«Γίγαντες με πήλινα πόδια» οι νέοι Ποινικοί Κώδικες

«Γίγαντες με πήλινα πόδια» οι νέοι Ποινικοί Κώδικες

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε δυσοίωνες προβλέψεις, ακόμη και για τη βιωσιμότητα του ποινικού μας συστήματος μετά την εφαρμογή, σε λίγες ημέρες, των νέων κωδίκων, προχώρησαν οι εισαγγελείς, επαναλαμβάνοντας για ακόμη μία φορά τις επισημάνσεις τους για σειρά αρνητικών συνεπειών που θα προκαλέσει η έναρξη ισχύος των νέων νομοθετημάτων και εκδηλώνοντας την αγωνία τους για τα ζητήματα που θεωρούν ότι ανακύπτουν.

Οι εισαγγελείς, που πραγματοποίησαν έκτακτη γενική συνέλευση, κατέληξαν σε συμπεράσματα που προκαλούν προβληματισμό για την ουσιαστική απόδοση των νέων θεσμών, οι οποίοι προβλέπονται από τον νέο Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα της Ποινικής Δικονομίας. Οι προσεγγίσεις τους, έτσι όπως αποτυπώνονται στο ψήφισμα της συνέλευσής τους, κάνουν λόγο για μαζικές παραγραφές αδικημάτων, για αθρόες αποφυλακίσεις κρατουμένων και για δημιουργία αισθήματος ατιμωρησίας στους πολίτες, επιβεβαιώνοντας και ενισχύοντας το σχετικό δημοσίευμα της «Καθημερινής» της Κυριακής.

Παράλληλα, οι εισαγγελείς εκφράζουν φόβους ότι βασικές πτυχές των νέων κωδίκων, που αφορούν νέους θεσμούς για συμβιβαστική επίλυση χιλιάδων ποινικών διαφορών, δεν θα μπορέσουν να σταθούν, εμφανίζοντας τα δύο νέα νομοθετήματα ως γίγαντες με πήλινα πόδια.

Οι εισαγγελείς ξεκαθαρίζουν από την αρχή ότι τάσσονται υπέρ της ανάγκης εκσυγχρονισμού των κωδίκων και της ποινικής νομοθεσίας, όμως επισημαίνουν πως δεν ελήφθησαν τα αναγκαία μέτρα ώστε ο επιχειρούμενος εκσυγχρονισμός με τους νέους κώδικες να είναι πραγματικός και να πετύχει.

Σοβαρές ενστάσεις διατυπώνουν για την έκτιση ποινών, όπως η παροχή κοινωφελούς εργασίας που προβλέπεται για χιλιάδες κρατουμένους όταν έχουν μείνει για ορισμένο διάστημα στη φυλακή, καθώς επισημαίνουν πως δεν υπάρχουν οι αναγκαίοι μηχανισμοί που θα επιβλέπουν την παροχή της κοινωφελούς εργασίας, με άλλα λόγια δεν υπάρχει το πλαίσιο ώστε να εκτίονται με αυτόν –τον σωστό κατά τα άλλα– τρόπο οι ποινές.

Μάλιστα, υποστηρίζοντας οι εισαγγελείς τους νέους θεσμούς, όπως η συμβιβαστική επίλυση χιλιάδων ποινικών υποθέσεων και παροχή κοινωφελούς εργασίας αντί εγκλεισμού ως ποινής, επισημαίνουν πως «οι ανωτέρω θεσμοί ευδοκιμούν σε πολλά προηγμένα ευρωπαϊκά κράτη απ’ όπου και αναπαρήχθησαν στη χώρα μας, δίχως όμως να ληφθεί καμία πρόνοια για τη δημιουργία περιβάλλοντος ωφέλιμης και αποδοτικής ενσωμάτωσής τους στα υφιστάμενα δεδομένα της ποινικής δίκης».

Βεβαίως, πέραν των βασικών ενστάσεων που διατυπώνουν και μετά την ψήφιση των νέων κωδίκων, οι εισαγγελείς, όπως αναφέρεται σε ψήφισμα της γενικής συνέλευσης της ένωσής τους, σημειώνουν και σειρά άλλων λανθασμένων επιλογών που περιελήφθησαν στους κώδικες, όπως η λειψή αποποινικοποίηση αδικημάτων ήσσονος σημασίας, αλλά και η κατάργηση του Μονομελούς Εφετείου, και προειδοποιούν ακόμα και με κατάρρευση το ποινικό σύστημα, αν δεν ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα βελτίωσης της κατάστασης. Προτείνουν μάλιστα άμεσες λύσεις για να διορθωθούν όσα αρνητικά, κατ’ αυτούς, έχουν οι νέοι κώδικες και για να εφαρμοστούν οι νέοι θεσμοί που προβλέπουν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή