ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σήμερα οι βαθμολογίες των Πανελλαδικών

Σήμερα οι βαθμολογίες των Πανελλαδικών

Η αντίστροφη μέτρηση για την ανακοίνωση των βαθμολογιών των φετινών υποψηφίων των Πανελλαδικών Εξετάσεων ξεκίνησε. Από σήμερα, μετά τη 1 το μεσημέρι, οι συνολικά 102.000 υποψήφιοι Γενικών (ΓΕΛ) και Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ), οι οποίοι διεκδικούν μία από τις 79.631 θέσεις (78.335 σε ΑΕΙ και 1.296 σε στρατιωτικές και σχολές της Αστυνομίας και Πυροσβεστικής) θα μπορούν να ενημερωθούν για τους βαθμούς τους στο λύκειό τους. Οπως ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Παιδείας, οι καταστάσεις που θα αναρτηθούν στα λύκεια θα περιέχουν μόνο τον κωδικό κάθε υποψηφίου και τα βαθμολογικά του στοιχεία ανά εξεταζόμενο μάθημα και όχι τα ονομαστικά στοιχεία του.

Επίσης, οι υποψήφιοι θα μπορούν να βρίσκουν τη βαθμολογία τους στην ιστοσελίδα http://results.it.minedu.gov.gr, πληκτρολογώντας τον 8ψήφιο κωδικό τους και τους 4 αρχικούς χαρακτήρες από το επώνυμο, το όνομα, το πατρώνυμο και το μητρώνυμο του υποψηφίου με κεφαλαίους ελληνικούς χαρακτήρες.

Από την Πέμπτη 4 Ιουλίου και μετά, οι υποψήφιοι θα μπορούν να οριστικοποιήσουν το μηχανογραφικό τους δελτίο (επιλέγοντας «Οριστικοποίηση») στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://exams.it.minedu.gov.gr. Η προθεσμία για την οριστική υποβολή των μηχανογραφικών δελτίων λήγει τη Δευτέρα 15 Ιουλίου και είναι αποκλειστική. Μετά την παρέλευση της προθεσμίας κανένας υποψήφιος δεν θα μπορεί να οριστικοποιήσει το μηχανογραφικό δελτίο. 

Ολα τα ΓΕΛ και ΕΠΑΛ (εκτός από την προγραμματισμένη τους εφημερία) θα λειτουργήσουν επιπλέον την Τρίτη 9 Ιουλίου, καθώς και τη Δευτέρα 15 Ιουλίου, για να υποστηρίξουν τους υποψηφίους στην ηλεκτρονική υποβολή των μηχανογραφικών δελτίων.

Σύμφωνα με το υπουργείο, καλό είναι οι υποψήφιοι να εκτυπώσουν ή/και να αποθηκεύσουν στον υπολογιστή τους το οριστικοποιημένο μηχανογραφικό (που θα έχει αποκτήσει αυτόματα και αριθμό πρωτοκόλλου), ώστε ανά πάσα στιγμή να μπορούν να δουν τις τελικές προτιμήσεις τους.

Παράλληλα, το υπουργείο Παιδείας θα ανακοινώσει τα στατιστικά στοιχεία για τις φετινές βαθμολογικές επιδόσεις ΓΕΛ και ΕΠΑΛ. Από την επεξεργασία τους μπορούν να εξαχθούν τα πρώτα συμπεράσματα για τις τάσεις στις φετινές βάσεις εισαγωγής. Από τις έως τώρα πληροφορίες, οι εκτιμήσεις συγκλίνουν στο ότι τα γενικώς δυσκολότερα σε σχέση με το 2018 θέματα που ετέθησαν στις εξετάσεις και η αύξηση των θέσεων εισαγωγής στα ΑΕΙ διαμορφώνουν πτωτικό πλαίσιο για την πλειονότητα των σχολών. Η τελική επίδραση αυτών των παραγόντων στις βάσεις εισαγωγής μένει να διαπιστωθεί.

Από την άλλη, υπάρχουν περίπου 100 τμήματα στα ΑΕΙ που θα λειτουργήσουν για πρώτη φορά το επόμενο ακαδημαϊκό έτος, και άρα δεν υπάρχει βάση εισαγωγής ως μέτρο σύγκρισης για φέτος.