ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Οι νέοι «πρεσβευτές» του πολιτισμού

Οι νέοι «πρεσβευτές» του πολιτισμού

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία και φέτος, για 32η χρονιά, το πρόγραμμα Θερινές Υποτροφίες Ελληνικών Σπουδών Πανεπιστημίου Αθηνών (ΘΥΕΣΠΑ). Στο πρόγραμμα διδάχθηκε η Νέα Ελληνική Γλώσσα και έγιναν επίσης 14 διαλέξεις από ειδικούς καθηγητές της Φιλοσοφικής Σχολής. Τα θέματα των διαλέξεων αφορούσαν, μεταξύ άλλων, τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό, την ελληνική ιστορία, τη λογοτεχνία, την Κύπρο στον ελληνικό πολιτισμό, την ιστορία της ελληνικής γλώσσας, την επιστημονική ορολογία.

Πραγματοποιήθηκαν, επίσης, επισκέψεις και ξεναγήσεις και με επιτόπου μαθήματα, σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους.

Στο ΘΥΕΣΠΑ διδάσκουν πολλοί διακεκριμένοι πανεπιστημιακοί και ειδικοί επιστήμονες. Στο φετινό πρόγραμμα μετείχαν 83 φοιτητές από 25 χώρες και από 48 πανεπιστήμια. Ο συνολικός αριθμός των φοιτητών από την έναρξη του προγράμματος είναι 6.453 από 80 χώρες!

Κατά την τελετή επίδοσης των διπλωμάτων στους σπουδαστές ο πρύτανης Θάνος Δημόπουλος αναφέρθηκε στην ιστορία του προγράμματος και τόνισε ότι «το πανεπιστήμιό μας σε μια διεθνώς δύσκολη συγκυρία και, παρά τις περιορισμένες οικονομικά δυνατότητες, συνεχίζει να προβάλλει και αναδεικνύει την ελληνική γλώσσα, την ιστορία και τον πολιτισμό με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, εκπαιδεύοντας άξιους, νέους πρεσβευτές της γλώσσας μας και του πολιτισμού μας».

Το πρόγραμμα ξεκίνησε το 1988 με απόφαση της Συγκλήτου, ύστερα από πρόταση του τότε πρύτανη Μιχάλη Σταθόπουλου (με την ευκαιρία της επετείου των 150 ετών από την ίδρυση του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1987). Το πρόγραμμα υποστηρίχθηκε από το υπουργείο Παιδείας, το υπουργείο Πολιτισμού και την Εθνική Τράπεζα.