Μια έκθεση –χάρμα οφθαλμών– για την Αρχαία Ελλάδα στο Παιδικό Μουσείο της Ινδιανάπολης των ΗΠΑ

Μια έκθεση –χάρμα οφθαλμών– για την Αρχαία Ελλάδα στο Παιδικό Μουσείο της Ινδιανάπολης των ΗΠΑ

3' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Μπαμπά, έτρεξα στους Ολυμπιακούς Αγώνες και νίκησα! Θα το μάθει ο Δίας;». Ενας τρισχαριτωμένος πεντάχρονος φώναζε ενθουσιασμένος που τα κατάφερε να διακριθεί σε μια τόσο δύσκολη διοργάνωση. Αγωνίστηκε εναντίον ενός ψηφιακού αντιπάλου σε μια πλατφόρμα διάδρασης. Οσο πιο γρήγορα κουνούσε τα πόδια του ο μικρός τόσο πιο πολύ η ψηφιακή του μορφή αύξανε την ταχύτητά της στην οθόνη. Ολα αυτά γίνονταν υπό το βλέμμα του θεού Διονύσου, ένα εντυπωσιακό αυθεντικό ελληνιστικό άγαλμα που ταξίδεψε χιλιάδες μίλια, από το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης μέχρι την Ιντιάνα της Αμερικής. Παρέα με τον Διόνυσο, η επιβλητική Αρτεμις Λαφρία με στολή κυνηγιού από την Αρχαία Μεσσήνη, μια αρχαϊκή κόρη από το Μουσείο της Ακρόπολης, λεπταίσθητα κοσμήματα, ένα χρυσό στεφάνι, μελανόμορφα αγγεία κ.ά.

Μια έκθεση –χάρμα οφθαλμών– για την Αρχαία Ελλάδα στο Παιδικό Μουσείο της Ινδιανάπολης των ΗΠΑ-1

Το ελληνιστικό άγαλμα του Διονύσου κλέβει την παράσταση στην έκθεση του Παιδικού Μουσείου της Ινδιανάπολης.

Περίπου 150 αρχαιότητες μεγάλης ομορφιάς πρωταγωνίστησαν στην εκπληκτική έκθεση του Παιδικού Μουσείου της Ινδιανάπολης, η οποία άνοιξε στις 15 Ιουνίου με τίτλο «Θησαυροί της Αρχαίας Ελλάδας. Ζωή, Μύθοι και Ηρωες. Πρόκειται για το μεγαλύτερο παιδικό μουσείο στον κόσμο με εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες ετησίως. Η εξωστρεφής στάση που έχει υιοθετήσει το υπουργείο Πολιτισμού τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα από την έκθεση «Greeks» και μετά, ανοίγει δρόμους πολιτιστικής διπλωματίας. Χρειάστηκε βέβαια πολλή δουλειά αλλά και χρόνια προετοιμασίας από Ελληνες και Αμερικανούς για να γίνει αυτό το αφιέρωμα που θα παρουσιαστεί τους επόμενους έξι μήνες. Εκτός από τα δεκάδες δικά μας εκθέματα, υπάρχουν κάποιες διαδραστικές εκπαιδευτικές εφαρμογές. Τα παιδιά μπορούν να ψηφίζουν στην Εκκλησία του Δήμου για διάφορα ζητήματα, να βλέπουν μια καρυάτιδα να τους μιλάει για την πατρίδα της κ.ά. Οι μικροί επισκέπτες και οι γονείς τους μαθαίνουν για την έννοια της ομορφιάς, τη γέννηση της Δημοκρατίας και των θεσμών, το ευ αγωνίζεσθαι, τη μουσική, την τέχνη. Εξοικειώνονται με το Δωδεκάθεο και τη μυθολογία, τον μηχανισμό των Αντικυθήρων.

Μια έκθεση –χάρμα οφθαλμών– για την Αρχαία Ελλάδα στο Παιδικό Μουσείο της Ινδιανάπολης των ΗΠΑ-2

Η Μαρία Μερτζάνη (αριστερά) με την Αναστασία Μπαλάσκα από το ΥΠΠΟ εργάστηκαν σκληρά για την έκθεση.

Το αφιέρωμα συμπληρώνεται από σκηνικά και κοστούμια από χολιγουντιανές ταινίες με θέμα την αρχαία Ελλάδα καθώς και σύγχρονη μόδα από μεγάλους οίκους όπως ο Versace, εμπνευσμένη από την αρχαιότητα. Συνολικά, η έκθεση στην Ινδιανάπολη είναι χάρμα οφθαλμών και ένα μεγάλο μάθημα για το τι θα μπορούσαμε να κάνουμε εμείς οι Ελληνες εδώ στην πατρίδα μας με τον αρχαιολογικό πλούτο που διαθέτουμε αλλά συχνά δεν αξιοποιούμε.

Μια έκθεση –χάρμα οφθαλμών– για την Αρχαία Ελλάδα στο Παιδικό Μουσείο της Ινδιανάπολης των ΗΠΑ-3

Ο Διονύσης Φιλιώτης με την πρόξενό μας στο Σικάγο Κατερίνα Δημάκη και την Αμερικανίδα σύζυγό του αρχαιολόγο Μπέτσι που συνέβαλε στην έκθεση.

Οσο πάντως και αν ακούγεται ελκυστικό, το να στέλνουμε αρχαιότητες στο εξωτερικό δεν είναι μια εύκολη υπόθεση: «Φανταστείτε ότι για τη συγκεκριμένη έπρεπε να εξασφαλίσουμε άδεια από τουλάχιστον 20 ελληνικά μουσεία και εφορείες, ζητώντας μάλιστα μεγάλης σημασίας εκθέματα. Ευτυχώς όλα έγιναν», έλεγε η αρχαιολόγος του ΥΠΠΟ Αναστασία Μπαλάσκα που φρόντισε όλο τον όγκο των διαδικαστικών θεμάτων από την ελληνική πλευρά  με θυσία προσωπικού χρόνου και μεγάλη αφοσίωση, ενώ ταξίδεψε στις ΗΠΑ για να βοηθήσει στο στήσιμο της έκθεσης. Μαζί με την επικεφαλής του τμήματος Συντήρησης Μαρία Μερτζάνη εκπροσώπησαν το υπουργείο και τη γενική γραμματέα Μαρία Βλαζάκη. Επίσης, το «παρών» έδωσαν η πρόξενός μας στο Σικάγο κ. Κατερίνα Δημάκη και ο Αχιλλέας Ρακίνας από το προξενείο της Ουάσιγκτον.

Και εκεί που βγήκα εντυπωσιασμένη από την έκθεση με περίμενε μία ακόμα έκπληξη. Οι Αμερικανοί έχουν διοργανώσει ακόμα ένα (τριετές παρακαλώ) αφιέρωμα που λέγεται «Πήγαινέ με στην Ελλάδα». Στην αρχή μπήκα σε ένα αεροπλάνο κανονικού μεγέθους και βλέπεις από τα παράθυρα τη Μύκονο, τη Σαντορίνη, την Αθήνα σε βίντεο. Μετά, σε έναν φυσικού μεγέθους οικισμό, σαν σκηνικό ταινίας, με πλατεία, καφενείο, περίπτερο, φαρμακείο, μερικά σπίτια, ως και σουβλατζίδικο με πίτες και γύρο από τσόχα για να παίζουν τα παιδιά! Στα εγκαίνια έγινε πραγματικός πανζουρλισμός με εκατοντάδες πιτσιρίκια να μένουν έκθαμβα. Κυοφορείται σίγουρα μια νέα γενιά Φιλελλήνων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή