Στην πυρά κάλπη στα Εξάρχεια – Τα «ευτράπελα» των εκλογών

Στην πυρά κάλπη στα Εξάρχεια – Τα «ευτράπελα» των εκλογών

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ομαλή ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας παρεμποδίστηκε χθες στα Εξάρχεια, όπου κουκουλοφόροι έκλεψαν και εν συνεχεία έκαψαν κάλπη. Το συμβάν σημειώθηκε λίγο μετά τις 7 μ.μ., μόλις είχε λήξει η ψηφοφορία, στο 33ο εκλογικό κέντρο στην Α΄ Αθήνας, στην Οδό Κωλέττη. Εκεί, δέκα κουκουλοφόροι εισέβαλαν στον χώρο και απέσπασαν την κάλπη, ενώ διέφυγαν πετώντας καπνογόνα στους αστυνομικούς. Λίγο αργότερα, οι κουκουλοφόροι έκαψαν την κάλπη στην πλατεία Εξαρχείων. Η ψηφοφορία θα επαναληφθεί την επόμενη Κυριακή 14 Ιουλίου, όπως επιβεβαίωσε σε δήλωσή του ο υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών Αντώνης Ρουπακιώτης. Ενταση, ωστόσο, προκλήθηκε και στο εκλογικό κέντρο στο 5ο Γυμνάσιο, στη συμβολή των οδών Αραχώβης και Μπενάκη, όταν άγνωστοι άρχισαν να πετούν πέτρες.

Ωστόσο, από τις 7 π.μ. μέχρι και τη δύση του ηλίου συνέβησαν πολλά παρατράγουδα σε εκλογικά κέντρα όλης της χώρας. Στο Παγκράτι, πολλοί ψηφοφόροι βρέθηκαν προ εκπλήξεως, καθώς όλα ήταν έτοιμα για την έναρξη της ψηφοφορίας σε εκλογικό κέντρο, αλλά απουσίαζαν όλα τα μέλη της εφορευτικής επιτροπής. Σε πολλά άλλα εκλογικά κέντρα, οι εμπλεκόμενοι αποφάσισαν άτυπα μια μικρή διακοπή κατά τις μεσημεριανές ώρες, καθώς λόγω υψηλών θερμοκρασιών η προσέλευση είχε παύσει. Ισως, βέβαια, ήταν και λογικό, αφού πολλά εκλογικά τμήματα θύμιζαν «θερμοκήπιο» απουσία κλιματισμού. Αν η ζέστη ταλαιπώρησε τους εμπλεκομένους στη διαδικασία, η έλλειψη προσβασιμότητας κατέστησε άθλο σε ηλικιωμένους και ΑμεΑ να φτάσουν μέχρι την πόρτα του δικού τους εκλογικού τμήματος, καθώς μετρημένα στα δάχτυλα είναι τα σχολεία με ανελκυστήρες σε όλη την επικράτεια.

Στη Βόνιτσα, στον Δήμο Ακτίου, επικράτησε πανικός στο εκλογικό τμήμα στον Αετό Ξηρομέρου, καθώς εθεάθη στο προαύλιο, ενώπιον κατοίκων, εφορευτικής επιτροπής, δικαστικών αντιπροσώπων και ψηφοφόρων ένα… φίδι. Στο Ναύπλιο, ορισμένοι αγρότες προσήλθαν στην κάλπη με άλογα, ενώ στη Λιβαδειά ψηφοφόρος έφτασε στο εκλογικό κέντρο φορώντας το νυφικό της, καθώς μόλις είχε παντρευτεί.

Οι περισσότεροι, ωστόσο, ψηφοφόροι ήταν με περιβολή πλαζ, καθώς η συντριπτική πλειονότητα του εκλογικού σώματος συνδύασε την ψήφο με μπάνιο, πριν ή μετά, δεδομένου του καύσωνα. Με σαγιονάρες και μαγιό, βερμούδες και βεντάλιες, ακόμα και ημίγυμνοι πολίτες πέρασαν το παραβάν. Αυτοί ήταν μάλλον οι πιο ευσυνείδητοι, καθώς το ποσοστό αποχής έφτασε το 44%, ξεπερνώντας εκείνο των ευρωεκλογών. Κάτι που εύκολα μπορούσε κανείς να μαντέψει, καθώς οι δρόμοι της Αθήνας θύμιζαν Δεκαπενταύγουστο, ενώ η κυκλοφορία σε Εθνική και Αττική Οδό –λόγω και της ελεύθερης διέλευσης στα διόδια– ήταν ασφυκτική.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή