Πάνω από 2 δισ. ευρώ σε ερευνητές από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ερευνας

Πάνω από 2 δισ. ευρώ σε ερευνητές από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ερευνας

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περισσότερα από 2 δισ. ευρώ θα διατεθούν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ερευνας στην ελεύθερη έρευνα (γνωστή ως blue-sky research, έρευνα που δεν υπακούει σε συγκεκριμένο σκοπό, υποκινείται από επιστημονική περιέργεια και οι πρακτικές εφαρμογές της δεν είναι άμεσα ορατές).

Οπως ανακοίνωσε σήμερα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ερευνας, τα 2,2 δισ. ευρώ θα δοθούν για το έτος 2020 σε περίπου 1.100 κορυφαίους ερευνητές. Οπως και τα προηγούμενα έτη, το μεγαλύτερο μέρος της χρηματοδότησης (61%) προορίζεται για επιστήμονες και ερευνητές που βρίσκονται στα πρώτα χρόνια της σταδιοδρομίας τους.

Μέρος των χρημάτων θα δοθούν σε 8.000 μεταδιδακτορικούς ερευνητές, διδακτορικούς φοιτητές και άλλο ερευνητικό προσωπικό που απασχολείται σε ομάδες που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΕ. Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να υποβάλουν τις αιτήσεις τους εντός Ιουλίου. 

«Χαίρομαι που περισσότεροι από χίλιοι εξαίρετοι επιστήμονες θα έχουν την ευκαιρία να ακολουθήσουν τα επιστημονικά όνειρά τους στην Ευρώπη. Βέβαια η ήπειρός μας φιλοξενεί πολύ περισσότερα κορυφαία ταλέντα με πληθώρα δημιουργικών ιδεών. Εάν θέλουμε να γίνουμε πραγματική δύναμη στην επιστήμη και την καινοτομία, θα πρέπει να επενδύσουμε κι άλλο, ιδίως στην ελεύθερη έρευνα», είπε ο πρόεδρος του ΕΣΕ, καθηγητής Jean-Pierre Bourguignon.

Εκτός από τις επανεισαχθείσες Επιχορηγήσεις Συνέργειας (Synergy Grant), το επιστημονικό συμβούλιο του ΕΣΕ αποφάσισε να καλύψει και τις έκτακτες δαπάνες των ερευνητών που λαμβάνουν Επιχορηγήσεις Εκκίνησης (Start Grant), Επιχορηγήσεις Εδραίωσης (Consolidator) και Επιχορηγήσεις για καταξιωμένους επιστήμονες (Advanced Grants). Παλαιότερα, οι αιτούντες της τρίτης κατηγορίας μπορούσαν να λάβουν συμπληρωματική χρηματοδότηση έως 1 εκατομμυρίο ευρώ, της δεύτερης 750.000 ευρώ και της πρώτης 500.000 ευρώ. Πλέον, το ανώτατο όριο ανέρχεται και για τις τρεις κατηγορίες στο 1 εκατομμύριο ευρώ, ενώ για τις Επιχορηγήσεις Συνέργειας παραμένουν τα 4 εκατομμύρια ευρώ. Στόχος της απόφασης αυτής είναι να καλυφθεί το πραγματικό κόστος της έρευνας σε απαιτητικούς επιστημονικούς κλάδους.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ερευνας, το οποίο δημιουργήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ενωση το 2007, είναι ο παλαιότερος ευρωπαϊκός οργανισμός χρηματοδότησης της έρευνας αιχμής. Κάθε χρόνο, επιλέγει και χρηματοδοτεί τους καλύτερους ερευνητές κάθε εθνικότητας και ηλικίας, για την εκτέλεση σχεδίων με έδρα στην Ευρώπη.

Μέχρι σήμερα, το ΕΣΕ έχει χρηματοδοτήσει περισσότερους από 9.000 κορυφαίους ερευνητές σε διάφορα στάδια της σταδιοδρομίας τους και πάνω από 50.000 μεταδιδακτορικούς φοιτητές, διδακτορικούς φοιτητές και άλλο προσωπικό που εργάζεται στις ερευνητικές του ομάδες. Το ΕΣΕ προσπαθεί να προσελκύσει κορυφαίους ερευνητές από κάθε γωνιά της γης.

Το ΕΣΕ διοικείται από ανεξάρτητο διοικητικό όργανο, το Επιστημονικό Συμβούλιο. Ο συνολικός προϋπολογισμός για την περίοδο 2014 – 2020 υπερβαίνει τα 13 δισ. ευρώ, στο πλαίσιο του προγράμματος «Ορίζοντας 2020», υπεύθυνος του οποίου είναι ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την Έρευνα, την Καινοτομία και την Επιστήμη, Carlos Moedas.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή