ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εκτός κατηγορητηρίου για Novartis ο Μ. Σαλμάς

Εκτός κατηγορητηρίου για Novartis ο Μ. Σαλμάς

Στο αρχείο μπαίνει με διάταξη της επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς, Ελένης Τουλουπάκη, η υπόθεση της Novartis σε ό,τι αφορά τον πρώην υπουργό και βουλευτή της Ν.Δ. Μάριο Σαλμά, το όνομα του οποίου είχε εμπλακεί, όπως και άλλων εννέα πολιτικών, από τις καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων.

Η υπόθεση για τον Μάριο Σαλμά αρχειοθετήθηκε διότι δεν προέκυψε τίποτα εις βάρος του από όσα είχαν καταμαρτυρήσει οι προστατευόμενοι μάρτυρες, οι καταθέσεις των οποίων είχαν επικριθεί από την πρώτη στιγμή ως αναξιόπιστες και κατασκευασμένες. Η αρχειοθέτηση για τον πρώην υπουργό είναι η πέμπτη κατά σειράν στην υπόθεση της Novartis, καθώς ήδη έχουν τεθεί στο αρχείο προ των ευρωεκλογών οι υποθέσεις για τον Παν. Πικραμένο, αντιπρόεδρο σήμερα της κυβέρνησης, τον Ευάγγελο Βενιζέλο, τον Γιώργο Κουτρουμάνη και τον Αλέξανδρο Λυκουρέντζο.

Δεν έχουν ακόμη αρχειοθετηθεί –αν και πληροφορίες κατά καιρούς ανέφεραν ότι η Εισαγγελία Διαφθοράς είχε προχωρήσει σε αρχειοθέτηση– οι υποθέσεις σε σχέση με τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, τον κεντρικό τραπεζίτη Γιάννη Στουρνάρα και τον Ευρωπαίο επίτροπο Δημήτρη Αβραμόπουλο, όπως και για τον υπουργό, πλέον, Αδωνι Γεωργιάδη. Σημειωτέον ότι για κανέναν από τους αρχικά εμπλεκομένους πολιτικούς δεν έχουν προκύψει στοιχεία για χρηματισμό, όπως είχαν αναφέρει στις αμφιλεγόμενες μαρτυρίες τους οι προστατευόμενοι μάρτυρες, τους οποίους εμπλεκόμενοι πολιτικοί έχουν μηνύσει από την πρώτη στιγμή.

Για τον Μάριο Σαλμά ενδιαφέρον παρουσιάζει το ότι ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Αγγελής, που επόπτευσε των ερευνών και έχει προβεί σε σειρά καταγγελιών για παραβάσεις των εισαγγελέων κατά την έρευνα, έχει μεταξύ άλλων καταγγείλει ότι ήταν ανάμεσα σε τρεις πολιτικούς για τους οποίους η Ελένη Τουλουπάκη είχε προαποφασίσει διώξεις από τον περασμένο Δεκέμβριο χωρίς στοιχεία. Οι άλλοι δύο ήταν ο Αδωνις Γεωργιάδης και ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος τελικά εκλήθη ως ύποπτος πριν από τις εκλογές.