Ταξίδεψαν για πρώτη φορά στο εξωτερικό. Διέσχισαν τον Ατλαντικό και επισκέφθηκαν τις ΗΠΑ. Εκεί, πραγματοποίησαν ένα από τα μεγαλύτερα εφηβικά τους όνειρα – τραγούδησαν δίπλα σε καταξιωμένους καλλιτέχνες, ενώ παρακολούθησαν ένα υπερεντατικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο Berklee College of Music στη Βοστώνη. Ο λόγος για δύο 14χρονες μαθήτριες, μέλη της χορωδίας «Kalesma Project» που αποτελείται αποκλειστικά από παιδιά της «Κιβωτού του Κόσμου». Οι νεαρές υπότροφοι έχουν μεν επιστρέψει στην Αθήνα, αναπολούν όμως ακόμα την αξέχαστη αυτή εμπειρία.
Ολα ξεκίνησαν το καλοκαίρι του 2016, όταν ο Ηπειρώτης μουσικός Βασίλης Κώστας επισκέφθηκε τη δομή της «Κιβωτού του Κόσμου» στην Πωγωνιανή και διαπίστωσε το σπουδαίο έργο του πατέρα Αντωνίου. «Ηταν μια πολύ ιδιαίτερη στιγμή» λέει σήμερα στην «Κ» ο κ. Κώστας, ο οποίος μετέβη για σπουδές στο Berklee College of Music με πλήρη υποτροφία και έκτοτε συνεχίζει την καριέρα του στις ΗΠΑ. «Αναρωτήθηκα, λοιπόν πώς θα μπορούσα να συμβάλω από το δικό μου μετερίζι σε αυτό το θεάρεστο έργο». Οντας μέλος του «Global Messengers», του μουσικού δηλαδή σχήματος που έχει ιδρύσει ο βραβευμένος με Grammy πιανίστας και πρεσβευτής στην UNESCO, Ντανίλο Πέρες, είχε επηρεαστεί βαθιά από τη φιλοσοφία του. Ο διάσημος μουσικός από τον Παναμά θεωρεί τη μουσική μέσο που δύναται να συμβάλει στην κοινωνική αλλαγή. Με τον μέντορά του, λοιπόν, συζήτησε ο 29χρονος Ελληνας λαουτίστας την επιθυμία του να διερευνήσει αν μεταξύ των παιδιών της «Κιβωτού» υπήρχαν ορισμένα με ταλέντο στη μουσική και αν θα μπορούσε να βοηθήσει να το εξελίξουν.
«Η ιδέα έχρηζε προσεκτικού σχεδιασμού, γιατί στα παιδιά δεν επιτρέπεται να γεννάμε ανεδαφικές προσδοκίες», υπογραμμίζει ο ίδιος. «Ετσι, τα Χριστούγεννα βρέθηκα στα κεντρικά της “Κιβωτού” στην Αθήνα, όπου δούλεψα με τα 35 παιδιά της χορωδίας, χωρίζοντάς τα σε ομάδες των πέντε, για να τα εξασκήσω σε ρυθμικές ασκήσεις και σολφέζ» περιγράφει, «ήθελα να διαπιστώσω, αν μπορούν να ανταποκριθούν σε υψηλότερο επίπεδο». Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά, καθώς η απόδοση των χορωδών ήταν υψηλή, «δεν υπήρχε κανένα παράφωνο».
Κάπου εκεί τη σκυτάλη πήρε η τραγουδίστρια και εκπαιδευτικός Αγγελική Τουμπανάκη, η οποία με έδρα την Αθήνα ανέλαβε να προετοιμάσει τα παιδιά για μια συναυλία υψηλών απαιτήσεων με μουσικούς που θα μετέβαιναν στην Αθήνα απευθείας από το Berklee. «Οι μαθητές μας είναι “σφουγγάρια” που εμπεδώνουν γρήγορα, ενώ ταυτόχρονα λειτουργούν με έντονη συναισθηματική φόρτιση» διηγείται στην «Κ» η κ. Τουμπανάκη, που συναντά τη χορωδία της «Κιβωτού» μία φορά την εβδομάδα. «Τα παιδιά είχαν παθιαστεί, ήθελαν να ανταποκριθούν στον υψηλό στόχο που είχαμε θέσει, ήταν γι’ αυτά ένα ασυνείδητο στοίχημα». Οσοι, πράγματι, παρακολούθησαν τη συναυλία που δόθηκε στο Ιδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης» τον περασμένο Ιούλιο, επιβεβαιώνουν του λόγου το ασφαλές· η παιδική χορωδία ήταν ισάξια επαγγελματικής.
Ωστόσο, αυτό δεν σήμανε την ολοκλήρωση του φιλόδοξου σχεδίου, που φαίνεται ότι μόλις ξεκίνησε. «Από την αρχή είχα υπόψη τα καλοκαιρινά σεμινάρια που διοργανώνει το Berklee» επισημαίνει ο κ. Κώστας, «κατέβαλα μεγάλη προσπάθεια και εξασφάλισα χάρη σε δωρεές Αμερικανών και Ελλήνων υποτροφίες για κάποια μέλη της ομάδας».
Το πρόγραμμα
Ετσι, στα τέλη Ιουνίου, δύο μέλη της χορωδίας συνοδεία της κ. Τουμπανάκη πήγαν στις ΗΠΑ, που παρακολούθησαν το καλοκαιρινό πρόγραμμα Vocal Summit στο Berklee College of Music. «Τα κορίτσια βρίσκονταν στη σχολή από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ, με ένα μικρό διάλειμμα το μεσημέρι, συναναστράφηκαν συνομηλίκους τους μουσικούς από όλο τον κόσμο, με τους οποίους συζητούσαν για τον τζαζ αυτοσχεδιασμό, εξασκήθηκαν στο τραγούδι στα αγγλικά» λέει η δασκάλα τους, «αντιλήφθηκαν τις απαιτήσεις για μια επιτυχημένη καριέρα μουσικού και πλέον ζητούν ανάλογη προετοιμασία, όπως περισσότερη θεωρία, στην οποία παλαιότερα δεν έδιναν βαρύτητα». Αλλωστε, η μία εκ των δύο υποτρόφων σχεδιάζει μεγαλώνοντας να ασχοληθεί επαγγελματικά με τη μουσική, ενώ η δεύτερη ενδιαφέρεται ευρύτερα για τον πολιτισμό και τις ξένες γλώσσες. Στόχος είναι η «ροή» ταλέντων από την Κιβωτό προς τη Βοστώνη να συνεχιστεί τα προσεχή καλοκαίρια για μία ή και περισσότερες εβδομάδες.
«Μεγάλη τιμή»
Οι συναυλίες, στις οποίες συμμετείχαν οι δύο 14χρονες, στην αρχή και στο τέλος του ταξιδιού τους, αποτέλεσαν αναμφισβήτητα τις πιο δυνατές στιγμές στις ΗΠΑ. Η πρώτη, η οποία υλοποιήθηκε υπό την αιγίδα και με την υποστήριξη του γενικού προξενείου της Βοστώνης και με έντονη παρουσία της ελληνικής ομογένειας, έγινε στο David Friend Recital Hall. Εκεί, οι δύο υπότροφοι από την «Κιβωτό» μοιράστηκαν τη σκηνή με τη παιδική χορωδία του Eliot School, που τραγουδούν στα ελληνικά, όπως και με αποφοίτους του Berklee Global Jazz Institute. «Ηταν μεγάλη τιμή για τα κορίτσια, που τραγούδησαν ως lead singers, πλάι σε καταξιωμένους μουσικούς» σχολιάζει η κ. Τουμπανάκη. Η δεύτερη, εν είδει «αποχαιρετιστηρίου», πραγματοποιήθηκε στο Berklee Performance Center, όπου οι υπότροφοι παρουσίασαν ένα κομμάτι μαζί με τους συμμαθητές τους από το Vocal Summit Program. «Ηταν εμφανείς τόσο η εξέλιξη όσο και οι αυτοπεποίθηση που είχαν στο μεταξύ αποκτήσει οι μαθήτριές μας», λέει με καμάρι η κ. Τουμπανάκη, που συνεχίζει τις πρόβες με τη χορωδία της «Κιβωτού» από τον Σεπτέμβριο.