Κατάργηση ασύλου, παράταση για μηχανογραφικά

Κατάργηση ασύλου, παράταση για μηχανογραφικά

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην άμεση υλοποίηση των προεκλογικών δεσμεύσεων στον χώρο της Παιδείας προχωρά η κυβέρνηση. «Η Παιδεία αποτελεί για εμένα προσωπικά απόλυτη προτεραιότητα», δήλωσε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος επισκέφθηκε, πρώτο όλων, το υπουργείο Παιδείας.

Στις πρώτες νομοθετικές κινήσεις της κυβέρνησης θα περιλαμβάνεται η κατάργηση του ασύλου. Η ρύθμιση θα κατατεθεί στη Βουλή αμέσως μετά την ολοκλήρωση των προγραμματικών δηλώσεων, πιθανότατα στις 23 Ιουλίου. Στο ίδιο πλαίσιο αναμένεται να προβλέπονται πειθαρχικές ευθύνες για τις πρυτανικές αρχές που δεν ενημερώνουν έγκαιρα τα αρμόδια δημόσια όργανα σε περίπτωση που τελούνται έκνομες ενέργειες στα πανεπιστήμια. Από την άλλη, όπως δήλωσε η νέα υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως στις άμεσες ενέργειες περιλαμβάνονται, όσον αφορά την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, το άνοιγμα των σχολείων με κατάλληλη στελέχωση και διδακτικό υλικό, η διενέργεια των 4.500 προσλήψεων στην ειδική αγωγή, η επίλυση προβλημάτων όσον αφορά την πρακτική εφαρμογή της δίχρονης προσχολικής αγωγής.

Ως προς το εξεταστικό σύστημα, αυτό δεν θα αλλάξει στους βασικούς του άξονες, αλλά «το υπουργείο θα προχωρήσει άμεσα σε βελτιωτικές κινήσεις που στόχο θα έχουν να διορθώσουν στρεβλώσεις του, όπως η εξεταστέα ύλη» όπως δηλώνεται. Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα μειωθεί η ύλη, ενώ θα επανασχεδιαστεί ο τρόπος της συνεξέτασης της Λογοτεχνίας με τη Γλώσσα στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας.

Ως προς την τριτοβάθμια εκπαίδευση, στις άμεσες ενέργειες περιλαμβάνεται η ανάκληση της απόφασης για ίδρυση νέας Νομικής Σχολής στο Παν. Πατρών. Η απόφαση προκάλεσε την αντίδραση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος ανέφερε ότι «ήξερα ότι δυσαρεστήθηκε η Ν.Δ. με το εκλογικό αποτέλεσμα στην Αχαΐα, αλλά δεν περίμενα ότι θα έσπευδε να τιμωρήσει έναν ολόκληρο νομό με πρωταγωνιστικό ρόλο στην πανεπιστημιακή εκπαίδευση της χώρας». Η απόφαση προκάλεσε και την αντίδραση της ηγεσίας του Παν. Πατρών.

Στους μεσομακροπρόθεσμους στόχους της νέας κυβέρνησης περιλαμβάνονται επίσης το νέο θεσμικό πλαίσιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση και νέο θεσμικό πλαίσιο για την πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Η γενική κατεύθυνση της νέας πολιτικής του υπ. Παιδείας είναι να δοθεί μεγαλύτερη ελευθερία και αυτονομία στα σχολεία και στα πανεπιστήμια.

Επίσης, χθες ανακοινώθηκε ότι θα δοθεί διήμερη παράταση έως και την Τετάρτη 17 Ιουλίου στην υποβολή των μηχανογραφικών δελτίων από τους φετινούς υποψηφίους για την εισαγωγή στα πανεπιστήμια. Η απόφαση σχετίζεται με τη μελέτη που κάνει το υπουργείο για την ύπαρξη των απαραίτητων προϋποθέσεων (επαρκές προσωπικό, πρόγραμμα σπουδών, υποδομές) για την έναρξη της λειτουργίας των περίπου 130 τμημάτων που θα πρωτολειτουργήσουν από το νέο ακαδημαϊκό έτος. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κ. Κεραμέως έχει ζητήσει τη γνώμη των ΑΕΙ επί των νέων τμημάτων που έχουν. Την ίδια στιγμή, πάντως, οι υπηρεσίες του υπουργείου φέρεται να υποστηρίζουν ότι οι περίπου 300 θέσεις συμβασιούχων που αντιστοιχούν στα κονδύλια που έχουν εξασφαλιστεί επαρκούν.

Η παράταση, ωστόσο, θα δημιουργήσει αναστάτωση στους υποψηφίους, με δεδομένο ότι η απόφαση για επανεξέταση των προϋποθέσεων των νέων τμημάτων οδηγεί στο συμπέρασμα ότι κάποια μπορεί να εξαιρεθούν και να μη λειτουργήσουν από το επόμενο ακαδημαϊκό έτος. Πάντως, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο, «οι υποψήφιοι που έχουν ήδη οριστικοποιήσει το μηχανογραφικό δελτίο, θα έχουν πλέον πρόσβαση στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://exams.it.minedu.gov.gr, μόνο για να βλέπουν την οριστικοποιημένη μορφή του μηχανογραφικού δελτίου, το οποίο φέρει αριθμό πρωτοκόλλου».

Οι εξαγγελίες του κ. Μητσοτάκη και της κ. Κεραμέως σχολιάστηκαν από τον τέως υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου που ανέφερε ότι «δυστυχώς, λίγα μόλις 24ωρα μετά τη συγκρότηση της κυβέρνησης, η άγνοιά της για τα θέματα εκπαίδευσης και έρευνας εκδηλώνεται και πάλι με έναν εντυπωσιακό τρόπο. Δύο μέρες μετά τη βίαιη απόσπαση της Ερευνας από το υπουργείο Παιδείας και τη μετακίνηση σημαντικών επιστημονικών φορέων σε άλλα υπουργεία, με άδηλα αποτελέσματα, η κυβέρνηση ξαναχτυπά».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή