Κράτος εν κράτει ο Κορυδαλλός

Κράτος εν κράτει ο Κορυδαλλός

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν έχουν τέλος οι αποκαλύψεις για τις ανεξέλεγκτες συνθήκες που επικρατούν στα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας και ειδικά στη φυλακή του Κορυδαλλού. Στη διάρκεια της έρευνας που έγινε την Τρίτη στις πτέρυγες Α΄, Β΄ και Ε΄ βρέθηκαν, εκτός από δεκάδες αυτοσχέδια μαχαίρια, τραπέζια πόκερ, μηχανές εσπρέσο, μια συσκευή για κρέπες αλλά και πλήθος από εργαλεία. Η έρευνα στα κελιά έγινε από τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους, με τη συνδρομή της Αστυνομίας και υπαλλήλων της εξωτερικής φρουράς. Διατάχθηκε από τον εισαγγελέα που εποπτεύει τη λειτουργία της φυλακής, σε συνέχεια των επεισοδίων που σημειώθηκαν το πρωί της Τρίτης ανάμεσα σε Γεωργιανούς κρατούμενους της Β΄ και Αφγανούς της Ε΄ πτέρυγας. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, η έρευνα αποκάλυψε δύο αυτοσχέδιες χαρτοπαικτικές λέσχες στις πτέρυγες Α΄ και Β΄. Καλά ενημερωμένες πηγές αναφέρουν ότι σε χώρους όπου βρίσκονταν υπό τον έλεγχο κρατουμένων βρέθηκαν δύο τραπέζια πόκερ με θέση για κρουπιέρη, μάρκες και φωτισμό όμοιο με εκείνο που υπάρχει στα νόμιμα καζίνο. Η έκπληξη του εισαγγελέα ενώπιον των ευρημάτων ήταν τέτοια που διέταξε τους υπαλλήλους της φυλακής να καταστρέψουν άμεσα τα δύο τραπέζια του πόκερ, όπερ και εγένετο. Στην Α΄ πτέρυγα σωφρονιστικοί υπάλληλοι και αστυνομικοί διαπίστωσαν ότι υπήρχε χώρος διαμορφωμένος σε καφετέρια.

Στο εσωτερικό του βρέθηκαν δύο μηχανές εσπρέσο και μία συσκευή για κρέπες. Εκείνο ωστόσο που προκάλεσε τη μεγαλύτερη ανησυχία είναι η διαπίστωση ότι και στις τρεις πτέρυγες που ελέγχθηκαν βρέθηκαν εργαλεία, κοπτικά μηχανήματα και «μήτρες» που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή αυτοσχέδιων μαχαιριών. Υπάρχουν μάλιστα φόβοι ότι οι έγκλειστοι έχουν βγάλει αντίγραφα κλειδιών για τις μεταλλικές κιγκλίδες που χωρίζουν τη μια πτέρυγα από την άλλη. Ιδιαίτερα σκληρή για την ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης είναι η ανακοίνωση που εξέδωσε χθες η Ομοσπονδία Σωφρονιστικών Υπαλλήλων. «Τα χθεσινά γεγονότα στο Κατάστημα Κράτησης Κορυδαλλού αποδεικνύουν την τραγική κατάσταση που βρίσκονται οι φυλακές της χώρας. Κρατούμενοι αλληλοσφάζονταν και χτυπιόντουσαν με κάθε είδους αυτοσχέδια μαχαίρια, ρόπαλα, σουβλιά κ.λπ. Η φυλακή και ιδίως η Β΄ και η Ε΄ πτέρυγα κατελήφθησαν από τους κρατουμένους σε λίγα μόνο λεπτά. Οι κεντρικές κιγκλίδες και οι κεντρικές θύρες των πτερύγων σχεδόν γκρεμίστηκαν, ενώ άλλες ξεβιδώθηκαν από κρατουμένους από τα “ιδιωτικά συνεργεία” και με εργαλεία που έχουν κρατούμενοι σε πτέρυγες, έγιναν εκτεταμένες ζημιές και φθορές εντός και εκτός των ακτίνων, το ελάχιστο προσωπικό εγκλωβίστηκε και ένας συνάδελφός μας σωφρονιστικός υπάλληλος χτυπήθηκε από κρατούμενο με σουβλί».

Οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των υπαλλήλων της φυλακής μάλιστα επιβεβαιώνουν τις πληροφορίες για την ύπαρξη των τραπεζιών πόκερ και των λοιπών ευρημάτων, καθώς καλούν το υπουργείο να δώσει στη δημοσιότητα τις φωτογραφίες «από τα δύο τραπέζια πόκερ με όλα τα παρελκόμενα και τα διάφορα άλλα αντικείμενα που χρησιμοποιούνται από το προσωπικό των room service ακριβών ξενοδοχείων». Πηγή της «Κ» που μετείχε στην έρευνα, δήλωσε χθες ότι «η εικόνα στα κελιά και ο όγκος των ευρημάτων ήταν τέτοιος που κανείς σχημάτιζε την εικόνα ότι δεν έχει γίνει ποτέ έλεγχος στο εσωτερικό της φυλακής». Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Εξωτερικής Φρουράς τόνισε από την πλευρά του ότι με δεδομένο ότι είχαν γίνει έρευνες και μετά αντίστοιχα επεισόδια που είχαν ξεσπάσει την 9η Ιουνίου, τα δεκάδες μαχαίρια και αυτοσχέδια σουβλιά που κατασχέθηκαν μπήκαν στη φυλακή ή κατασκευάστηκαν στο εσωτερικό της μέσα σε διάστημα μόλις δύο εβδομάδων!

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή