπή, καθώς τον παρακολουθούσα από την προνομιακή θέση του γυναικωνίτη, έδειχνε ήρεμος και αποφασισμένος να φέρει εις πέρας αυτό το καθήκον. 

Το μακρύ κόκκινο χαλί είχε στηθεί ήδη από το ξημέρωμα εχθές Σάββατο και ένα περιπολικό είχε κλείσει την πρόσβαση στο κομμάτι της 74ης οδού όπου βρίσκεται η εκκλησία. Ο κόσμος είχε αρχίσει να συγκεντρώνεται από νωρίς αλλά πρόσβαση στον ναό είχαν μόνο όσοι είχαν εξασφαλίσει ειδικές προσκλήσεις. Για τους υπόλοιπους – που ήταν πολλοί – μια γιγαντοοθόνη τους μετέφερε το πανηγυρικό κλίμα. Μπαίνοντας στον ναό οι πιστοί έραιναν τον Ελπιδοφόρο με άνθη. Καθώς βάδιζε προς τον αρχιεπικοσπικό θρόνο, σταμάτησε και αγκάλιασε με εγκαρδιότητα τον Λάκη Βίγκα, από τις κορυφαίες μορφές της ρωμέϊκης κοινότητας της Πόλης. Εν συνεχεία αγκάλιασε τρυφερά μια κυρία. Ηταν η μητέρα του Νάντια με το βλέμμα γεμάτο από υπερηφάνια. Ο πατέρας του Βασίλης δυστυχώς έφυγε πριν από μερικά χρόνια από την ζωή και δεν πρόλαβε να τον καμαρώσει.

Οσα έγιναν στην τελετή ενθρόνισης του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου-1

Η αλήθεια είναι ότι η ενθρόνιση σηματοδοτεί πράγματι έναν νέο κύκλο. Το διάβαζε κανείς στην μεγάλη χαρά και αισιοδοξία των ομογενών που είχαν ανάγκη την επανασύνδεση με την μητέρα Εκκλησία στο Φανάρι, μετά από μια περίοδο κάμψης και σκανδάλων που απείλησαν αυτόν τον ομφάλιο λώρο. Ο ενθουσιασμός για την άφιξη του Ελπιδοφόρου ήταν έκδηλος ακόμα και από την πρώτη στιγμή που προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο JFK πριν από λίγες ημέρες. Το έβλεπε κανείς και στις πρώτες σειρές του αρχιεπισκοπικού ναού με επιφανείς προσωπικότητες από την πολιτική και το επιχειρείν όπως ο Τζον Κατσιματίδης και ο Ντίν Μητρόπουλος να δίνουν το «Παρόν» πλάι στον Ελληνα και Κύπριο πρέση, τον υπουργό Γιώργο Κατρούγκαλο που εκπροσώπησε την ελληνική πολιτεία μαζί με τους περιφερειάρχες Πατούλη και Τζιτζικώστα.

Ο ίδιος ο Ελπιδοφόρος με πραγματικό σεβασμό αναγνώρισε στον λόγο του την τεράστια συμβολή του προκατόχου του, Δημητρίου, στην συνοχή και άνθιση της οορθόδοξης κοινότητας στις ΗΠΑ. Επρόκειτο για μια από τις κορυφαίες στιγμές της τελετής, καθώς όλοι σηκώθηκαν και καταχειροκρότησαν τον τέως Αρχιεπίσκοπο. Το ίδιο έγινε και στο γεύμα που ακολούθησε με εκατοντάδες προσκεκλημένους στην Νέα Υόρκη. Ο Δημήτριος φεύγει έχοντας κερδίσει την αγάπη των ομογενών ως ένας πνευματικός ηγέτης με ήθος και αφοσίωση.

Οσα έγιναν στην τελετή ενθρόνισης του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου-2

Ο Μητροπολίτης Γερμανίας Αυγουστίνος, ο οποίος εκ μέρους του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου έδωσε την ποιμαντορική ράβδο στον νέο αρχιεπίσκοπο συνόψισε τα πάντα σε λίγα λόγια.

«H επιλογή σου δεν ήταν τυχαία, ελπιδοφόρος υπήρξες ως μαθητής και σπουδαστής. Ελπιδοφόρος υπήρξες ως ακαδημαϊκός δάσκαλος και ως ηγούμενος και σχολάρχης στη Χάλκης. Ελπιδοφόρος έρχεσαι τώρα εδώ φέρνοντας όχι μόνο ελπίδα αλλά και βεβαιότητα που πηγάζει από τον πλούτο των χαρισμάτων με τα οποία η χάρη του Θεού σε προίκισε».

Ευχόμαστε «Αξιος» και εις πολλά έτη δέσποτα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή