ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στη δημοσιότητα δόθηκε το αρχείο του Γιάγκου Πεσμαζόγλου (φωτογραφίες)

sti-dimosiotita-dothike-to-archeio-toy-giagkoy-pesmazogloy-fotografies-2323770

Το αρχείο του Ιωάννη («Γιάγκου») Πεσμαζόγλου, το οποίο παραχωρήθηκε στην Τράπεζα της Ελλάδος, παρουσιάστηκε σήμερα σε εκδήλωση που οργάνωσε το Ιστορικό Αρχείο της ΤτΕ (ΙΑΤΕ) στο Κεντρικό Κατάστημα στην Αθήνα, παρουσία της συζύγου του Μιράντας.

Στη δράση και στην προσωπικότητα του Γ. Πεσμαζόγλου αναφέρθηκε ο διοικητής της ΤτΕ Γ. Στουρνάρας. Όπως υπογράμμισε, ενδιαφέρον παρουσιάζουν επίσης οι απόψεις του για την οικονομική ανάπτυξη.

sti-dimosiotita-dothike-to-archeio-toy-giagkoy-pesmazogloy-fotografies0
Συγκέντρωση Εταιρίας Μελέτης Ελληνικών Προβλημάτων – 1972. (Αρχείο Πεσμαζόγλου)

Πολύ πριν από τις σημερινές συζητήσεις για το «νέο παραγωγικό μοντέλο» της ελληνικής οικονομίας, ο Γιάγκος Πεσμαζόγλου υποστήριξε την ανάγκη προώθησης ενός αναπτυξιακού προτύπου με βάση τη γνώση και την καινοτομία που θα επέτρεπαν την αύξηση των ελληνικών εξαγωγών.

sti-dimosiotita-dothike-to-archeio-toy-giagkoy-pesmazogloy-fotografies2
Μαζί με τον Ο. Ελυτη στη γκαλερί Ζουμπουλάκη – 1980. (Αρχείο Πεσμαζόγλου)

Ο Γ. Πεσμαζόγλου, ως ένας από τους βασικούς αρχιτέκτονες της οικονομικής ενοποίησης της Ελλάδας με την ΕΟΚ, αντιλήφθηκε εξαρχής τους κινδύνους της εσωστρέφειας και τη σημασία της εξειδίκευσης στον τομέα των εμπορεύσιμων αγαθών, ειδικά για μία μικρή χώρα-μέλος μιας ευρύτερης οικονομικής ένωσης, πρόσθεσε ο διοικητής της ΤτΕ.

sti-dimosiotita-dothike-to-archeio-toy-giagkoy-pesmazogloy-fotografies4
Βρυξέλλες – Συνδεση ΕΟΚ – 1961. (Αρχείο Πεσμαζόγλου)

«Πολλές από τις πρόσφατες οικονομικές μας περιπέτειες θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί, αν η χώρα είχε υιοθετήσει εγκαίρως ένα πιο εξωστρεφές οικονομικό μοντέλο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Στουρνάρας.

sti-dimosiotita-dothike-to-archeio-toy-giagkoy-pesmazogloy-fotografies6
Σχολή Τραπεζικών Σπουδών στην Τράπεζα της Ελλάδος Τάξη 1960 – 1961. (Αρχείο Πεσμαζόγλου)

Ο ίδιος υπενθύμισε ότι Γιάγκος Πεσμαζόγλου πρωτοστάτησε στις διαπραγματεύσεις για τη σύνδεση της Ελλάδας με την ΕΟΚ, οι οποίες οδήγησαν στην υπογραφή της Συμφωνίας των Αθηνών, το 1961. Όπως επεσήμανε ο κ. Στουρνάρας «επίμονος και μαχητικός – χωρίς όμως ποτέ να ωθεί τη διαπραγμάτευση στα άκρα- πέτυχε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, ανοίγοντας τον δρόμο για την πλήρη ένταξη της χώρας».

sti-dimosiotita-dothike-to-archeio-toy-giagkoy-pesmazogloy-fotografies8
Φωτογραφία από την εκδήλωση παρουσίασης του αρχείου.

«Ως πρόεδρος των ελληνικών επιτροπών συνεργασίας με την ΕΟΚ και αργότερα ως ευρωβουλευτής, εξακολούθησε να υπηρετεί το ευρωπαϊκό όραμα και τη θέση της Ελλάδας σε αυτό. Δικαίως έχει χαρακτηριστεί ένας από τους αρχιτέκτονες του ευρωπαϊκού οικοδομήματος» κατέληξε.