Σε πτώση οι βάσεις εισαγωγής

Σε πτώση οι βάσεις εισαγωγής

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ιατρική Αθηνών θα «χάσει» το όριο των 19.000 μονάδων για δεύτερη συνεχή χρονιά σε πτώση, μετά τις 19.029 μονάδες πέρυσι και τις 19.143 μονάδες στις οποίες βρέθηκε το 2017. Πολυτεχνεία και οι σχολές θετικών επιστημών θα κατρακυλήσουν από 300 έως και πάνω από 1.000 μονάδες. Αντίστροφη πορεία θα έχουν οι βάσεις στα οικονομικά τμήματα, ενώ ελαφρώς καθοδικά θα κινηθούν οι βάσεις στα τμήματα ανθρωπιστικών επιστημών.

Τα στατικά στοιχεία των βαθμών πρόσβασης των συνολικά 94.787 υποψηφίων –εκ των οποίων οι 81.244 από τα Γενικά Λύκεια και οι 12.543 από τα Επαγγελματικά Λύκεια–, που θα διεκδικήσουν συνολικά 79.631 θέσεις στα ΑΕΙ, τα οποία δημοσιοποιήθηκαν χθες από το υπουργείο Παιδείας, επιβεβαιώνουν τις αρχικές εκτιμήσεις για την πορεία των βάσεων εισαγωγής.

Βεβαίως, αναμένονται διαφοροποιήσεις στα πρόσημα και τις ταχύτητες των βάσεων εισαγωγής των τμημάτων κάθε επιστημονικού πεδίου.

Την ίδια στιγμή, επιβεβαιώνεται και φέτος ο κανόνας των τελευταίων ετών, δηλαδή ότι ο ένας στους τρεις υποψηφίους στο κρισιμότερο βήμα της δωδεκάχρονης διαδρομής στα θρανία αποτυγχάνει να περάσει τουλάχιστον τη βάση του 10. Διαπίστωση που παρότι επαναλαμβάνεται ετησίως, δεν φαίνεται να προβληματίζει τους αρμοδίους.

Νέο στοιχείο για φέτος είναι πως από τον προσεχή Οκτώβριο θα λειτουργήσουν πάνω από 100 καινούργια τμήματα, εκ των οποίων τα περισσότερα είναι μετεξέλιξη τμήματος ΤΕΙ και τα υπόλοιπα καινούργια. Γι’ αυτά δεν υπάρχει βάση εισαγωγής 2018 ως μέτρο σύγκρισης. Στο ίδιο πλαίσιο, αστάθμητος παράγων είναι πώς θα αντιμετωπίσουν τα νέα, άγνωστα τμήματα οι υποψήφιοι κατά τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου τους.

Ειδικότερα, από την επεξεργασία των στατιστικών στοιχείων των βαθμών πρόσβασης και με τη συνδρομή του φυσικού κ. Κωνσταντίνου Παπαγιαννούλη, προκύπτουν τα ακόλουθα:

• 1ο πεδίο (ανθρωπιστικών, νομικών και κοινωνικών επιστημών): Οι βάσεις των δημοφιλών νομικών σχολών σε Αθήνα και ΑΠΘ θα κινηθούν ελαφρώς πτωτικά, περί τις 250 μονάδες. Το κατώφλι του πεδίου θα βρεθεί κάτω από τις 10.000 μονάδες.

• 2ο πεδίο (θετικών και τεχνολογικών επιστημών): Πτώση αναμένεται στις βάσεις εισαγωγής στις περιζήτητες σχολές των πολυτεχνείων, που προσδιορίζεται πάνω από τις 300 μονάδες για τα ιδρύματα του κέντρου και μεγαλύτερη για τα περιφερειακά. Ενδεικτικά, πέρυσι, την υψηλότερη βάση είχε το τμήμα Η/Υ ΕΜΠ με 18.240 μονάδες, που φέτος αναμένεται να κινηθεί περί τις 17.900. Επίσης, θα υπάρξουν πανεπιστημιακά τμήματα με βάση πέριξ των 5.000 μονάδων.

• 3ο πεδίο (υγείας και ζωής): Τα πολύ δύσκολα θέματα της Χημείας ήταν ο καθοριστικός παράγων της μείωσης των αριστούχων, με βαθμό πρόσβασης πάνω από 18,5. Κάτω από τις 19.000 μονάδες θα βρεθεί η Ιατρική Αθηνών, περί τις 18.900.

• 4ο πεδίο (οικονομίας και πληροφορικής): Οι υψηλόβαθμες βάσεις του πεδίου θα κινηθούν ανοδικά. Αντίθετα, οι μεσαίες και οι χαμηλόβαθμες πτωτικά.

Τέλος, χθες ανακοινώθηκαν και οι βαθμοί των υποψηφίων στα ειδικά μαθήματα. Ετσι, πλέον οι υποψήφιοι έχουν όλα τα δεδομένα για να οριστικοποιήσουν το μηχανογραφικό τους δελτίο έως και τη Δευτέρα 15 Ιουλίου. Η προθεσμία είναι αποκλειστική και δεν θα δοθεί παράταση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή