Η ζωή και το έργο του Γιάγκου Πεσμαζόγλου μέσα από το αρχείο του στην ΤτΕ

Η ζωή και το έργο του Γιάγκου Πεσμαζόγλου μέσα από το αρχείο του στην ΤτΕ

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα από τα πράγματα για τα οποία οι Αμερικανοί μπορούν να δώσουν θαυμάσια μαθήματα στον υπόλοιπο κόσμο είναι πώς διατηρούν την υστεροφημία ενός σπουδαίου ανθρώπου. Δεν είναι μια στείρα αναπαραγωγή των τεκταινόμενων της ζωής του, αλλά η προβολή εκείνων των στοιχείων που θα τον έκαναν ξεχωριστό ανάλογα με το πνεύμα της εκάστοτε εποχής. Είναι λοιπόν πολύ θετική η προσπάθεια που κάνει η Τράπεζα της Ελλάδος, όχι μόνον να αναδεικνύει τα αρχεία προσωπικοτήτων που έχει στην κατοχή της αλλά να φωτίζει πτυχές που είναι επίκαιρες σήμερα.

Η ζωή και το έργο του Γιάγκου Πεσμαζόγλου μέσα από το αρχείο του στην ΤτΕ-1

O Παναγιώτης Παναγάκης με τη Μιράντα Πεσμαζόγλου και τον διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα.

Προχθές, παρουσιάστηκε επισήμως το αρχείο του Ιωάννη («Γιάγκου») Πεσμαζόγλου σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Ιστορικό Αρχείο της Τράπεζας της Ελλάδος στο Κεντρικό Κατάστημα στην Αθήνα, παρουσία της συζύγου του Μιράντας και των γιων του Βασίλη και Στέφανου. Πρόκειται για μια πρόσφατη δωρεά, που στόχο έχει να κάνει προσβάσιμο στους μελετητές ντοκουμέντα  που σχετίζονται με τον βίο, τις πεποιθήσεις και τις αξίες του. Ο διευθυντής του Κέντρου Πολιτισμού, Ερευνας και Τεκμηρίωσης Παναγιώτης Παναγάκης έκανε το καλωσόρισμα. Για την απόφαση της οικογένειας να προβεί στην δωρεά μίλησε ο Βασίλης Πεσμαζόγλου.  Στον χαιρετισμό που έκανε ο διοικητης Γιάννης Στουρνάρας στάθηκε, μεταξύ άλλων, σε πολλά από τα έμπρακτα παραδείγματα του ήθους του Πεσμαζόγλου ως δημόσιου προσώπου: «Η φήμη του δεν αφορούσε μόνο την ιδιότητά του ως εύστροφου και χαρισματικού οικονομολόγου, αλλά και εκείνη του πανεπιστημιακού δασκάλου και του ανθρώπου, που στη διάρκεια της δικτατορίας είχε παραμερίσει τις προσωπικές σκοπιμότητες και τους μικρόψυχους υπολογισμούς, για να υψωθεί ως σύμβολο υπεράσπισης των δημοκρατικών θεσμών» ήταν τα πρώτα του λόγια.

Η ζωή και το έργο του Γιάγκου Πεσμαζόγλου μέσα από το αρχείο του στην ΤτΕ-2

Σχολή Τραπεζικών Σπουδών στην Τράπεζα της Ελλάδος. Η τάξη 1960-1961 σε αναμνηστική φωτογραφία.

Αργότερα αναφέρθηκε στη διδακτική και ακαδημαϊκή του συμβολή, καθώς και στην προσέγγιση που είχε για την οικονομική ανάπτυξη όχι μόνον στην Ελλάδα αλλά και στον υπόλοιπο προηγμένο κόσμο. Ο Πεσμαζόγλου ήταν υπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας μετά τη χούντα, σύμβουλος και υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, στενός συνεργάτης του Ξενοφώντα Ζολώτα. Παράλληλα, όμως, στα τέλη της δεκαετίας του ’50 ήταν ένας από τους βασικούς αρχιτέκτονες της οικονομικής ενοποίησης της Ελλάδας με την ΕΟΚ,  διότι «αντιλήφθηκε εξαρχής τους κινδύνους της εσωστρέφειας και τη σημασία της εξειδίκευσης στον τομέα των εμπορεύσιμων αγαθών, ειδικά για μία μικρή χώρα-μέλος μιας ευρύτερης οικονομικής ένωσης. Πολλές από τις πρόσφατες οικονομικές μας περιπέτειες θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί, αν η χώρα είχε υιοθετήσει εγκαίρως ένα πιο εξωστρεφές οικονομικό μοντέλο», υπογράμμισε ο κ. Στουρνάρας.

Η ζωή και το έργο του Γιάγκου Πεσμαζόγλου μέσα από το αρχείο του στην ΤτΕ-3

Ο Γιάγκος Πεσμαζόγλου με τον Οδυσσέα Ελύτη και τη Μιράντα στην γκαλερί Ζουμπουλάκη, το 1980.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή