Στη μετά Trip Advisor εποχή

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο M. ήταν σκασμένος. Δεν είχε ποτέ διαβάσει αρνητικό σχόλιο για το εστιατόριό του κι έτσι δυσκολευόταν να το χωνέψει. Η βαθμολογία του βρισκόταν στην κλίμακα του άριστα μέχρι που κάποια πελάτισσα –εκείνος πιστεύει ότι κρύβεται γειτονικός ανταγωνιστής από πίσω– μπήκε στην πλατφόρμα του Τrip Advisor και έγραψε μια κακή κριτική. Ηταν λοιπόν θυμωμένος, στενοχωρημένος, προβληματισμένος. Βρισκόταν σε αδιέξοδο, καθώς δεν μπορούσε να σκεφθεί τρόπους άμυνας.

Τον άκουσα με μεγάλη προσοχή, αλλά δεν μπόρεσα ούτε να τον παρηγορήσω ούτε να τον συμβουλεύσω, γιατί η αλήθεια είναι ότι κι εγώ προβληματίζομαι, αμφιταλαντεύομαι. Τι εννοώ; Το Trip Advisor, το οποίο του χρόνου θα κλείσει τα 20 του χρόνια –ιδρύθηκε το 2000 στην Καλιφόρνια από τέσσερις φίλους, τους Stephen Kaufer, Langley Steinert, Nick Shanny και Thomas Palka–, είναι μια πλατφόρμα με τεράστια επιρροή και ισχύ που μεταφράζεται σε δισεκατομμύρια δολάρια και εκατομμύρια κριτικές.

Μπορεί να «ανεβάσει» ένα ξενοδοχείο ή ένα εστιατόριο, και αντιθέτως να το ρίξει πολύ χαμηλά, καθώς προσφέρει τη δυνατότητα στον οποιονδήποτε χρήστη σε ολόκληρο τον κόσμο να γίνει κριτικός. Να γράψει τις εντυπώσεις του από ένα κατάλυμα, να μοιραστεί την εμπειρία του από ένα εστιατόριο. Το Trip Advisor, που από κάποιους θεωρείται απόλυτα δημοκρατική πλατφόρμα, ο καθένας μπορεί να κρίνει το σέρβις, το φαγητό, τη σχέση ποιότητας – τιμής, το προσωπικό, τα πάντα, κρατώντας έτσι στα χέρια του ένα «όπλο» ικανό να τρομάξει κάθε επιχειρηματία. Με απλά λόγια, η τουριστική βιομηχανία χωρίζεται σε δύο περιόδους: προ και μετά Trip Advisor.

Στη «μετά Trip Advisor» εποχή το παιχνίδι παίζεται αρκετά πιο ισότιμα. Αρκετοί επιχειρηματίες διαμαρτύρονται για κατασκευασμένα και κακόβουλα σχόλια, για προσβλητικές και ύποπτες αξιολογήσεις, μάλιστα αναζητούν τρόπους να αμυνθούν και συχνά προσφεύγουν στη Δικαιοσύνη, η αλήθεια όμως είναι ότι δεν υπάρχουν και πολλά πράγματα που μπορούν να γίνουν. Τα δεδομένα έχουν αλλάξει και όλοι πρέπει να προσαρμοστούν σε αυτά.

Οι επιχειρηματίες μπορούν να αποκρούσουν κατηγορίες, απαντώντας άμεσα και εμπεριστατωμένα σε αρνητικά σχόλια. Mια συνεπής και σωστή επαγγελματική στάση, η οποία επιβραβεύεται από τους χρήστες, δεν απειλείται από μια μεμονωμένη κριτική. Οσο κακή και αν είναι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή