Ο «πόλεμος» των αποκλειστικών νοσοκόμων

Ο «πόλεμος» των αποκλειστικών νοσοκόμων

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ηταν λίγο μετά τις 12 χθες το μεσημέρι και περίμενα τον υποδιοικητή του Γενικού Κρατικού της Νίκαιας –λέγεται Αγιος Παντελεήμων– κανένα 20λεπτο, βρισκόταν κάπου στο νοσοκομείο για δουλειά. Οταν ο κ. Ιωάννης Κούρλας ήρθε στο γραφείο του, τον ακολούθησα και ενώ μου έλεγε ότι δεν ήταν σε θέση να μου δώσει πληροφορίες για το θανατηφόρο ατύχημα της Γκαϊανέ Καζαρτιάν, μπήκαν στο γραφείο του 10 άτομα, μέλη του «Ρουβίκωνα». «Γιατί κυνηγάτε μια φτωχή γυναίκα αντί να πιάνετε τα φακελάκια;», ρώτησε ένας από τη συλλογικότητα. Ο κ. Κούρλας μάλλον ήρεμα απάντησε ότι έχει εντολή από το υπουργείο να κάνει έλεγχο στις παράνομα απασχολούμενες αποκλειστικές.

Αντικείμενο της αντιπαράθεσης και αφορμή για την «επίσκεψη» του «Ρουβίκωνα» ήταν το ατύχημα που συνέβη το περασμένο Σαββατοκύριακο, όταν η Γκαϊανέ Καζαρτιάν από την Αρμενία εκλήθη να παρουσιάσει τα χαρτιά της ως συνοδός κάποιου ασθενούς. Σύμφωνα με δύο μέλη της κλινικής στην οποία έγινε το ατύχημα, η κ. Καζαρτιάν είπε ότι πάει να κάνει κάποιο τηλεφώνημα, βγήκε από το παράθυρο και έπεσε. Η Καζαρτιάν, που είχε λάβει πιο πριν έγγραφη απόφαση να απελαθεί όπως έμαθε η «Κ», «έπεσε θύμα» ενός ιδιόμορφου πολέμου που μαίνεται στα νοσοκομεία της χώρας. Από τη μία πλευρά η 5μελής επιτροπή του σωματείου των αποκλειστικών νοσοκόμων, που, σύμφωνα με έγγραφο του διοικητή του νοσοκομείου Ευθυμίου Γεωργόπουλου, από 26 Ιουνίου καλούνται να διευκολύνονται για να συλλέγουν τα καρτελάκια των μεσιτών «ιδιωτικών αποκλειστικών» (δουλεύουν «μαύρα» συνήθως) «που διακινούνται παράνομα με οικονομικές προσφορές προς τους συγγενείς και συνοδούς αυτών και να εντοπίζουν παράνομες αποκλειστικές σε συνεργασία με το προσωπικό ασφαλείας και χωρίς να θίγονται, να προσβάλλονται οι νοσηλευόμενοι με τους οικείους τους».

Τα μέλη της 5μελούς επιτροπής που για την ιστορία είναι τρεις αλλοδαπές και δύο Ελληνίδες. Στο γραφείο της διεύθυνσης της ιατρικής υπηρεσίας φιγουράρει φαρδιά-πλατιά μια ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία «σε περίπτωση ανάγκης του ασθενούς για νοσηλευτική φροντίδα από αποκλειστική νοσοκόμο θα πρέπει να απευθυνθείτε ΜΟΝΟ στο ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΟΥΣΗΣ για τις οριζόμενες από τον νόμο εγγεγραμμένες διαδικασίες…». Αλλά μεταξύ πραγματικότητας και αγοράς υπηρεσιών υπάρχει ένα τεράστιο χάσμα, καθώς μεσολαβούν η προσφορά και η ζήτηση.

Οι νόμιμες αποκλειστικές, όπως εξήγησε μια εργαζόμενη της κλινικής στην οποία συνέβη το ατύχημα (πρόκειται για την Γ΄ παθολογική κλινική), επιλέγονται από σχετικούς καταλόγους και πληρώνονται με 53 ευρώ το 8ωρο τις καθημερινές, 65,4 ευρώ για τη νύχτα και 100 ευρώ για το Σαββατοκύριακο.

«Οταν αφαιρεθούν οι κρατήσεις, πολλές από τις γυναίκες αυτές παίρνουν λιγότερα χρήματα καθαρά από τις αποκλειστικές που δουλεύουν χωρίς πτυχίο και παίρνουν αμοιβές χωρίς ένσημα». Είναι ενδεικτικό ότι στα 65,4 ευρώ που παίρνουν οι επίσημες αποκλειστικές της βραδινής βάρδιας, 33,5 ευρώ είναι οι κρατήσεις. Τον Απρίλιο το υπουργείο Υγείας με νόμο ανέθεσε στις προϊστάμενες των κλινικών να ελέγχουν τις «παράνομες» αποκλειστικές, αλλά η κ. Αγνή Ξαγοράρη από το σωματείο των αποκλειστικών του Πειραιά «Ρόδο Αμάραντο», λέει στην «Κ» ότι σε κάποιες περιπτώσεις οι προϊσταμένες βάζουν τις δικές τους «στις κλινικές έναντι μέρους του μεροκάματού τους».

Η κ. Ξαγοράρη λέει πως «ό,τι έγινε στο Γενικό Κρατικό είναι θέμα του νοσοκομείου, αλλά η πρόβλεψη του νόμου ότι οι προϊσταμένες θα επιβάλλουν τη νομιμότητα είναι εκτός πραγματικότητας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή