«TripAdvisor της ψυχικής υγείας»

«TripAdvisor της ψυχικής υγείας»

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διαταραχές στον ύπνο, κρίσεις άγχους, απώλεια ενδιαφέροντος στην καθημερινότητα: πρόκειται για μόλις μερικά από τα ζητήματα ψυχικής υγείας που απασχολούν ολοένα και περισσότερους Ελληνες, σύμφωνα με ανακοινώσεις των Γιατρών του Κόσμου. Σαν να μην έφταναν οι προκλήσεις του κοινωνικού στίγματος και της έλλειψης δημοσίου διαλόγου για την ψυχική υγεία, μια νέα στατιστική αυξάνει ακόμα περισσότερο τις ανησυχίες. Μια πρόσφατη μελέτη του Κοινού Κέντρου Ερευνών (Joint Research Centre-JRC) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανέδειξε πως το 10% των Ελλήνων νιώθει συχνά μοναξιά, ενώ περισσότεροι από τέσσερις στους δέκα ερωτηθέντες απάντησαν πως συναντιούνται με την οικογένεια ή τους φίλους τους το πολύ μία φορά τον μήνα.

Ενώ λοιπόν οι συνθήκες του διαλόγου για την ψυχική υγεία φαίνεται να χειροτερεύουν, ο ψυχίατρος Γιώργος Νικολάου και η καινοτόμος ομάδα του οραματίζονται μια πρωτοποριακή λύση: ένα ψηφιακό εργαλείο που βοηθά τον χρήστη να διαγνώσει τυχόν προβλήματα στην ψυχική του υγεία με μόλις μερικά κλικ, αλλά και να επιλέξει εξατομικευμένα την πιο κατάλληλη υπηρεσία και περίθαλψη. Ο λόγος για την πλατφόρμα SoulScan, η οποία σχεδιάστηκε από τον κ. Νικολάου και μια ομάδα επιστημόνων, και παρέχει ένα ολιγόλεπτο ερωτηματολόγιο που οδηγεί σε μια ολιστική διάγνωση της ψυχικής υγείας του χρήστη.

Κινητήριος μοχλός για την εύχρηστη πλατφόρμα υπήρξε τόσο η παραπληροφόρηση όσο και η υπερπληροφόρηση: σύμφωνα με τον κ. Νικολάου, το Διαδίκτυο περιέχει εκατοντάδες άρθρα σχετικά με τα συμπτώματα προβλημάτων ψυχικής υγείας, αλλά πουθενά δεν παρουσιάζονται απλά, κατανοητά και οργανωμένα, ενώ παράλληλα μπορεί να συναντήσει κανείς και ψευδείς, επικίνδυνες διαγνώσεις. Το SoulScan φιλοδοξεί να γίνει το σημείο αφετηρίας για οποιονδήποτε αναζητεί υπηρεσίες ψυχικής υγείας, παρέχοντας άμεσα μια αρχική εικόνα της ψυχικής κατάστασης του χρήστη, και συνδέοντας τον με τους πιο κατάλληλους γιατρούς και υπηρεσίες – ένα είδος «TripAdvisor για την ψυχική υγεία» όπως αναφέρει ο ιδρυτής του.

Οπως πληθώρα επιχειρηματικών επιτυχιών, έτσι και το SoulScan βοηθήθηκε από το προϋπάρχον οικοσύστημα συνεργατικότητας. Ενα σημαντικό κομμάτι της δημιουργίας της πλατφόρμας οφείλεται στον φορέα OK!Thess, έναν από τους μεγαλύτερους επιταχυντές επιχειρηματικότητας της Θεσσαλονίκης, ενώ για τα επόμενα βήματά του, το SoulScan φιλοδοξεί να ξεκινήσει συνεργασίες με νοσοκομειακές υπηρεσίες, αλλά και να προσφέρει υπηρεσίες εκπαίδευσης και εποπτείας προς άλλους επαγγελματίες ψυχικής υγείας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή