Ρύθμιση για τους δήμους

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αμεσα προωθείται από την κυβέρνηση νoμοθετική ρύθμιση ώστε να εξασφαλιστεί η διοίκηση περιφερειών και δήμων και να αμβλυνθούν τα προβλήματα που έχει προκαλέσει η απλή αναλογική στη λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Οπως ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Θεοδωρικάκος, αμέσως μετά την πραγματοποίηση τρίωρης σύσκεψης με τους πρόσφατα εκλεγμένους περιφερειάρχες της χώρας, έως το τέλος της εβδομάδας αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η σύνταξη της ρύθμισης ώστε να προωθηθεί για ψήφιση στη Βουλή. Είναι πολύ πιθανόν μάλιστα να περιλαμβάνεται και στον πρώτο νόμο για τη συγκρότηση του κράτους που θα καταθέσει η νέα κυβέρνηση.

Στήριξη

Ο κ. Θεοδωρικάκος κατέστησε σαφές ότι το υπουργείο Εσωτερικών θα στηρίξει την Τοπική και την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση, καθώς αποτελούν βασικό πυλώνα ανάπτυξης για τη νέα κυβέρνηση. «Για την κυβέρνησή μας η αυτοδιοίκηση και ιδιαίτερα οι περιφέρειες είναι ο βασικός πυλώνας για την ανάπτυξη, την ενίσχυση των επενδύσεων και της απασχόλησης, την κοινωνική συνοχή και την εξυπηρέτηση των πολιτών», τόνισε. Στο πλαίσιο αυτό, αμέσως μετά την επίλυση της εκκρεμότητας που έχει δημιουργηθεί όσον αφορά την κυβερνησιμότητα περιφερειών και δήμων, ο υπουργός Εσωτερικών προτίθεται, σε συνεργασία με τους περιφερειάρχες, να συστήσει «ένα ολοκληρωμένο, χειροπιαστό σχέδιο με έργα, δράσεις, παρεμβάσεις, που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των πολιτών και της περιοχής. Με διαφανή διαχείριση και σεβασμό στα χρήματα των φορολογουμένων», όπως είπε.

Ο υπουργός δεσμεύθηκε ότι το επόμενο χρονικό διάστημα θα επισκεφθεί όλες τις περιφέρειες, αλλά και πολλά σημεία της χώρας και τόνισε ότι «είναι πολύ θετικό ότι ο εκλογικός και ο πολιτικός κύκλος της κυβέρνησης και των περιφερειών αυτή τη στιγμή ταυτίζονται. Αρα, και από αυτήν την άποψη, μας περιμένει ένας κοινός δρόμος, μια κοινή προσπάθεια προόδου και ευημερίας για όλους τους Ελληνες πολίτες».

Ο κ. Θεοδωρικάκος ζήτησε επίσης ενημέρωση από τους περιφερειάρχες για την κατάσταση των υπηρεσιών Πολιτικής Προστασίας που βρίσκονται στην αρμοδιότητά τους όσον αφορά το επίπεδο προετοιμασίας και την εικόνα που παρουσιάζουν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η νομοθετική ρύθμιση θα προβλέπει ενίσχυση των δημάρχων και των περιφερειαρχών, ώστε να έχουν την πλειοψηφία στις κρίσιμες για τη λειτουργία της διοίκησης επιτροπές, όπως π.χ. η οικονομική επιτροπή. Υπενθυμίζεται ότι όσοι περιφερειάρχες αλλά και δήμαρχοι δεν εκλέχθηκαν από την πρώτη Κυριακή, παρά την εκλογή τους, είναι πολύ πιθανόν να μη διαθέτουν την πλειοψηφία στον περιφερειακό ή δημοτικό συμβούλιο, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να υλοποιήσουν το πρόγραμμα για το οποίο ψηφίστηκαν. Επισημαίνεται ότι η θητεία των νέων περιφερειαρχών και δημάρχων και των αντίστοιχων περιφερειακών και δημοτικών συμβουλίων επισήμως ξεκινάει από τον Σεπτέμβριο.

Τα προβλήματα

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, οι περιφερειάρχες έθεσαν στον υπουργό όσο και στον υφυπουργό Θεόδωρο Λιβάνιο, ο οποίος ήταν επίσης παρών, πολλά από τα προβλήματα που ταλανίζουν τις περιφέρειες, όπως έλλειψη οικονομικών και ανθρώπινων πόρων και αλληλοεπικάλυψη αρμοδιοτήτων, τα οποία ωστόσο θα ζητηθούν διεξοδικά σε νέα συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί το επόμενο χρονικό διάστημα.

Από τη σύσκεψη απουσίαζε ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Κασαπίδης, λόγω προγραμματισμένων υποχρεώσεων, ο οποίος ωστόσο αναμένεται να συναντηθεί με τον υπουργό Εσωτερικών τις προσεχείς ημέρες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή