Αίτημα για τη δίχρονη εκπαίδευση νηπίων

Αίτημα για τη δίχρονη εκπαίδευση νηπίων

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αναστολή της εφαρμογής του νόμου για τη δίχρονη υποχρεωτική εκπαίδευση λόγω έλλειψης υποδομών ζήτησε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) Γιώργος Πατούλης από τη νέα υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως, με την οποία είχε συνάντηση χθες. Από την πλευρά της η υπουργός τόνισε ότι πρόθεση του υπουργείου είναι να εφαρμοστεί η νομοθεσία, προσθέτοντας ωστόσο ότι «είναι σημαντικό να υπάρχουν και οι απαραίτητες προδιαγραφές για να μην μείνει κανένα παιδί εκτός δομών».

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ γνωστοποίησε στην υπουργό την πρόσφατη απόφαση-πρόταση του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ να ανασταλεί η υλοποίηση της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης στα νηπιαγωγεία σε δήμους που αντικειμενικά δεν διαθέτουν τις αναγκαίες κτιριακές υποδομές. Μάλιστα, ο κ. Πατούλης αναφέρθηκε στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν δεκάδες δήμοι, κυρίως στα μεγάλα αστικά κέντρα, λόγω έλλειψης αιθουσών για να στεγάσουν τα παιδιά στα υφιστάμενα σχολεία, εφόσον το μέτρο εφαρμόστηκε χωρίς να έχει δοθεί χρόνος προετοιμασίας. Ετσι, σε πολλές περιοχές δεν υπήρχαν αίθουσες για τη στέγαση των νηπίων, ενώ την ίδια στιγμή οι γονείς τους ήταν υποχρεωμένοι να τα εγγράψουν στο σχολείο. Η συγκεκριμένη συνάντηση δεν κατέληξε προς το παρόν σε κάποια συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών, που δεσμεύτηκαν να επεξεργαστούν τα δεδομένα, ωστόσο από την πλευρά του υπουργείου Παιδείας φαίνεται πως δεν υπάρχει πρόθεση αλλαγής του νόμου για τη δίχρονη υποχρεωτική εκπαίδευση των νηπίων.

Συνολικά, από τους 325 δήμους της χώρας, 184 δήμοι εντάχθηκαν στη δίχρονη προσχολική εκπαίδευση την προηγούμενη σχολική χρονιά, όταν και εφαρμόστηκε για πρώτη φορά ο νόμος. Με την έναρξη του σχολικού έτους 2019-20 τον Σεπτέμβριο, ο συνολικός αριθμός των δήμων εφαρμογής του θα ανέρχεται σε 298, εφόσον έχει προβλεφθεί η επέκτασή του σε 114 ακόμα δήμους σε όλη τη χώρα. Η σχετική κοινή υπουργική απόφαση έχει υπογραφεί στις αρχές του χρόνου από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Στη συνάντηση της υπουργού Παιδείας με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ και νυν περιφερειάρχη Αττικής μετείχαν επίσης η υφυπουργός Παιδείας Σ. Ζαχαράκη, ο υφυπουργός Εσωτερικών Θ. Λιβάνιος και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή