Η μεγαλύτερη ποσότητα χαπιών Captagon διεθνώς αυτή που κατασχέθηκε στο λιμάνι του Πειραιά

Η μεγαλύτερη ποσότητα χαπιών Captagon διεθνώς αυτή που κατασχέθηκε στο λιμάνι του Πειραιά

1' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η μεγαλύτερη ποσότητα χαπιών Captagon διεθνώς κατασχέθηκε στο λιμάνι του Πειραιά.

Πρόκειται για περισσότερα από 33 εκατ. χάπια συνολικού βάρους πέντε τόνων που ήταν κρυμμένα μέσα σε παλέτες με ξύλα και με αξία που ξεπερνά τα 0,5 δισ. δολάρια.

Ο έλεγχος των τριών κοντέινερ ξεκίνησε στις 26 Ιουνίου και ολοκληρώθηκε έπειτα από επτά ημέρες μέχρι να βρεθεί όλη η ποσότητα των χαπιών.

Η πληροφορία για το ύποπτο φορτίο ήρθε από την DEA (την αμερικανική υπηρεσία Δίωξης Ναρκωτικών) που ενημέρωσε τις ελληνικές διωκτικές αρχές και για την έρευνα υπήρξε συνεργασία του ΣΔΟΕ με τη Δίωξη Ναρκωτικών της Αστυνομίας και το αντίστοιχο τμήμα του Λιμενικού.

Σύμφωνα με τα επίσημα φορτωτικά έγγραφα και τα τρία κοντέινερ είχαν τελικό προορισμό την Κίνα και επομένως διέρχονταν τράνζιτ από την Ελλάδα. Ωστόσο, ερευνάται εάν πρόθεση των διακινητών ήταν να μεταβάλουν την τελευταία στιγμή το δρομολόγιό τους, ξεφορτώνοντάς τα π.χ. στο Ντουμπάι ή σε κάποιο άλλο εμιράτο. Εξάλλου, τα ναρκωτικά χάπια Captagon είναι ιδιαίτερα δημοφιλή όχι στην Κίνα αλλά σε χώρες της Μέσης Ανατολής. Γι’ αυτό άλλωστε είναι γνωστά και ως «το ναρκωτικό των τζιχαντιστών», καθώς τα χρησιμοποιούσαν οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους.

Σε παρόμοιες κατασχέσεις φορτίων Captagon έχουν προχωρήσει το τελευταίο διάστημα Λιμενικό και ΕΛ.ΑΣ. Τον Δεκέμβριο του 2018, ενδεικτικά, το Λιμενικό είχε εντοπίσει κρυμμένα μέσα στο φορτηγό πλοίο «Νoka» (σ.σ. προερχόμενο από τη Λαττάκεια) 6 τόνους κατεργασμένης κάνναβης και 3 εκατομμύρια χάπια Captagon. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή