Ισόβια για τον φόνο του Μάριου Παπαγεωργίου

Ισόβια για τον φόνο του Μάριου Παπαγεωργίου

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ισόβια και 20 χρόνια κάθειρξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση, αρπαγή, απόπειρα εκβίασης και συμμορία επέβαλαν οι δικαστές στον 78χρονο βασικό κατηγορούμενο της απαγωγής και της δολοφονίας του Μάριου Παπαγεωργίου, χωρίς να του αναγνωρίσουν κανένα ελαφρυντικό με βάση και τις διατάξεις του νέου Ποινικού Κώδικα. Αντίθετα, το δικαστήριο αναγνώρισε το ελαφρυντικό του σύννομου πρότερου βίου στον κατηγορούμενο που έκανε τα απειλητικά τηλεφωνήματα στη μητέρα του Μάριου, επιβάλλοντάς του ποινή φυλάκισης 3 χρόνων με αναστολή για απόπειρα εκβίασης.

Στους υπόλοιπους δύο κατηγορουμένους, οι δικαστές αποφάσισαν να μην τους αναγνωριστεί κανένα ελαφρυντικό και επέβαλαν στον έναν εκ των δύο ποινή φυλάκισης 2 χρόνων με αναστολή και στον άλλο ποινή 3 χρόνων εξαγοράσιμη προς 5 ευρώ την ημέρα, κρίνοντάς τους ενόχους για σύσταση συμμορίας.

Η υπεράσπιση του καταδικασθέντος ως εγκεφάλου της απαγωγής και δολοφονίας του Μάριου Παπαγεωργίου ζήτησε, με βάση τα προβλεπόμενα από τον νέο Ποινικό Κώδικα, να του αναγνωρισθούν τα ελαφρυντικά του σύννομου πρότερου βίου, της καλής διαγωγής μετά την πράξη και σε συνθήκες κράτησης και της καθυστέρησης απονομής δικαιοσύνης, που πρώτη φορά εισάγεται στον κώδικα. Ωστόσο, το δικαστήριο δεν αναγνώρισε κανένα από τα ελαφρυντικά αυτά. Η εισαγγελέας, Ελ. Καρκαμπούνα, πρότεινε να απορριφθεί το αίτημα για αναγνώριση ελαφρυντικών, αναφέροντας συγκεκριμένα ότι η ύπαρξη λευκού ποινικού μητρώου δεν επαρκεί για την αναγνώριση πρότερου σύννομου βίου, εφόσον το δικαστήριο αιτιολογημένα κρίνει ότι ο κατηγορούμενος είχε ροπή προς αντικοινωνική συμπεριφορά. «Στο πρόσωπο του 78χρονου υπήρχε ροπή προς αντικοινωνική συμπεριφορά. Είχε κατ’ επίφαση σύννομο βίο. Προξένησε βαριά προσβολή στο ύψιστο έννομο αγαθό της ανθρώπινης ζωής. Η επιβολή της εσχάτης των ποινών είναι αναγκαία και δίκαιη», υπογράμμισε στην αγόρευσή της.

Λίγο πριν τελειώσει η διαδικασία, η εισαγγελέας πρότεινε να σταλούν τα πρακτικά της δίκης στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών για να ασκηθούν ποινικές διώξεις εις βάρος και άλλων προσώπων, καθώς θεώρησε ότι προέκυψαν ενδείξεις για συμμετοχή τους στο έγκλημα. Συγκεκριμένα, ζήτησε να ερευνηθεί εάν η σύζυγος και τα παιδιά του βασικού κατηγορουμένου αλλά και ακόμα 5 πρόσωπα συμμετείχαν στην ανθρωποκτονία του Μάριου.

Στο άκουσμα της εισαγγελικής πρότασης η μητέρα του Mάριου Παπαγεωργίου ξέσπασε σε χειροκροτήματα εν μέσω λυγμών, φωνάζοντας «μπράβο», ενώ κοιτάζοντας τον κατηγορούμενο του φώναξε: «Ο Θεός να σε συγχωρήσει».

Το δικαστήριο έκανε δέκτη την πρόταση της εισαγγελέως και διέταξε να διαβιβαστεί η δικογραφία στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών, ο οποίος θα εξετάσει εάν συντρέχει λόγος να ασκηθεί ποινική δίωξη και σε άλλα πρόσωπα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή