Απάντηση στην αυξανόμενη ζήτηση τροφίμων

Απάντηση στην αυξανόμενη ζήτηση τροφίμων

3' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 

Γνωρίζουμε πως, με βάση τις εκτιμήσεις του ΟΗΕ, η Γη αποτελεί σπίτι για πάνω από 7 δισεκατομμύρια ανθρώπους και καθώς ο πληθυσμός της αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο, τόσο περισσότερο θα μεγαλώνει και η ανάγκη του ανθρώπου να δημιουργήσει νέες πηγές ενέργειας. Η αυξανόμενη ανάγκη για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι μέρος του προβλήματος αυτού, όμως η ανεπάρκεια του πλανήτη να θρέψει τα «αχόρταγα παιδιά» του είναι ένα ζήτημα που μόλις τελευταία έχει προβληματίσει την ανθρωπότητα. Πάνω από 120 εκατομμύρια άνθρωποι βίωσαν τις επιπτώσεις της ταχέως διογκούμενης επισιτιστικής ανασφάλειας το 2017 σύμφωνα με την Ε.Ε., τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) και το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Σίτισης.

Ρηξικέλευθο σχέδιο

Στην προσπάθεια να βρεθούν τρόποι προκειμένου η ανθρωπότητα να συνεχίσει να σιτίζεται, παρά τον ταχύ πολλαπλασιασμό της, η ελληνική startup Solmeyea χαράσσει το δικό της ξεχωριστό δρόμο. Η «επιχείρηση», την οποία έστησαν ο απόφοιτος του πανεπιστημίου Columbia της Νέα Υόρκης Βασίλης Στενός και οι φοιτητές Μαρία-Χρυσάνθη Βερβενιώτη – Κρητικού, η Κωνσταντίνα Μπάκα και ο Χρήστος Καλαντζής κατόρθωσε να αποσπάσει μία εξαιρετικά σημαντική διάκριση. Πρόκειται για το «Financial Sustainability Award – Βραβείο Οικονομικής Βιωσιμότητας» της εταιρείας Nordea στον Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας «JA Europe Enterprise Challenge 2019», που διοργανώθηκε την περασμένη εβδομάδα στο Οσλο της Νορβηγίας. Η ομάδα κέρδισε την κοινή γνώμη και προσείλκυσε το ενδιαφέρον σημαντικών προσωπικοτήτων, διατεθειμένων να «αγκαλιάσουν» το εγχείρημα το οποίο ξεκίνησε από ένα ρηξικέλευθο σχέδιο και κατέληξε να εντυπωσιάζει.

Η νεοφυής «επιχείρηση» στοχεύει στην αξιοποίηση του διοξειδίου του άνθρακα (CO2), που υπάρχει άπλετο στην ατμόσφαιρα. Ακολούθως αποβλέπει στη μετατροπή του, με τη χρήση άλγης, σε αγροδιατροφή και πιο συγκεκριμένα σε πρωτεΐνη για ζώα. Σε αυτό το σημείο γεννάται το εύλογο ερώτημα του πώς ένα συμπλήρωμα διατροφής ζώου έχει καταλυτικό ρόλο στο να τραφεί ο άνθρωπος. Ο Βασίλης Στενός εξηγεί: «Στη Solmeyea συμβάλλουμε ουσιαστικά στη μείωση, αν όχι εξάλειψη, των διατροφικών ανωμαλιών των ζώων και στην απρόσκοπτη, ομαλή και αδιάλειπτη παραγωγική διαδικασία και ανάπτυξή τους με στόχο την ελαχιστοποίηση χρήσης επιπλέον φαρμάκων αλλά και λοιπών χημικών σκευασμάτων». Παράλληλα, προσθέτει ότι «πιο συγκεκριμένα η εταιρεία μας αποσκοπεί να συμβάλει στη διαρκή αναζήτηση της κτηνοτροφικής βιομηχανίας να εξασφαλίσει τους απαραίτητους όγκους ασφαλών και ποιοτικών πρώτων υλών για τη διατροφή των ζώων και κατά συνέπεια του ανθρώπου».

Ο «εγκέφαλος» του εγχειρήματος, Βασίλης Στενός λέει στην «Κ»: «Επιβεβαίωση, θαυμασμός, συνεργατικότητα, ενδιαφέρον κι έμπνευση είναι μόνο μερικές από τις έννοιες που εύκολα μου έρχονται στο μυαλό ως απόρροια της συμμετοχής μας στον διαγωνισμό αυτόν. Η ένταση και οι προκλήσεις που απορρέουν από αυτήν την εποικοδομητική διαδικασία είναι μερικοί μόνο από τους λόγους για τους οποίους αξίζει όλοι οι φιλόδοξοι άνθρωποι να επιδιώξουν την εμπλοκή τους με αυτόν. Αρκεί κανείς να εκτιμήσει το εύρος των συνεργαζόμενων φορέων, οργανισμών και εταιρειών και των συντονισμένων τους προσπαθειών προκειμένου να αξιολογήσει και να συμπεράνει την ποιότητα της δουλειάς που απλόχερα προσφέρεται σε αρκετά υποσχόμενα επιχειρηματικά εγχειρήματα και τα οποία έχουν προσεκτικά επιλεγεί και συμμετέχουν. Πιο συγκεκριμένα και ενώ ακόμα βρισκόμαστε στη μέση της διαδικασίας, δεν μπορεί κανείς να παραγνωρίσει τη μοναδική βοήθεια των καταρτισμένων μεντόρων όπως και την ποιότητα των εκπαιδευτικών συνεδρίων, τα οποία πραγματοποιούνται σε συνεργασία με την ομάδα του JA Greece για εμάς».

Λαμπρό μέλλον

Παρά το γεγονός ότι πρόκειται για ένα σχέδιο με χρόνο ζωής λίγο παραπάνω από ένα έτος, η Solmeyea έχει επιτύχει να συζητάει με εταιρείες μεγάλου βεληνεκούς στον τομέα που δραστηριοποιείται. Μέχρι στιγμής, το DIL (ο γερμανικός οργανισμός για τεχνολογίες τροφίμων) και το AlgaePARC που αποτελεί προέκταση του πανεπιστημίου Wageningen και πρόκειται να τη βοηθήσει ώστε να χρησιμοποιεί συμφερότερους και αποδοτικότερους τύπους άλγεων, έχουν εκδηλώσει έμπρακτο ενδιαφέρον στο να συνεργαστούν με αυτή. Η ομάδα βρίσκεται επίσης και σε προχωρημένες συζητήσεις με ορισμένους από τους μεγαλύτερους ομίλους της χώρας, σε συνάρτηση με τις εκλυόμενες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα από την πλευρά τους. Τέλος, η εταιρεία Climeworks φαίνεται διατεθειμένη να αρχίσει να διαθέτει τον εξοπλισμό και τις τουρμπίνες της στη Solmeyea για τη δέσμευση και αξιοποίηση του διοξειδίου του άνθρακα.

Η ομάδα της Solmeyea δηλώνει αποφασισμένη το σχέδιο να μην παραμείνει στο χαρτί, αλλά να λάβει σάρκα και οστά και να αποκτήσει αντίκτυπο στην ελληνική κοινωνία και στην ανθρωπότητα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή