Η φωτιά «έγλειψε» τις αυλές των σπιτιών στο χωριό Δίβρη

Η φωτιά «έγλειψε» τις αυλές των σπιτιών στο χωριό Δίβρη

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Να μεταφερθούν οι κάτοικοι του χωριού σε ασφαλές σημείο εισηγήθηκε χθες ο επικεφαλής των πυροσβεστικών δυνάμεων που επιχειρούσαν στο χωριό Δίβρη Φθιώτιδας, όταν η πυρκαγιά που είχε ξεσπάσει στην περιοχή έφτασε να απειλεί τον οικισμό. Πράγματι, με συντονισμένες ενέργειες των αρχών, οι κάτοικοι συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία, την ώρα που οι πυροσβέστες έδιναν μάχη με τις φλόγες. Τελικώς, σύμφωνα με μαρτυρίες, η φωτιά πέρασε μέσα από τις αυλές των σπιτιών στο βόρειο τμήμα του χωριού και κατόπιν απομακρύνθηκε προς το βουνό.

Ο συναγερμός είχε σημάνει από νωρίς στο επιχειρησιακό κέντρο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Στερεάς, στη Λαμία, καθώς ξέσπασαν τέσσερις φωτιές σχεδόν ταυτόχρονα, με μεγαλύτερη εκείνη σε αγροτοδασική έκταση στη Δίβρη. Αμέσως έσπευσαν στο σημείο 30 πυροσβέστες με 14 οχήματα, 2 ομάδες πεζοπόρου τμήματος, 2 αεροσκάφη Canadair και 2 αεροσκάφη PZL. Επίσης, κλήθηκαν για να συνδράμουν και δύο ακόμη πυροσβεστικά αεροσκάφη από το αεροδρόμιο της Αγχιάλου, καθώς στην περιοχή έπνεαν ισχυροί άνεμοι, ενώ η θερμοκρασία έφθανε τους 40 βαθμούς Κελσίου.

Οι κάτοικοι ειδοποιήθηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, ενώ η Αστυνομία απέκλεισε τις εισόδους του χωριού. Ο στόχος των επικεφαλής της Πυροσβεστικής ήταν να περιορίσουν τη φωτιά πριν αυτή επεκταθεί σε δασική έκταση με μεγάλα πουρνάρια και με τη βοήθεια του αέρα οι φλόγες πάρουν ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Σταδιακά οι δυνάμεις ενισχύθηκαν φθάνοντας τους 60 πυροσβέστες (42 πυροσβέστες με 21 οχήματα και 18 άτομα πεζοπόρου τμήματος), 5 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα. Την επιχείρηση συνέδραμαν 11 οχήματα ΟΤΑ, η ΕΛ.ΑΣ. και το Δασαρχείο.

Λίγα λεπτά αργότερα, όμως, εκδηλώθηκε και νέα εστία, κοντά στη Μονή της Αγίας Αννας στον δρόμο Λαμίας – Δομοκού, σε δασική έκταση πλησίον του δημοτικού κυνοκομείου Λαμίας. Και τα δύο μέτωπα ήταν βόρεια της πόλης της Λαμίας. Αμεσα κινητοποιήθηκαν 20 πυροσβέστες με 10 οχήματα, μία ομάδα πεζοπόρου τμήματος και δύο Ε/Π. Χάρη στην ανέλπιστη βοήθεια του ανέμου, τελικώς οι φλόγες κινήθηκαν προς το βουνό και όχι προς το μοναστήρι.

Ωστόσο, η φορά του αέρα έως αργά χθες άλλαζε συνεχώς, δυσχεραίνοντας το έργο των πυροσβεστών. Πυρκαγιά εκδηλώθηκε επίσης στην περιοχή των Μεταλλείων Δομοκού, κοντά στην Ομβριακή, όπου επίσης έσπευσαν δυνάμεις της Πυροσβεστικής. Τέλος, πυρκαγιά εκδηλώθηκε και στην περιοχή της Λυγαριάς στα βόρεια της Λαμίας, όπου ευτυχώς δεν πρόλαβε να πάρει μεγάλες διαστάσεις.

Νωρίς το βράδυ χθες, η εικόνα από το βασικό μέτωπο στη Φθιώτιδα, στο χωριό Δίβρη, έδειχνε να βελτιώνεται, χωρίς ωστόσο η Πυροσβεστική να τη χαρακτηρίζει «υπό έλεγχο». Στη Δίβρη βρέθηκαν ο αντιπεριφερειάρχης Φθιώτιδας Θύμιος Καραΐσκος μαζί με τον νέο περιφερειάρχη Φάνη Σπανό και τον υπεύθυνο αντιπεριφερειάρχη Πολιτικής Προστασίας Θανάση Καρακάντζα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή