Novartis: έρευνα για τις μηνύσεις πολιτικών

Novartis: έρευνα για τις μηνύσεις πολιτικών

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ερευνα εξ υπαρχής, αλλά με περιορισμένο αντικείμενο, διέταξε η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου για τις μηνύσεις των τριών πολιτικών, με αφορμή την κίνηση του αντεισαγγελέα του Αρειου Πάγου Ιωάννη Αγγελή που έχει ταχθεί υπέρ της ανάσυρσης των μηνύσεων αυτών από το αρχείο λόγω νεότερων δεδομένων.

Η κίνηση Αγγελή, για επανεξέταση των μηνύσεων που είχαν υποβάλει πριν από ενάμιση και πλέον χρόνο ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο Ευάγγελος Βενιζέλος και αργότερα ο Ευρωπαίος επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος, αφορούσε το σύνολο των καταγγελιών των τριών πολιτικών για τους πολιτικοδικαστικούς χειρισμούς στην υπόθεση της Novartis. Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, η οποία φεύγει σε λίγες ημέρες λόγω συμπλήρωσης του ορίου ηλικίας, έστερξε υπέρ της ανάσυρσης των μηνύσεων των τριών πολιτικών, όμως αρνήθηκε να προωθήσει το δεύτερο και ουσιαστικότερο σκέλος της πρωτοβουλίας Αγγελή. Δεν απέστειλε στην Εισαγγελία Εφετών την παραγγελία του, με την οποία ζητούσε δύο πράγματα: πρώτον, να κληθούν να εξεταστούν άμεσα οι τρεις πολιτικοί, να μιλήσουν δηλαδή σε εισαγγελέα για τις καταγγελίες τους περί «σκευωρίας» και, δεύτερον, να υπάρξουν δικαστικές ενέργειες αποκάλυψης της ταυτότητας του λεγόμενου «Ρασπούτιν». Αντ’ αυτού η κυρία Δημητρίου έδωσε εντολή στην αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Βασιλική Θεοδώρου να ερευνηθούν εξαρχής οι μηνύσεις Σαμαρά, Βενιζέλου, Αβραμόπουλου, αλλά μόνον ως προς το σκέλος τους που αφορά τις ευθύνες τις οποίες οι ίδιοι καταλογίζουν κατά των εισαγγελέων Διαφθοράς. Με άλλα λόγια, η έρευνα επί των μηνύσεων αυτών έχει εκ των πραγμάτων περιορισμένο αντικείμενο. Και τούτο διότι η διαδικασία που δρομολόγησε η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, αρνούμενη να ικανοποιήσει και το δεύτερο σκέλος της κινήσεως Αγγελή, οδηγεί σε περιορισμό της έρευνας καθώς το μεν κομμάτι των μηνύσεων – καταγγελιών Σαμαρά κατά του πρωθυπουργού και του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου έχει ήδη διαβιβαστεί στη Βουλή, ενώ εκείνο που αφορά τους προστατευόμενους μάρτυρες από τις μηνύσεις των τριών πολιτικών έχει τεθεί στο αρχείο από τον προκάτοχο του κ. Αγγελή, αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Δημήτρη Παπαγεωργίου. Βεβαίως, ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, με συνέντευξή του το Σάββατο στα «Παραπολιτικά», αποκάλυψε πως ο λεγόμενος «Ρασπούτιν» είναι ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, τον οποίο έχει καταμηνύσει πριν από ενάμιση και πλέον χρόνο, προσωπικά. Ο χειρισμός εκ μέρους της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου εκ των πραγμάτων οδηγεί σε περιορισμένη έρευνα, για μια υπόθεση που έχει λάβει διαστάσεις πολιτικοδικαστικού σκανδάλου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή