Καταγγελία ΠΟΣΔΕΠ για προεκλογικά παιχνίδια Γαβρόγλου

Καταγγελία ΠΟΣΔΕΠ για προεκλογικά παιχνίδια Γαβρόγλου

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με την αποδοκιμασία των πανεπιστημιακών κλείνει την υπουργική του θητεία στο Παιδείας ο επίσης πανεπιστημιακός κ. Κώστας Γαβρόγλου. Μετά την –τρίτη το τελευταίο δωδεκάμηνο– εξαγγελία του για νέες θέσεις πανεπιστημιακών στα ΑΕΙ, η ΠΟΣΔΕΠ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία τον επικρίνει ότι παίζει προεκλογικά παιχνίδια εις βάρος των ΑΕΙ, ότι δεν έχουν βρεθεί τα κονδύλια για τις θέσεις και η κατανομή τους δεν ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες. Επικριτική για το ίδιο θέμα είναι και η Σύνοδος Πρυτάνεων, στην ανακοίνωση της οποίας (από την περασμένη Τετάρτη) απάντησε χθες ο κ. Γαβρόγλου, επαναλαμβάνοντας τις εξαγγελίες των προηγούμενων ημερών.

Συγκεκριμένα, η ΠΟΣΔΕΠ αναφέρει ότι «ο απερχόμενος υπουργός Παιδείας κ. Γαβρόγλου, πέντε ημέρες πριν από τις βουλευτικές εκλογές, υπέγραψε απόφαση κατανομής 500 νέων θέσεων ΔΕΠ στα πανεπιστήμια της χώρας, παλαιά και νέα. Η απόφαση αυτή δεν ανταποκρίνεται στις προτάσεις των πανεπιστημιακών (ΠΟΣΔΕΠ, Σύνοδος Πρυτάνεων) για τις προτεραιότητες στην κατανομή νέων θέσεων με έμφαση σε κάλυψη των κενών που έχουν δημιουργηθεί. Εξάλλου, η απόφαση για νέες θέσεις κατά την προεκλογική περίοδο είναι χωρίς αντίκρισμα, επειδή δεν συνοδεύεται από την πρόβλεψη για τα αντίστοιχα κονδύλια. Τι εμπόδιζε να ληφθεί τέτοια απόφαση τρεις μήνες νωρίτερα;».

Τονίζει ακόμα ότι «ο χώρος της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και γενικά της Παιδείας δεν πρέπει να αποτελεί πεδίο μικροπολιτικής και κινήσεων εντυπωσιασμού. Αντίθετα, απαιτεί μακροπρόθεσμο και συναινετικό σχεδιασμό», ενώ επαναλαμβάνει το αίτημα (όπως διατυπώθηκε και από τη Σύνοδο Πρυτάνεων) να καλυφθούν τα τεράστια κενά προσωπικού που υπάρχουν σε ήδη λειτουργούντα τμήματα και στη συνέχεια να δοθούν πρόσθετες θέσεις ΔΕΠ για τα νέα τμήματα.

Ο κ. Γαβρόγλου, πάντως, δήλωσε ότι «οι 500 αυτές θέσεις έχουν ήδη ενταχθεί στον επίσημο προγραμματισμό προσλήψεων και έχουν εκδοθεί οι απαραίτητες διοικητικές πράξεις (ΠΥΣ 33 και απόφαση κατανομής), που οδηγούν στην εγγραφή πιστώσεων στον αντίστοιχο ετήσιο προϋπολογισμό. Προξενεί έκπληξη η επιμονή κάποιων να γράφουν ότι αυτές οι θέσεις δεν υπάρχουν». Και πρόσθεσε ότι «με την ενίσχυση των πανεπιστημίων με αυτές τις επιπλέον 500 θέσεις, ως συνέχεια των θέσεων που έχουν δοθεί τα αμέσως προηγούμενα έτη, τίθενται οι προϋποθέσεις για την ακαδημαϊκή ανάπτυξη των νέων τμημάτων, αλλά και συνολικότερα των ελληνικών δημόσιων πανεπιστημίων, ώστε να αντεπεξέλθουν ακόμα καλύτερα στο σημαντικό έργο που ήδη επιτελούν με μεγάλη επιτυχία».

Ταυτόχρονα, το υπουργείο επανέλαβε ότι προχώρησε στον υπερδιπλασιασμό, στις 300, σε σχέση με πέρυσι, των θέσεων/πιστώσεων έκτακτου προσωπικού, με πρώτο στόχο την κάλυψη των εκπαιδευτικών αναγκών των Ιδρυμάτων με νέα τμήματα που θα ξεκινήσουν την λειτουργία τους το επόμενο ακαδημαϊκό έτος 2019-2020.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή