Αρση «μνημονιακών» ρυθμίσεων ζητούν οι φαρμακοποιοί

Αρση «μνημονιακών» ρυθμίσεων ζητούν οι φαρμακοποιοί

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εμμεσο μήνυμα προς την επόμενη κυβέρνηση να μην προχωρήσει σε νέα «απελευθέρωση» του ωραρίου των φαρμακείων, απέστειλε χθες ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ). Παρουσιάζοντας το πλαίσιο των διεκδικήσεων του Συλλόγου ο πρόεδρός του, Απόστολος Βαλτάς, αφού υπενθύμισε ότι τα τελευταία εννέα χρόνια «ο κλάδος έβαλε πλάτη» για την έξοδο από την κρίση, διεμήνυσε ότι θα διαπραγματευθεί αλλαγές στο ιδιοκτησιακό καθώς και στη διακίνηση των φαρμάκων υψηλού κόστους, τα οποία τώρα διατίθενται μόνο από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.

Ειδικότερα, ο κ. Βαλτάς, μιλώντας για την πρόσφατη αλλαγή στο ωράριο, σύμφωνα με την οποία κανένα φαρμακείο –πλην όσων εφημερεύουν– δεν μπορεί να είναι ανοικτό μετά τις 9 μ.μ., υπενθύμισε ότι τη συγκεκριμένη διάταξη ψήφισαν και η Ν.Δ. και το ΚΙΝΑΛ, σημειώνοντας ότι αυτή έλυσε το πρόβλημα χιλιάδων φαρμακοποιών που δεν μπορούσαν να αντέξουν στον ανταγωνισμό από όσα λειτουργούσαν με διευρυμένο ωράριο. Με δεδομένο ότι ήδη έχουν αρχίσει να καταγράφονται προβλήματα επάρκειας του αριθμού των φαρμακείων που είναι ανοικτά μετά τις 9 μ.μ. και στις αργίες, ο κ. Βαλτάς επεσήμανε ότι γίνονται οι απαραίτητες ενέργειες για αύξηση του αριθμού των εφημερευόντων φαρμακείων.

Ειδική αναφορά έκανε στο Λεκανοπέδιο, σημειώνοντας ότι ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής έχει δεσμευθεί ότι τα εφημερεύοντα θα φτάσουν τον αριθμό όσων λειτουργούσαν με διευρυμένο ωράριο, δηλαδή περίπου 200 ενεργά έως τις 11 το βράδυ τις καθημερινές.

O κ. Βαλτάς τόνισε ότι ο ΠΦΣ θα διεκδικήσει από την επόμενη κυβέρνηση και αλλαγές στον νόμο για το ιδιοκτησιακό που επιτρέπει επιχειρηματίες μη φαρμακοποιοί να έχουν έως και δέκα άδειες φαρμακείων, χαρακτηρίζοντας «αδιανόητο» επιχειρηματίες να είναι ιδιοκτήτες φαρμακείων και επαναλαμβάνοντας τη θέση του Συλλόγου για μία άδεια ανά φαρμακοποιό. Επιπλέον, επεσήμανε ότι τα φάρμακα υψηλού κόστους θα πρέπει να διακινούνται και μέσω των ιδιωτικών φαρμακείων, υπενθυμίζοντας τις τεράστιες ουρές ασθενών στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, ενώ τάχθηκε απέναντι στο ενδεχόμενο διακίνησης μέσω ταχυμεταφορών (κούριερ) των φαρμάκων, κάτι που προωθεί η σημερινή κυβέρνηση και έχει εξαγγείλει και η Ν.Δ.

Την παρουσίαση αυτή έκανε ο κ. Βαλτάς με αφορμή το νέο πρόγραμμα επιστημονικής επιμόρφωσης των φαρμακοποιών που είναι ήδη σε εξέλιξη και αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2020. Περιλαμβάνει σεμινάρια πρώτων βοηθειών που διεξάγονται σε συνεργασία με τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, σεμινάρια ορθής χρήσης αναπνευστικών συσκευών για παιδιά, αλλά και ενήλικες (σε συνεργασία με την Γ΄ Παιδιατρική Κλινική του ΑΠΘ) και σεμινάρια υποδειγματικής παρασκευής γαληνικών σκευασμάτων (υπό την αιγίδα των τμημάτων Φαρμακευτικής του ΕΚΠΑ και του Πανεπιστημίου Πατρών).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή