ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μόνο με μηνύματα η πρώτη φάση λειτουργίας του 112

Μόνο με μηνύματα η πρώτη φάση λειτουργίας του 112

Χωρίς την υπηρεσία εκπομπής κυψέλης (Cell Broadcast Service, CBS) θα λειτουργήσει μέχρι το τέλος του έτους το «112» στη χώρα μας. Η απόφαση αυτή ελήφθη χθες σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, παρουσία του υπουργού Κυριάκου Πιερρακάκη και των τριών επικεφαλής των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας.

Το σύστημα προειδοποίησης φυσικών καταστροφών «112» δεν είναι ακόμη έτοιμο, και προκειμένου να μη μείνει άλλο ένα καλοκαίρι η χώρα χωρίς αυτό, κατόπιν εντολής του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη αποφασίστηκε η επιλογή της ενδιάμεσης λύσης με την αποστολή μηνυμάτων κινητού (SMS). H λύση αυτή, σε συνδυασμό με τα άλλα μέσα ενημέρωσης. π.χ. ραδιόφωνο και τηλεόραση, θα αποτελέσει την πρώτη φάση λειτουργίας του «112» στη χώρα μας, κάτι που αναμένεται να συμβεί την ερχόμενη εβδομάδα.

Η πιο ενδεδειγμένη λύση προειδοποίησης του κοινού, ωστόσο, είναι εκείνη του συστήματος CBS. Η συγκεκριμένη τεχνική διαφοροποιείται από τη μετάδοση μηνύματος SMS, καθώς μεταδίδει το μήνυμα παρουσιάζοντάς το συνεχώς ανοικτό στην οθόνη του χρήστη. Ο τελευταίος δεν χρειάζεται να ανοίξει το μήνυμα για να δει το περιεχόμενό του ούτε μπορεί να το σβήσει. Το μόνο που χρειάζεται είναι να έχει σε λειτουργία τη συσκευή.

Σύμφωνα με τη χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, η δοκιμή που έγινε την περασμένη Παρασκευή στην Πυροσβεστική Υπηρεσία αποτιμάται θετικά. Οπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση, μένουν ακόμα να επιλυθούν κάποια τεχνικά ζητήματα, ώστε τα μηνύματα κυψέλης να μπορούν να ληφθούν από το σύνολο των κινητών τηλεφώνων (smartphones) που βρίσκονται στις περιοχές ενδιαφέροντος.

Από την πλευρά, πάντως, των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας υπογραμμίζεται ότι το σύστημα έχει παραδοθεί, βρίσκεται σε φάση πιλοτικής λειτουργίας και είναι κυρίως θέμα βούλησης της πολιτείας να το θέσει σε λειτουργία. Στην πράξη αναφέρουν ότι η λειτουργία του «112» δεν είναι τεχνικό, αλλά διαχειριστικό ζήτημα.