Η Χαλκιδική μετράει πληγές

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης στη Χαλκιδική αναμενόταν να έχει ολοκληρωθεί έως χθες το βράδυ, ενώ ταυτόχρονα συνεχίζονται οι αυτοψίες στα δημόσια κτίρια, καθώς και η καταγραφή των ζημιών σε καλλιέργειες και αγροτικές υποδομές. Υπολογίζεται ότι συνολικά 378.500 στρέμματα με διάφορες καλλιέργειες έχουν πληγεί σε πολλούς νομούς, ενώ πρόσκαιρη επιδείνωση του καιρού στην Κεντρική και στη Βόρεια Ελλάδα αναμένεται από σήμερα το βράδυ έως και αύριο το μεσημέρι. Δεκάδες τραυματίες εξακολουθούν να νοσηλεύονται, ενώ η κατάσταση ορισμένων είναι δύσκολη. Οσον αφορά τον τουρισμό, ο αρμόδιος υπουργός Χάρης Θεοχάρης εμφανίστηκε χθες πλήρως καθησυχαστικός, τονίζοντας ότι «η Χαλκιδική είναι έτοιμη να φιλοξενήσει όσους έρθουν στην περιοχή και φυσικά να συνεχίσει να φιλοξενεί όσους βρίσκονται ήδη εδώ».

Ειδικότερα, τις ζημιές από την ακραία κακοκαιρία της 10ης Ιουλίου μετρούν οι κάτοικοι των Πρεσπών και ιδίως οι αγρότες. Η κακοκαιρία προκάλεσε πολλές πτώσεις δέντρων, μετακίνησε τους πλωτούς λιμένες στις δύο λίμνες, έριξε στέγες και στέγαστρα κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων και προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές στις καλλιέργειες των Προϊόντων Γεωγραφικής Ενδειξης Φασολιών Πρεσπών, προξενώντας μεγάλη οικονομική ζημιά στη βασική οικονομική δραστηριότητα της περιοχής. Σε όλο τον νομό Φλώρινας περίπου 20.000 στρέμματα με φασόλια, αμπέλια, ροδάκινα, σιτηρά και ηλίανθους καταστράφηκαν, όπως έχουν καταγράψει έως τώρα οι ελεγκτές του Ελληνικού Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων. Η περιοχή της Ροδόπης επλήγη περισσότερο, σύμφωνα πάντα με τα έως τώρα στοιχεία, καθώς 100.000 στρέμματα με βαμβάκι, κηπευτικά, ακτινίδια και καπνά υπέστησαν καταστροφές, ενώ και σε έκταση 17.000 στρεμμάτων στον Εβρο υπάρχουν προβλήματα. Στη Χαλκιδική 80.000 στρέμματα με ελιές, αμπέλια και κηπευτικά έχουν υποστεί ζημιές, στην Ημαθία 80.000 στρέμματα και στην Πέλλα 25.000 με δενδρώδεις καλλιέργειες. Καταστροφές καταγράφονται επίσης στην Καβάλα, 15.000 στρέμματα, στην Πιερία, 5.000 στρέμματα, στην Καστοριά, 2.000 στρέμματα, σε περιοχές της Θεσσαλίας, 10.500 στρέμματα και στη Βοιωτία 9.000 στρέμματα.

Η Εταιρεία Κτιριακών Υποδομών προχώρησε σε έλεγχο-αυτοψία όλων των δημοσίων κτιρίων της πληγείσας περιοχής, αρχής γενομένης από τις σχολικές μονάδες, τους βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς και το Κέντρο Υγείας Καλλικράτειας. Σύμφωνα με τα στοιχεία των πρώτων αυτοψιών, στα περισσότερα σχολικά κτίρια καταγράφονται μικρές υλικές ζημιές κυρίως στις στέγες, πτώσεις δέντρων και αποκολλήσεις υδρορροών και μετατοπίσεις μονάδων κλιματισμού. Στο μεταξύ, το σοβαρό πρόβλημα ηλεκτροδότησης αναμενόταν να έχει επιλυθεί έως χθες το βράδυ. Οπως ανακοίνωσε ο ΔΕΔΔΗΕ, η χερσόνησος της Κασσάνδρας ξεκίνησε να ηλεκτροδοτείται χθες τις πρώτες πρωινές ώρες και η σταδιακή επανηλεκτροδότηση όλων των περιοχών της Χερσονήσου συνεχιζόταν κανονικά.

Βροχές και καταιγίδες

Πρόσκαιρη επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός στην Κεντρική και στη Βόρεια Ελλάδα από τις πρώτες βραδινές ώρες σήμερα έως αύριο το μεσημέρι, με βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Πιο αναλυτικά, οι περιοχές που θα επηρεαστούν αρχικά θα είναι το Βόρειο Ιόνιο, η Ηπειρος και πιθανόν η Δυτική Στερεά, ενώ από τα μεσάνυχτα μέχρι και τις μεσημβρινές ώρες της Κυριακής η Μακεδονία (κυρίως η Κεντρική και Ανατολική), τα βόρεια τμήματα της Θεσσαλίας, οι Βόρειες Σποράδες καθώς και τα νησιά του Βορείου Αιγαίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή