Αντίκτυπο σε πολύκροτες υποθέσεις η αλλαγή του Ποινικού Κώδικα

Αντίκτυπο σε πολύκροτες υποθέσεις η αλλαγή του Ποινικού Κώδικα

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σοβαρές επιπτώσεις έχει η αλλαγή του Ποινικού Κώδικα σε μια σειρά πολύκροτων υποθέσεων διασπάθισης δημοσίου χρήματος. Η δίκη της Siemens είναι μία εξ αυτών που επηρεάζονται. Με τις αλλαγές στον Π.Κ. πολλές από τις πράξεις για τις οποίες κατηγορούνται υπάλληλοι του ΟΤΕ δεν αξιολογούνται πλέον ποινικά, καθώς δεν θεωρούνται δημόσιοι υπάλληλοι. Το ίδιο ισχύει και για στελέχη της ελληνικής και γερμανικής Siemens τα οποία κατηγορούνται στην ίδια υπόθεση. Και γι’ αυτούς οι αξιόποινες πράξεις έχουν παραγραφεί, εκτός από εκείνα τα πρόσωπα που συνδέονται με καταβολή χρημάτων στον πρώην υπουργό Τάσο Μαντέλη. Η δωροδοκία πολιτικών προσώπων και δικαστών παραμένει κακούργημα. Επίσης στην υπόθεση της εταιρείας ορθοπεδικών Depuy Ελλάς οι δωροδοκίες προς ορθοπεδικούς θεωρούνται πλέον πλημμέλημα, γιατί όσοι ενέχονται δεν είναι υπουργοί ή δικαστές.

Αλλαγές πάντως διαπιστώνονται με τον νέο Π.Κ. και σε υποθέσεις των εξοπλιστικών. Με τον νέο Κώδικα όποιος δωροδοκεί ενεργητικά διώκεται με ελαφρύτερες ποινές. Το σκεπτικό πίσω από αυτή τη νομοθετική προσέγγιση είναι ότι τα στελέχη ιδιωτικών εταιρειών δεν έχουν τις ίδιες υποχρεώσεις και ευθύνες όπως τα πρόσωπα σε θέσεις δημοσίου συμφέροντος. Αντίστοιχα, ελαφρύτερες ποινές έχουν να αντιμετωπίσουν όσοι δωροδοκούνται για να υπογράψουν συμβάσεις που ούτως ή άλλως θα υπέγραφαν, δηλαδή δωροδοκούνται για να κάνουν μια ενέργεια που θεωρείται νόμιμη.

Μεγάλη τραπεζική υπόθεση που επηρεάζεται από τις νέες διατάξεις είναι αυτή του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Ακόμη για τα δάνεια των κομμάτων οι εμπλεκόμενοι τραπεζικοί δεν θεωρούνται πλέον «δημόσιοι υπάλληλοι» και οι πράξεις τους δεν επισύρουν τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου 1608/50.

Την αντίδραση της Ενωσης Εισαγγελέων Ελλάδος είχε προκαλέσει ο νέος Π.Κ. Σε ανακοίνωσή της στις αρχές Ιουνίου ζητούσε την απόσυρσή του επισημαίνοντας ότι: «Η μετάπτωση υψηλής κοινωνικής απαξίας κακουργημάτων σε πλημμελήματα αλλά και η περαιτέρω μείωση των ορίων ποινών με ταυτόχρονη χαλάρωση των προϋποθέσεων υφ’ όρον απόλυσης, θα επιφέρει παραγραφές και μαζικές αποφυλακίσεις σε πληθώρα υποθέσεων, με τον κίνδυνο διασάλευσης της δημόσιας ασφάλειας αλλά και καλλιέργειας ευλόγου αισθήματος ατιμωρησίας στα θύματα εγκληματικών πράξεων».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή