Το «Ελ. Βενιζέλος» ενηλικιώθηκε με δράσεις για το περιβάλλον

Το «Ελ. Βενιζέλος» ενηλικιώθηκε με δράσεις για το περιβάλλον

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την πολυσχιδή φύση των λειτουργιών που αναπτύσσονται σε ένα μεγάλο ευρωπαϊκό αεροδρόμιο αναδεικνύουν οι δράσεις και τα προγράμματα του Διεθνούς Αερολιμένος Αθηνών (ΔΑΑ). Η ποιότητα του αέρα, του νερού, ο θόρυβος, η διαχείριση των απορριμμάτων, η ανακύκλωση, η προστασία της μοναδικής πανίδας και χλωρίδας, οι σχέσεις με τις τοπικές κοινότητες, η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, η εκπαίδευση και η σωστή χρήση της ενέργειας βρίσκονται στην καθημερινή ατζέντα της υπηρεσίας Περιβάλλοντος του ΔΑΑ. Η πορεία του αεροδρομίου από το 1996 (έτος ίδρυσης της εταιρείας), αλλά και από το 2001, όταν ξεκίνησε η λειτουργία του ΔΑΑ μέχρι σήμερα, που έκλεισε 18 χρόνια ζωής, χαρακτηρίζεται από έντονη περιβαλλοντική δράση.

Ο ΔΑΑ διαθέτει σύστημα περιβαλλοντικής διαχείρισης, πιστοποιημένο σύμφωνα με το πρότυπο EN ISO 14001 από το 2000, και είναι το πρώτο ελληνικό αεροδρόμιο που διαθέτει σύστημα ενεργειακής διαχείρισης πιστοποιημένο σύμφωνα με το πρότυπο EN ISO 50001 από το 2017. Προχωρά σε παρακολούθηση ποιότητας αέρα εντός και εκτός του αεροδρομίου από το 1998, με αποτέλεσμα τη μείωση εκπομπών μονοξειδίου από τα αεροσκάφη κατά 35% από το 2002. Εγκατέστησε και λειτουργεί σταθμούς στους δήμους γύρω από το αεροδρόμιο και λαμβάνει μέτρα για τη μείωση της ηχορύπανσης όχι μόνο από τα αεροσκάφη αλλά και από τα οχήματα και άλλες πηγές. Εχει καταφέρει να μειώσει κατά 40% την κατανάλωση νερού ανά επιβάτη από το 2002, να αυξήσει την ανακύκλωση από 3% το 2001 σε 83% το 2018. Ανέλαβε επίσης την περιβαλλοντολογική εκπαίδευση σε 700 μαθητές τοπικών λυκείων, όπως επίσης σε 88 υπαλλήλους από 13 εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο αεροδρόμιο.  Ο ΔΑΑ συμμετέχει στο εθελοντικό πρόγραμμα «Airport Carbon Accreditation» από το 2009 και πιστοποιήθηκε στο ανώτατο επίπεδο, έχοντας να επιδείξει «ουδέτερο ισοζύγιο ανθρακα» από το 2017, καθώς κατάφερε να μειώσει το αποτύπωμα άνθρακα κατά 50%. Εκπόνησε την πρώτη μελέτη για την προσαρμογή του ΔΑΑ στην κλιματική αλλαγή, η οποία διερευνά το πώς πρόκειται να αλλάξει το τοπικό κλίμα επηρεάζοντας τη λειτουργία του αεροδρομίου. Το 25% των ενεργειακών αναγκών του ΔΑΑ καλύπτεται από την παραγωγή του φωτοβολταϊκού του πάρκου.

Χθες πραγματοποιήθηκε ειδική εκδήλωση, κατά την οποία απονεμήθηκε στην τυχερή νικήτρια του διαγωνισμού, που πραγματοποιήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με αφορμή τα 18 χρόνια του ΔΑΑ, ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή