ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Χώρος εποπτευόμενης χρήσης στην Αθήνα

Χώρος εποπτευόμενης χρήσης στην Αθήνα

Θέμα ημερών είναι η λειτουργία Χώρου Εποπτευόμενης Χρήσης (ΧΕΧ) στην Αθήνα, στον οποίο χρήστες ναρκωτικών ουσιών θα μπορούν υπό την επίβλεψη ειδικευμένου προσωπικού και με ασφάλεια να κάνουν ενέσιμη χρήση οπιοειδών ή και άλλων ουσιών υψηλής επικινδυνότητας.

Ηδη οι εργασίες διαμόρφωσης του χώρου, ο οποίος θα λειτουργεί εντός του Σταθμού Φροντίδας Εξαρτημένων Ατόμων, επί της οδού Καποδιστρίου στο κέντρο της Αθήνας, έχουν ολοκληρωθεί, ενώ εντός των επόμενων ημερών θα εκδοθεί από το υπουργείο Υγείας και η απαραίτητη άδεια λειτουργίας του.

Το προσωπικό που θα στελεχώσει τη δομή και συγκεκριμένα γιατρός, νοσηλευτής, ψυχολόγος, κοινωνικός λειτουργός και κοινωνιοθεραπευτής έχει επίσης εξασφαλιστεί από το υπουργείο Υγείας μέσω νέων προσλήψεων αλλά και αποσπάσεων.

Χώρος εποπτευόμενης χρήσης στην Αθήνα-1

Τις εγκαταστάσεις όπου θα λειτουργήσει ο πρώτος ΧΕΧ επισκέφθηκε χθες ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός συνοδευόμενος από τον αναπλ. γεν. γραμματέα Υγείας Σταμάτη Βαρδαρό και τον πρόεδρο του ΟΚΑΝΑ –και ο οποίος είναι ο φορέας που θα λειτουργήσει τη δομή– Ευάγγελο Καφετζόπουλο. Εντός του ΧΕΧ υπάρχουν τρεις ειδικά διαμορφωμένοι χώροι για την ενέσιμη χρήση προαποκτημένων ναρκωτικών ουσιών από τους λήπτες/τριες των υπηρεσιών και για τη βραχεία παραμονή τους μετά τη χρήση, ενώ μεταξύ άλλων παρέχεται κατάλληλος εξοπλισμός για την ασφαλή χρήση, επείγουσα φροντίδα για τις περιπτώσεις υπερδοσολογίας, συμβουλευτική ενημέρωση για την ασφαλή χρήση ναρκωτικών ουσιών και διασύνδεση με προγράμματα αντιμετώπισης της εξάρτησης και με δομές επείγουσας ιατρικής φροντίδας. Αλλωστε και η συστέγαση του χώρου με τον Σταθμό Φροντίδας Εξαρτημένων Ατόμων δεν είναι τυχαία, αφού με τον τρόπο αυτό οι χρήστες θα έχουν τη δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με τις υπηρεσίες του δημόσιου συστήματος και να λαμβάνουν ολιστική φροντίδα.

Στον Χώρο Εποπτευόμενης Χρήσης θα τηρείται ηλεκτρονικό μητρώο καταγραφής ληπτών υπηρεσιών, στο οποίο θα καταχωρίζονται τα στοιχεία (όνομα, ημερομηνία γέννησης, φύλο, ουσία κύριας χρήσης, τρόπος χρήσης, υπηρεσίες που παρασχέθηκαν κ.ά.) των χρηστών που θα επισκέπτονται τους χώρους. Εκτιμάται ότι σε πλήρη λειτουργία ο Χώρος Εποπτευόμενης Χρήσης της οδού Καποδιστρίου θα μπορεί να εξυπηρετεί σε ημερήσια βάση περίπου 50 άτομα. Οι χρήστες που μπορούν να επισκέπτονται τον ΧΕΧ πρέπει να είναι άνω των 18 ετών, να μην παρακολουθούν προγράμματα αποτοξίνωσης ή απεξάρτησης, ή θεραπείας με υποκατάστατα και να μη συνοδεύονται από ανηλίκους. Ο ΧΕΧ θα λειτουργεί σε 8ωρη βάση τις καθημερινές, ενώ στόχος είναι να ανοίγει και τα Σαββατοκύριακα. Στα σχέδια του ΟΚΑΝΑ είναι και η διασύνδεση των χρηστών με υπηρεσίες ατομικής υγιεινής, σίτισης, ένδυσης και φιλοξενίας, και στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται η δημιουργία ενός ξενώνα σε ιδιόκτητο κτίριο του οργανισμού που βρίσκεται πλησίον του ΧΕΧ.