Ο συγκινητικός αποχαιρετισμός του Γάλλου πρέσβη στην Αθήνα, Κριστόφ Σαντεπί

Ο συγκινητικός αποχαιρετισμός του Γάλλου πρέσβη στην Αθήνα, Κριστόφ Σαντεπί

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θυμάμαι τον Οκτώβριο του 2015 τη δεξίωση γνωριμίας που παρέθεσε ο νέος πρέσβης της Γαλλίας στην Αθήνα, Κριστόφ Σαντεπί, σε μια χώρα που βρισκόταν ακόμα σε παραζάλη από τα έντονα γεγονότα του θέρους. «Βρίσκομαι εδώ μόλις έναν μήνα, όμως καταλαβαίνω πόσο η Ελλάδα ζει, δονείται και θέλει να οραματίζεται το μέλλον της», ήταν τα πρώτα λόγια του. Μέσα στα τέσσερα χρόνια που ακολούθησαν ο κ. Σαντεπί έκανε πολλά για να μας βοηθήσει. Και αυτό δεν ήταν μόνον διότι εκπροσωπούσε τον μεγαλύτερο σύμμαχό μας στην Ευρώπη, τη Γαλλία, αλλά επειδή ο ίδιος εκκινούσε από διαφορετική σκοπιά.

Στην ουσία επρόκειτο για το πρώτο του διπλωματικό πόστο, καθώς είχε κάνει σπουδαία καριέρα στην πολιτική ως έμπιστος συνεργάτης του παλαιού πρωθυπουργού Ζαν-Μαρκ Ερό και της Σεγκολέν Ρουαγιάλ. Ξεχώριζε από τους υπόλοιπους πρέσβεις για την ικανότητα να βλέπει πέρα από την επιφάνεια. Ως άνθρωπος που προερχόταν από μια μέση οικογένεια, με πατέρα μαριονετίστα και μητέρα νοικοκυρά και μαγείρισσα, αντλούσε την αίσθηση του τι συμβαίνει γύρω του από την ίδια την κοινωνία και όχι από τις ελίτ, όπως κάνουν συχνά οι διπλωμάτες. Ενδιαφέρθηκε πολύ για την ελληνική νεολαία, για την αξιοποίηση των ταλέντων, για τη γαστρονομία, για τον μέσο Ελληνα πολίτη και το πώς βλέπει τον κόσμο. Ταξίδεψε πολύ, ανακάλυψε ταβερνάκια σε όλη την Ελλάδα, άνοιξε τις πόρτες της πρεσβείας δεκάδες φορές, έδειξε μεγάλη εξωστρέφεια και απλότητα.

Ο συγκινητικός αποχαιρετισμός του Γάλλου πρέσβη στην Αθήνα, Κριστόφ Σαντεπί-1

Ο Κριστόφ Σαντεπί (κέντρο δεξιά) με τον Ολιβιέ Ντοβέρν και νέους που πήραν μέρος στο δίκτυο Mazinnov.

Μία από τις πιο σημαντικές πρωτοβουλίες του, ήταν το δίκτυο Mazinnov, μια γέφυρα ανάμεσα στα οικοσυστήματα καινοτομίας που υπάρχουν στις δύο χώρες.  Ολα αυτά δε σε μια περίοδο δύσκολη, με πολλές διακυμάνσεις στην οικονομία και στην πολιτική, στην οποία η Γαλλία  μας συμπαραστάθηκε και έβγαλε πολλές φορές τα «κάστανα από τη φωτιά».

Να, λοιπόν, που πέρασαν τέσσερα ολόκληρα χρόνια θητείας στην Ελλάδα και έφτασε η ώρα να φύγει στο τέλος του καλοκαιριού με προορισμό το Παρίσι. Στην επίσημη αποχαιρετιστήρια δεξίωση στην πρεσβεία την περασμένη εβδομάδα, ο Κριστόφ Σαντεπί μίλησε για την Ελλάδα και τη Γαλλία με ιδιαίτερη συγκίνηση και συναίσθημα. Εκ μέρους και του συντρόφου της ζωής του Ολιβιέ Ντοβέρν, ο πρέσβης υπογράμμισε: «Απόψε θέλουμε να σας πούμε όχι μόνον au revoir αλλά κυρίως ευχαριστώ. Ευχαριστώ που μας αφήσατε να αισθανθούμε τόσο γρήγορα μετά την πρώτη μας άφιξη εδώ, τόσο καλοδεχούμενοι. Ευχαριστώ γιατί μας αντιμετωπίσατε σαν να ήμασταν μέλη της οικογένειας».

Ο συγκινητικός αποχαιρετισμός του Γάλλου πρέσβη στην Αθήνα, Κριστόφ Σαντεπί-2

Ο σεφ της γαλλικής πρεσβείας Ζαν-Μαρί Χοφμάν βοήθησε τον Κριστόφ Σαντεπί να μάθει την ελληνική γαστρονομία.

Συνέχισε: «Φεύγουμε από την πρεσβεία, τα μέλη της οποίας θα ανανεωθούν σε βάθος τον Σεπτέμβριο. Ομως εμείς, θα αισθανόμαστε πάντα στην Ελλάδα, στην Αθήνα, σαν το σπίτι μας. Και σκοπεύουμε να επανερχόμαστε συχνά, ως φίλοι και ερωτευμένοι με την Ελλάδα. Αλλωστε και για τους δυο μας, αυτή είναι η προϋπόθεση, η αναγκαία συνθήκη για να μην είμαστε πολύ θλιμμένοι».

Οσο για τον επίλογο, ο πρέσβης επέλεξε να παρομοιάσει την Ελλάδα και τη Γαλλία ως ένα παλαιό ζευγάρι που αγαπιέται αλλά πρέπει κάθε τόσο να ανανεώνει και τους όρκους του. «Η κοινή ιστορία των χωρών και των λαών μας, μας υπερβαίνει και μας δημιουργεί υποχρεώσεις. Ο πειρασμός μπορεί καμιά φορά να υπάρξει, όπως σε όλα τα παλιά ζευγάρια, να πάμε να ανακαλύψουμε κάτι καινούργιο. Οπως σε κάθε παλαιό ζευγάρι, πρέπει να έχουμε συνεχώς κατά νου ότι οι ερωτικές εξομολογήσεις δεν αρκούν και ότι πάντα και πάλι να αναζητάμε αποδείξεις στον έρωτα. Ετσι, λοιπόν, ας συνεχίσουμε να φανταζόμαστε μαζί πώς θα δείξουμε οι μεν στους δε την αγάπη μας. Vive la France et Vive la Grece!».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή