SOS από μονάδες αιμοκάθαρσης

SOS από μονάδες αιμοκάθαρσης

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις των ιδιωτών παρόχων υπηρεσιών υγείας για τις αναγκαστικές «εκπτώσεις» που καλούνται να κάνουν προς τον ΕΟΠΥΥ. Μετά τους κλινικοεργαστηριακούς γιατρούς και τα διαγνωστικά εργαστήρια, τα οποία πριν από λίγες ημέρες πραγματοποίησαν απεργία διαρκείας διεκδικώντας –και κερδίζοντας τελικά– αύξηση του προϋπολογισμού για διαγνωστικές εξετάσεις, και οι ιδιωτικές μονάδες αιμοκάθαρσης αποδοκιμάζουν την ανεξέλεγκτη άνοδο του claw back (μηχανισμός επιστροφής από τον πάροχο στον ΕΟΠΥΥ των ποσών που υπερβαίνουν τον κλειστό προϋπολογισμό των δαπανών) και προειδοποιούν ότι αδυνατούν να λειτουργήσουν υπό αυτό το καθεστώς.

Η Ελληνική Ενωση Ιδιωτικών Κλινικών και Μονάδων Αιμοκάθαρσης κατηγορεί το υπ. Υγείας και τον ΕΟΠΥΥ για αυθαίρετο υπολογισμό του προϋπολογισμού που αφορά τις θεραπείες και ο οποίος έγινε χωρίς να υπολογιστεί ο αριθμός των αιμοκαθαρόμενων ασθενών που λαμβάνουν υπηρεσίες. Η Ενωση παραθέτει και στοιχεία που αποτυπώνουν αύξηση των υποβληθέντων σε τεχνητό νεφρό στη χώρα μας από 6.252 που ήταν το 2000, σε 9.060 το 2010 και 11.332 πέρυσι, η οποία οφείλεται στις ιατρικά εξελιγμένες και υψίστης ποιότητας υπηρεσίες υγείας που αυξάνουν το προσδόκιμο επιβίωσης. Επισημαίνει δε ότι τα τελευταία χρόνια καταγράφεται κύμα ασθενών που εγκαταλείπουν τα δημόσια νοσοκομεία –πιθανότατα λόγω της έλλειψης προσωπικού και υποδομών– και εντάσσονται στις ιδιωτικές μονάδες αιμοκάθαρσης.

«Η εισροή αυτή, η οποία ανακουφίζει το Δημόσιο από τις υπέρογκες δαπάνες στις οποίες θα υποβαλλόταν, δεν λαμβάνεται υπόψη από τους αρμόδιους φορείς», σημειώνει η Ενωση και τονίζει: «Είναι το λιγότερο άδικο να ενημερώνονται οι κλινικές, και μάλιστα κατόπιν εορτής, ότι ένα τεράστιο ποσοστό των παρεχομένων και δαπανηρών υπηρεσιών τους έγινε δωρεάν, ήτοι δεν θα πληρωθεί από τον ΕΟΠΥΥ. Οι μονάδες αιμοκάθαρσης ζητούν από το υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΠΥΥ να προβλέψουν το ύψος της δαπάνης του 2018 με απόλυτη ακρίβεια, προτείνοντας ρεαλιστικό προϋπολογισμό και όχι κάνοντας “ασκήσεις αντοχής” στις μονάδες αιμοκάθαρσης και στους χιλιάδες εργαζομένους και ασθενείς που αυτές υποστηρίζουν».

Την ίδια στιγμή και οι φυσικοθεραπευτές διαμαρτύρονται για την «πενιχρή», όπως τη χαρακτηρίζουν, ενίσχυση του προϋπολογισμού του 2019 για φυσικοθεραπείες με το ποσό των 3 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας ότι θα έπρεπε να ήταν τουλάχιστον 6 εκατ. ευρώ. Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών διεκδικεί περαιτέρω αύξηση του προϋπολογισμού για φυσικοθεραπείες, υπενθυμίζοντας ότι η υπέρβαση του σχετικού κωδικού το 2018 έφτασε τα 30 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή