Ασυλο: από προνόμιο, μανδύας παραβατικότητας

Ασυλο: από προνόμιο, μανδύας παραβατικότητας

7' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αναρχικοί απειλούν πανεπιστημιακούς ότι «θα μας βρείτε απέναντι». Φοιτητές λένε σε καθηγητή ότι θα τον πετάξουν από το παράθυρο. Αλλοι επιδιώκουν να επιβάλουν τον… τσαμπουκά τους στη Σύγκλητο και στους πρυτάνεις, και τους κρατούν ομήρους για να αποφασίσουν κατά πως… θέλουν! Τα περιστατικά βίας στα ελληνικά πανεπιστήμια, και δη σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, καταγράφονται σε ημερήσια βάση, αποδεικνύοντας ότι είναι πολιτικά ένοχη η στάση όσων –μεταξύ αυτών και του υπουργού Παιδείας κ. Κώστα Γαβρόγλου– εθελοτυφλούν μπροστά στο οξύ πρόβλημα της βίας, μιλώντας για πανεπιστημιακό άσυλο. Τελευταίο περιστατικό, η επίθεση αναρχικών κατά της αναπληρώτριας καθηγήτριας της Φιλοσοφικής Σχολής κ. Μαρίας Ευθυμίου. «Η ανοχή έγινε πια ενοχή. Δεν επιτρέπεται σ’ ένα ευνομούμενο κράτος να ανέχεται η πολιτεία τις βιαιοπραγίες, τις αυθαιρεσίες και τις απειλές που εκτοξεύουν και διαπράττουν ανενόχλητοι φοιτητές, συνεπικουρούμενοι ασφαλώς και από εξωπανεπιστημιακούς αναρχικούς, εναντίον των πανεπιστημιακών δασκάλων» λένε πέντε προσωπικότητες –η Ελένη Αρβελέρ, ο Θάνος Βερέμης, η Μαριέττα Γιαννάκου, η Αννα Διαμαντοπούλου και ο Νικηφόρος Διαμαντούρος–και ζητούν την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου.

Αλλωστε, το πανεπιστημιακό άσυλο καταλύουν οι γνωστοί κουκουλοφόροι, που κρύβονται πίσω από τις πολιτικές αγκάλες του ΣΥΡΙΖΑ και κομμάτων της Εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, για να απειλήσουν όποιον αντιδρά στις πρακτικές τους.

Για την αντιμετώπιση του προβλήματος απαιτούνται σαφή μέτρα από την πολιτεία και την ακαδημαϊκή κοινότητα, δεν αρκούν οι ρηματικές καταδίκες.

Οι πέντε στο κείμενό τους αναφέρουν τα εξής: «Η ανοχή έγινε πια ενοχή. Δεν επιτρέπεται σ’ ένα ευνομούμενο κράτος να ανέχεται η πολιτεία τις βιαιοπραγίες, τις αυθαιρεσίες και τις απειλές που εκτοξεύουν και διαπράττουν ανενόχλητοι φοιτητές, συνεπικουρούμενοι ασφαλώς και από εξωπανεπιστημιακούς αναρχικούς, εναντίον των πανεπιστημιακών δασκάλων. Ως ελάχιστο παράδειγμα θα θυμίσουμε την άνανδρη επίθεση εναντίον του Αγγελου Συρίγου, καθηγητή του Παντείου Πανεπιστημίου και πρόσφατα εναντίον της Μαρίας Ευθυμίου, καθηγήτριας του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Γνωστά επίσης και τα πρωτοφανή και απαράδεκτα πολυάριθμα περιστατικά παρακώλυσης της λειτουργίας των ακαδημαϊκών θεσμών, καθώς και της ασύστολης καταστροφής του επιστημονικού εξοπλισμού. Τη θλιβερή αυτή εμπειρία έχουν γνωρίσει αδιακρίτως όλα σχεδόν τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας, χωρίς να υπάρξει αποτελεσματική επίσημη αντίδραση.

Το προνόμιο του πανεπιστημιακού ασύλου που επικαλούνται για να καλύψουν κάθε παραβατικότητα, αγνοούν οι παρανομούντες, ότι δεν αφορά τους φοιτητές, ούτε την προστασία επιλήψιμης διαγωγής εντός του πανεπιστημιακού χώρου. Το άσυλο συστήθηκε ήδη στην αρχή της Αναγέννησης για να παραχωρήσει στους καθηγητές απόλυτη ελευθερία στην επιλογή του προγράμματος διδασκαλίας τους, απαγορεύοντας κάθε εκκλησιαστική ή πολιτική παρέμβαση και ανάμειξη.

Καιρός λοιπόν να καταργηθεί το κακώς εννοούμενο σήμερα άσυλο, για να μπορέσουν τα πανεπιστήμιά μας να βρουν τον βηματισμό για την απρόσκοπτη διάδοση της γνώσης και την άσκηση της έρευνας. Ο πολιτισμός μετριέται στις μέρες μας με το ποιόν του πανεπιστημίου κάθε χώρας και η ποιότητα του πανεπιστημίου προϋποθέτει τον σεβασμό και την αγαστή σχέση με την κοινωνία που το δημιούργησε και το συντηρεί. Ο μεγαλύτερος πλούτος είναι να μοιράζεσαι τη γνώση, όπως μοιράζεσαι το ψωμί. Είναι επικίνδυνος εχθρός του πολιτισμού, όποιος εμποδίζει τη δημιουργία και τη μοιρασιά της γνώσης που παράγει το πανεπιστήμιο».

Φιλοσοφική Αθηνών: «Θα μας βρει απέναντι»

«Η κ. Ευθυμίου θέλει ένα πανεπιστήμιο χωρίς αγώνες, χωρίς αντίσταση, χωρίς στέκια, αναρχικούς και “βρόμικους” τοίχους. Ενα πανεπιστήμιο το οποίο θα λειτουργεί “εύρυθμα” ως ναός της “αντικειμενικής” γνώσης του διδάσκοντος, ως πεδίο κερδοφορίας για εργολάβους και λοιπά αφεντικά, ως πρόσφορο έδαφος για τα επωφελή για την αγορά ερευνητικά προγράμματα», έγραφε το κείμενο που πέταξαν αναρχικοί στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών κατά της αναπληρώτριας καθηγήτριας του Τμήματος Ιστορίας – Αρχαιολογίας Μαρίας Ευθυμίου. Το κείμενο έκλεινε με την προειδοποίηση προς την κ. Ευθυμίου να αλλάξει τακτική, «καθώς θα μας βρει απέναντί της». Οι αναρχικοί επικρίνουν την καθηγήτρια επειδή υποστηρίζει ότι «τα πανεπιστήμια έχουν μεταβληθεί σε χώρους ανομίας, καταστροφών, καταλήψεων και βανδαλισμών από άτομα τα οποία βάζουν διάφορες ταμπέλες στους εαυτούς τους για να καλύψουν την αθλιότητά τους». Τι ζητάει η καθηγήτρια; Καθαρές και ανοικτές σχολές!

Στη Φιλοσοφική προ μηνών έγινε κατάληψη χώρου από ομάδα που φέρεται ιδεολογικά συγγενής με την αναρχική ομάδα «Ρουβίκωνα». 

Πάντειο Πανεπιστήμιο: «Με χτύπησαν με κλωτσιές»

Ασυλο: από προνόμιο, μανδύας παραβατικότητας-1

Σύνθημα σε τοίχο του Παντείου Πανεπιστημίου.

«Βγαίνοντας από τη σχολή είδα έναν νεαρό να βάφει τον τοίχο με σπρέι. Τον ρώτησα γιατί το κάνει αυτό και με ρώτησε “τι σε νοιάζει εσένα, δικός σου είναι;” Στην αρχή συζητούσαμε ήρεμα. Μετά πλησίασαν άλλα δύο άτομα και ο ένας μου είπε να φύγω. Ο νυν κατηγορούμενος ήταν από τα δεξιά μου. Δέχτηκα σπρώξιμο από τον φίλο του και μετά ένιωσα ένα δυνατό χτύπημα με το σπρέι από τη δεξιά μεριά. Στη συνέχεια με χτύπησαν με κλωτσιές στο κεφάλι». Ετσι περιέγραψε στο δικαστήριο ο καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου Αγγελος Συρίγος την επίθεση εις βάρος του, η οποία έλαβε χώρα στο προαύλιο του ιδρύματος, το 2017.

«Πρόκειται για μικρές ομάδες που συνήθως μεταφέρονται από ίδρυμα σε ίδρυμα. Εκείνοι που μου επιτέθηκαν δεν ήταν από το Πάντειο, ενώ κάποιες ημέρες μετά, μια ομάδα διέκοψε το μάθημά μου για να διαμαρτυρηθεί εναντίον μου. Δήλωσαν ότι έρχονταν από ΤΕΙ. Δεν είναι όμως μόνο οι βίαιες ή οι λεκτικές επιθέσεις. Είναι μια διάχυτη αντικοινωνικότητα. Αυτή είναι η εικόνα που θέλουμε για τα πανεπιστήμια;» ανέφερε στην «Κ» ο καθηγητής στις 20/3/2017.

Νομική Σχολή Αθηνών: «Ακατανόητη αδράνεια»

Ασυλο: από προνόμιο, μανδύας παραβατικότητας-2

Διακίνηση και χρήση ουσιών πέριξ της Νομικής. ΝΙΚΟΣ ΚΟΚΚΑΛΙΑΣ

«Από το 2012 έχουμε καταθέσει μηνυτήρια αναφορά προς τις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για ζήτημα εξαιρετικής φύσης που πρέπει να αντιμετωπισθεί κατ’ απόλυτη προτεραιότητα. Εκτοτε, έχουμε προσφύγει σε όλες τις αρμόδιες αρχές: καταγγελίες, επιστολές, επισκέψεις, προφορικές και έγγραφες διαμαρτυρίες στην Εισαγγελία Αρείου Πάγου (2015, 2016, 2017), στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη (2015), στη Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής (2016, 2017) και στον δήμο (2015, 2016, 2017). Η ανταπόκριση ήταν μηδαμινή.

Διαμαρτυρόμαστε για την ακατανόητη αδράνεια των αρμοδίων και τη διαχειριστική μετάθεση ευθυνών, ενώ το ζήτημα αφορά τα παιδιά όλων μας. Από τύχη και μόνο δεν έχουμε θρηνήσει θύματα», ανέφεραν πέρυσι τον Μάρτιο 93 καθηγητές της Νομικής Σχολής Αθηνών, καταγγέλλοντας τη διακίνηση και χρήση ναρκωτικών έξω από τη σχολή.

Ενα χρόνο μετά, φέτος τον Φεβρουάριο, ο απερχόμενος δήμαρχος Γεώργιος Καμίνης, για το πρόβλημα, προανήγγειλε «τη δημιουργία ενός καφέ στο Πνευματικό Κέντρο του δήμου, το οποίο θα έχει stand βιβλίων και ελεύθερη πρόσβαση στο Ιντερνετ»…

«Αγκάθι» οι καταλήψεις: «Αγκάθι» οι καταλήψεις

Ασυλο: από προνόμιο, μανδύας παραβατικότητας-3

Το κτίριο Γκίνη του ΕΜΠ, ορμητήριο κουκουλοφόρων.

Στο ΕΜΠ οι αντιδράσεις μειοψηφικών ομάδων φοιτητών κατά καθηγητών είναι πολύ σπάνιες και δεν προβληματίζουν την ηγεσία του Ιδρύματος. Αντίθετα, το ΕΜΠ δεινοπαθεί από τη γειτνίασή του με τα Εξάρχεια. Το μεγάλο «αγκάθι» είναι η κατάληψη των ιστορικών χώρων του στην οδό Πατησίων από φοιτητές και εξωπανεπιστημιακά στοιχεία – ενδεικτικά η ιστορική αίθουσα Γκίνη φέρεται συχνά να είναι κατειλημμένη για εξωπανεπιστημιακούς λόγους (π.χ. για φιλοξενία προσφύγων)– και η χρήση τους ως ορμητήριο για νυχτερινές επιθέσεις κατά των αστυνομικών δυνάμεων αλλά και κατά των τρόλεϊ.

Η κατάσταση αυτή είναι που ενισχύει τη συζήτηση για αλλαγή χρήσης των χώρων της οδού Πατησίων. Βεβαίως, η πλειονότητα του προσωπικού του Ιδρύματος αντιδρά στην προοπτική αυτή. Μάλιστα, πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν ότι έχει ακουστεί η πρόταση να αυξηθεί ο αριθμός των μαθημάτων που γίνονται στις αίθουσες της οδού Πατησίων, ώστε να αξιοποιούνται οι χώροι και να αποτρέπονται οι καταλήψεις. Θα δοθεί έτσι λύση στις νυχτερινές εξορμήσεις των γνωστών-αγνώστων;

Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης: Βία κατά καθηγητών

Ασυλο: από προνόμιο, μανδύας παραβατικότητας-4

Στιγμιότυπο από πρόσφατο επεισόδιο στο ΑΠΘ.

Η θλιβερή κατάσταση στο ΑΠΘ, με τη διακίνηση και χρήση ναρκωτικών και τα άλλα προβλήματα παραβατικότητας, έγινε αφορμή για να ειπωθεί επί ΣΥΡΙΖΑ μία από τις προκλητικότερες φράσεις, που προσβάλλουν τον κοινό νου, το δημόσιο αίσθημα και το σπουδαίο έργο των ελληνικών ΑΕΙ. Αυτή περί «ρωμαλέου φοιτητικού κινήματος» ως λύση στο πρόβλημα.

Στις 20 Ιουνίου 2017, ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, κληθείς να σχολιάσει την κραυγή αγωνίας των 471 φοιτητών του ΑΠΘ περί έντονης παραβατικότητας στο ίδρυμα, ζήτησε την αρωγή των φοιτητών. «Στα πανεπιστήμια αυτά τα θέματα λύνονται από μέσα, αν υπάρχει ένα ρωμαλέο φοιτητικό κίνημα και σύλλογος καθηγητών», ήταν η χαρακτηριστική φράση του.

Την ίδια στιγμή, φοιτητές επιτίθενται σε καθηγητές και διαλύουν συνεδριάσεις της Συγκλήτου με στόχο να επιβάλουν τις απόψεις τους. Χαρακτηριστικά ήταν τα προ ημερών επεισόδια, όταν φοιτητές απείλησαν να πετάξουν από τον έβδομο όροφο του κτιρίου διοίκησης του ΑΠΘ καθηγητή που αντιδρούσε στα όσα έλεγαν και στις τραμπουκικές μεθόδους τους.

Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών: Απειλές προς τον πρύτανη

Ασυλο: από προνόμιο, μανδύας παραβατικότητας-5

Βανδαλισμός στο γραφείο του πρύτανη του ΟΠΑ.

Στις 23 Μαΐου 2019, λίγο πριν από το μεσημέρι, ομάδα περίπου 10 ατόμων με κρυμμένα τα αναγνωριστικά των προσώπων τους, εισέβαλε με τρόπο βίαιο και τρομοκρατικό στο γραφείο του πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (η πρώην ΑΣΟΕΕ). Αφού βεβήλωσαν τον χώρο του γραφείου με συνθήματα και ανάρτηση αφισών, απείλησαν και έβρισαν τον πρύτανη, κατηγορώντας τον ότι συνεργάζεται με την αστυνομία για τη δίωξη του παρεμπορίου στους χώρους γύρω από τις εγκαταστάσεις του Ιδρύματος.

Και δεν ήταν η πρώτη φορά που άγνωστοι εισβάλλουν στο ΟΠΑ, υβρίζουν και βεβηλώνουν χώρους. Ενδεικτικά, στις 3 Νοεμβρίου 2016 άγνωστοι με κουκούλες εισέβαλαν στο Ιδρυμα και έγραψαν απειλητικά συνθήματα.

Ανάλογα επεισόδια έχουν γίνει ουκ ολίγες φορές, καθώς το ΟΠΑ «βάλλεται» από το παρεμπόριο πλαστών προϊόντων της οδού Πατησίων αλλά και τη διακίνηση ναρκωτικών στους παράπλευρους δρόμους. Η ηγεσία του Ιδρύματος ζητεί συνεργασία όλων των εμπλεκομένων φορέων (ΕΛ.ΑΣ., υπουργεία, δήμος), ωστόσο η αντίδραση της πολιτείας είναι αποσπασματική και χωρίς αποτέλεσμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή