Ευρωλίγκα: «Διέγραψε» τα εθνικά πρωταθλήματα

Ευρωλίγκα: «Διέγραψε» τα εθνικά πρωταθλήματα

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πλήρη αποσύνδεση των εθνικών πρωταθλημάτων και θέσπιση προσκλήσεων (wild card) για τη συμμετοχή ομάδων στην Ευρωλίγκα της περιόδου 2020-2021 αποφάσισαν χθες οι μέτοχοί της στη γενική συνέλευση που έγινε στο Μόναχο, ιδιωτικοποιώντας σε απόλυτο βαθμό πλέον τη διοργάνωση και βαθαίνοντας ακόμα περισσότερο τη διαμάχη με τη FIBA. Παράλληλα, πλην του τροπαιούχου του Eurocup, στην Ευρωλίγκα θα συμμετέχει και ο φιναλίστ. Από εκεί κι έπειτα, από τις δύο ομάδες που θα προβιβάζονται από το Eurocup αυτή που θα τερματίσει πιο ψηλά στην Ευρωλίγκα και, εφόσον έχει φθάσει στα πλέι οφ, θα παραμένει στη μεγάλη διοργάνωση. Αν συμβεί αυτό, από το Eurocup εκείνης της χρονιάς, δικαίωμα ανόδου στην Ευρωλίγκα θα έχει ξανά μόνον ο κάτοχος, ώστε οι ομάδες να παραμένουν δύο από τη δεύτερη τη τάξει διοργάνωση. Επίσης, το μέγιστο όριο ομάδων ανά χώρα θα καταργηθεί και είναι προφανές ότι η Ευρωλίγκα θέλει να δυναμώσει το Eurocup, ώστε να μειώσει την ανταγωνιστικότητα του Τσάμπιονς Λιγκ της FIBA.

Mε αφορμή την απόφαση του Ολυμπιακού να αποχωρήσει από το επόμενο ελληνικό πρωτάθλημα και να υποβιβαστεί στην Α2 κατηγορία ενώ διατηρεί το δικαίωμα συμμετοχής του στην Ευρωλίγκα, η γενική συνέλευση των μετόχων άνοιξε τον δρόμο και για άλλες ομάδες-μέλη, ώστε να μην υπάρχουν προβλήματα αν αποχωρήσουν από τα εθνικά πρωταθλήματα. Ο εγχώριος «πόλεμος» Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού συνεχίστηκε και χθες από τους εκπροσώπους τους και με τους παράγοντες των άλλων ευρωπαϊκών ομάδων να παρακολουθούν απαθείς, διαπιστώνοντας το μέγεθος του ελληνικού «διχασμού»…

Αργά το βράδυ, η ισπανική Λίγκα εξέδωσε μια άκρως επιθετική ανακοίνωση κατά της Ευρωλίγκας: «Η ACB θέλει να δηλώσει την κάθετη απόρριψη του μοντέλου που εγκρίθηκε από την Ευρωλίγκα και την ανάγκη να συνεχιστεί ένα σύστημα το οποίο θα παρέχει στις εθνικές λίγκες το δικαίωμα να δίνουν στις ομάδες τους πρόκριση στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, όπως γινόταν πάντα στο ευρωπαϊκό μπάσκετ», ανέφερε σχετικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή