Χρονιά Δήλου, αλλά με δανεικό νερό

Χρονιά Δήλου, αλλά με δανεικό νερό

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θα τολμούσαμε να την ονομάσουμε και «χρονιά Δήλου» τη φετινή, ρισκάροντας ο χαρακτηρισμός να γυρίσει μπούμερανγκ, όπως συνήθως συμβαίνει. Ωστόσο η Δήλος ακούγεται φέτος με πολλούς τρόπους και δεν μπορούμε να το αγνοήσουμε.

Πριν από λίγες μέρες ανακοινώθηκε ότι στο ακατοίκητο νησί των Κυκλάδων θα κατοικήσουν για ένα βράδυ η Αποστολία Παπαδαμάκη και οι χορευτές της μαζί με όσους επισκέπτες κλείσουν έγκαιρα τη θέση τους για τη συνέχεια του πρότζεκτ που υλοποιεί η χορογράφος «From darkness to light». Πέρυσι, η Παπαδαμάκη οργάνωσε μια βραδιά χορού με τη συμμετοχή του κοινού στον ναό του Επικούριου Απόλλωνα και ακολούθησε η ολονύχτια ανάγνωση ονείρων για τους τολμηρούς που έμειναν στην ύπαιθρο. Τον Σεπτέμβριο ακολουθεί η Anamnesis με τους επισκέπτες να ψάχνουν τους χορευτές ανάμεσα στα μνημεία και τους ναούς της Δήλου.

Μέχρι τον Οκτώβριο στη Δήλο θα βρίσκονται και τα γλυπτά του Αντονι Γκόρμλεϊ, οι 29 ανθρώπινες μορφές που «αποίκησαν» το νησί έπειτα από χιλιάδες χρόνια με τη συνεργασία του οργανισμού ΝΕΟΝ και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων. Στο νησί θα έρθουν και αρχαιολόγοι της Πομπηίας χάρη στο μνημόνιο συνεργασίας που υπογράφηκε μεταξύ των δύο φορέων και θα γίνει ανταλλαγή τεχνογνωσίας και κοινές έρευνες. 

Στο μεταξύ προχωρούν τα έργα αναστήλωσης στη Στοά του Φιλίππου και αναμένεται να ξεκινήσουν και άλλα, όπως ο ναός του Απόλλωνα των Δηλίων και η Παλαίστρα του Γρανίτη. Αυτό που θα αλλάξει στην πραγματικότητα το νησί είναι η πρόταση που έχει υποβληθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» με προϋπολογισμό 4,5 εκατομμύρια ευρώ για την προστασία και ανάδειξη των μνημείων.

Την ίδια ώρα ωστόσο μπουκαλάκια με νερό μοιράζονται στους επισκέπτες που έρχονται από τη Μύκονο, καθώς στον αρχαιολογικό χώρο δεν υπάρχει κυλικείο. Σφραγίστηκε φέτος έπειτα από χρόνια παράτυπης λειτουργίας. Το ΤΑΠ δεν έχει φροντίσει ακόμη να τοποθετηθούν προκατασκευασμένα κυλικεία και η εικόνα φαίνεται ήδη άνιση και θλιβερή. Αλλάζει αυτό τη μεγάλη εικόνα; Μάλλον όχι, αλλά υπάρχει για να μας θυμίζει ότι καμιά Δήλος δεν ξεφεύγει από τον κανόνα ακόμη κι αν είναι η χρονιά της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή