Απεβίωσε ο Γιώργος Αναστασόπουλος

Απεβίωσε ο Γιώργος Αναστασόπουλος

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εφυγε από τη ζωή χθες το πρωί ο Γιώργος Αναστασόπουλος, δημοσιογράφος με λαμπρή σταδιοδρομία και πολιτικός με μακρά θητεία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ξεκίνησε την καριέρα του, όντας μαθητής γυμνασίου, στην «Καθημερινή», για να αναλάβει στην πορεία αρχισυντάκτης του πολιτικού ρεπορτάζ στην εφημερίδα και διευθυντής στη «Μεσημβρινή» και, κατά τη διάρκεια της δικτατορίας, στη «Βραδυνή».

Διετέλεσε γενικός διευθυντής του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων (1974-81) και πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ (1976-1984). Χρημάτισε επίσης υπηρεσιακός υφυπουργός Προεδρίας και κυβερνητικός εκπρόσωπος στις κυβερνήσεις του Κωνσταντίνου Καραμανλή και του Γεωργίου Ράλλη, καθώς και εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές του 1989 επί αρχηγίας Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.

Ο Γεώργιος Αναστασόπουλος διετέλεσε ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας την περίοδο 1984-1999 και εξελέγη τέσσερις φορές (1989-1999) μεταξύ των πρώτων αντιπροέδρων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Το 2002 εξελέγη αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής και το 2003 πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Ελληνοαμερικανικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος που διοικεί τα Κολλέγια Αθηνών και Ψυχικού. Το διάστημα 2004-2010 υπηρέτησε ως μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στην UNESCO και από τον Οκτώβριο του 2007 και για δύο έτη εκτέλεσε χρέη προέδρου της γενικής διάσκεψης της UNESCO – ο πρώτος και μόνος Ελληνας που κατέλαβε τη θέση αυτή.

Ο Γιώργος Αναστασόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1935, γιος του διευθυντή της «Καθημερινής» Νίκου Αναστασόπουλου, ο οποίος δολοφονήθηκε κατά τη διάρκεια της Κατοχής. Φοίτησε στο Κολλέγιο Αθηνών με υποτροφία, σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Συγκριτικό Δίκαιο στο King’s College του Λονδίνου. Ηταν κάτοχος ενός διδακτορικού από το Πάντειο Πανεπιστήμιο και είχε τιμηθεί με ανώτατες διακρίσεις από πολλές ευρωπαϊκές χώρες για το έργο του καθώς και με τον Μεγαλόσταυρο της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Ηταν παντρεμένος με τη Χριστίνα και πατέρας δύο παιδιών, του Νίκου και της Μαριλίζας, και παππούς τριών εγγονιών, της Ιριας, του Νικόλα και της Νάγιας. Η κηδεία του θα γίνει στο νεκροταφείο της Κηφισιάς την Τρίτη 11.30 π.μ. Παράκληση της οικογένειας, αντί στεφάνων, τα χρήματα να δοθούν στον Σύλλογο Αρωγής Συλλόγου Γονέων Αυτιστικών Ατόμων η ΑΧΤΙΔΑ (αριθμός λογαριασμού ALPHA BANK GR 56 0140 7070 7070 0278 6010 640).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή