Τα μυστικά επιτυχίας για τη συγκέντρωση υψηλής βαθμολογίας

Τα μυστικά επιτυχίας για τη συγκέντρωση υψηλής βαθμολογίας

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ηταν οι σειρές «Doctor House» και «Grey’s Anatomy», όπως και οι καθιερωμένες επισκέψεις στην παιδίατρο που ξύπνησαν από νωρίς το ενδιαφέρον του Χρήστου Τσιρίκα για την Ιατρική. «Ηθελα να γίνω γιατρός από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου», λέει στην «Κ» ο 18χρονος απόφοιτος, που κατόρθωσε να συγκεντρώσει 19.096 μόρια. «Ενιωθα σιγουριά, αλλά δεν υπολόγιζα να περάσω τις 19.000 μόρια». Ανέκαθεν επιμελής, παραστάτης στο Γυμνάσιο, ο Θεσσαλονικιός μαθητής του «Ανατόλια» διάβαζε έχοντας πάντοτε την υποστήριξη της μητέρας του. «Ξεκίνησα την προετοιμασία στη Β΄ Λυκείου, με απογευματινά μαθήματα σε ολιγομελή γκρουπ».

Τα μυστικά επιτυχίας για τη συγκέντρωση υψηλής βαθμολογίας-1

Ο φοιτητής, πλέον, Ιατρικής Χρ. Τσιρίκας συγκέντρωσε 19.096 μόρια.

Από τις εξωσχολικές του δραστηριότητες, «έπαιζα σε ομάδα μπάσκετ αλλά αποχώρησα στη Β΄ Λυκείου, συνέχισα όμως ως κιθαρίστας στην μπάντα μου, απλώς την τελευταία χρονιά κάναμε πιο αραιά πρόβες». Τις εξόδους τις περιόρισε μετά το Πάσχα, ενώ δεν στερήθηκε ποτέ ύπνο. Ως φοιτητής σχεδιάζει να τελειοποιήσει τις γνώσεις του στα γερμανικά. Αν και είχε την επιλογή να ενταχθεί στο τμήμα ΙΒ με στόχο τις σπουδές στο εξωτερικό, ο Χρήστος πρόκρινε την Ελλάδα. «Είχα ζήσει στη Μινεσότα για έναν μήνα στο πλαίσιο ενός summer camp» διηγείται, «αν και ωραία εμπειρία, εμένα ο αμερικανικός τρόπος ζωής δεν μου άρεσε». Ετσι, θα περάσει τα φοιτητικά του χρόνια στην αγαπημένη του Θεσσαλονίκη. «Εως τότε γεμίζω τις μπαταρίες μου στη Χαλκιδική».

Με τους χάρτες ανά χείρας ο Κωνσταντίνος Τσόκας αναζητεί μαζί με την παρέα του έναν καλοκαιρινό προορισμό που θα τους ανταμείψει για τους κόπους τους. «Μέχρι πέρυσι το καλοκαίρι αμφιταλαντευόμουν μεταξύ οικονομικών, πληροφορικής και θετικής κατεύθυνσης», λέει ο Κωνσταντίνος, αριστούχος απόφοιτος του Α΄ ΓΕΛ Ελληνικού, «τελικά η “μπίλια” έκατσε στις θετικές επιστήμες, καθώς με ενδιαφέρουν η πληροφορική και το λογισμικό αλλά εξίσου και το hardware». Ο στόχος του ήταν το τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών στο ΕΜΠ, όνειρο που πραγματοποιείται χάρη στις 18.863 μόρια που απέσπασε. «Είχαν, όμως, προηγηθεί τους τελευταίους μήνες στιγμές ανασφάλειας, κυρίως ως προς τα μαθηματικά· ήμουν ανέκαθεν πιο δυνατός στη φυσική και στη χημεία» παραδέχεται ο Κωνσταντίνος. Ομως οι εκτιμήσεις του δεν επαληθεύτηκαν – βαθμολογήθηκε με 19,8 στα μαθηματικά έναντι 18,7 σε φυσική και χημεία.

Τα μυστικά επιτυχίας για τη συγκέντρωση υψηλής βαθμολογίας-2

Ο Κωνστ. Τσόκας πέρασε στο τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών στο ΕΜΠ.

«Είχα φροντιστήριο 15 ώρες, αλλά δεν στερήθηκα ύπνο ούτε διασκέδαση, με εξαίρεση τις τελευταίες εβδομάδες πριν από τις εξετάσεις» περιγράφει, «απείχα μόνο από το πόλο, όπου έπαιζα με τον Αλιμο, είχα μάλιστα ενταχθεί στην ανδρική ομάδα». Ως φοιτητής, όμως, ετοιμάζεται να επιστρέψει στις πισίνες… δριμύτερος. «Δεν ένιωθα προσωπικά έτοιμος για προπτυχιακές σπουδές στο εξωτερικό» απαντά στο εύλογο ερώτημα ο Κωνσταντίνος, «επέλεξα όμως το ΕΜΠ, γνωρίζοντας ότι χαίρει αναγνώρισης και έξω, οπότε το πτυχίο του μετατρέπεται σε ισχυρό διαβατήριο για καλά πανεπιστημιακά ιδρύματα άλλων χωρών».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή