Χαλκιδική: «Περιμέναμε ένα εκατομμύριο τουρίστες»

Χαλκιδική: «Περιμέναμε ένα εκατομμύριο τουρίστες»

1' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ακόμη και «τάφοι ανεώχθησαν». Η οργή της φύσης ξέσπασε με τρόπο φονικό στην πιο φτωχή τουριστική οικονομία της Χαλκιδικής, το υπόλοιπο «διαμάντι του Βορείου Αιγαίου».

Στις παραλίες της Σωζόπολης, των Νέων Πλαγίων, της Νέας Ποτίδαιας, παραθερίζουν τα «πακέτα» χαμηλού κόστους από τη νοτιοανατολική Ευρώπη και τη Ρωσία, αλλά και όλοι εκείνοι οι οικονομικά αδύναμοι από τη Θεσσαλονίκη, που μ’ ένα εισιτήριο των πέντε ευρώ σε λεωφορεία του ΚΤΕΛ καταφεύγουν στις κοντινές αυτές ακτές για «μια βουτιά» και πάλι πίσω. Γι’ αυτά τα βαλάντια ήταν φτιαγμένες οι υποδομές και οι εγκαταστάσεις που καταστράφηκαν ή υπέστησαν μεγάλες ζημιές, αυτές αποτελούσαν τη ραχοκοκαλιά της μικροοικονομίας. Δεν υπάρχουν εκεί μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, ούτε πολυτελή τουριστικά συγκροτήματα.

Με το που πέρασε ο τυφώνας και συνήλθαν από το σοκ, οι άνθρωποι, έχοντας καταγράψει επτά απόντες στο θλιβερό προσκλητήριο, άρχισαν να μαζεύουν τα συντρίμμια των περιουσιών τους. Το πλήγμα ήταν βαρύ για όσους είχαν επενδύσει τις οικονομίες τους. Δύο εκλογικές αναμετρήσεις εν μέσω θερινής περιόδου κράτησαν στα σπίτια τους τούς ημερήσιους πελάτες – παραθεριστές, το φονικό χτύπημα του καιρού, τους «αποτελείωσε». Προσδοκούν στην περαιτέρω (οικονομική κυρίως) βοήθεια της πολιτείας, που αντέδρασε άμεσα, όμως θα χρειαστεί καιρός να συνέλθουν και για τους πιο πολλούς το φετινό καλοκαίρι ίσως και να έχει χαθεί, μολονότι τα πακέτα είναι προπληρωμένα.

Δεν επλήγη ολόκληρη η Χαλκιδική από την τρομερή για τα ελληνικά δεδομένα κακοκαιρία και ούτε τίθεται ζήτημα ακύρωσης τουριστικών πακέτων. «Ολα λειτουργούν κανονικά πλέον. Περιμένουμε 1.000.000 τουρίστες, κανένα πρόβλημα», τόνισε στην «Κ» ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής, Γρηγόρης Τάσιος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή