ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πατέλης: Δεν είχα σχέση με τον φόνο του Φύσσα

Πατέλης: Δεν είχα σχέση με τον φόνο του Φύσσα

Να πείσει ότι δεν είχε σχέση με τη στυγερή δολοφονία του Παύλου Φύσσα επιχείρησε χθες στην απολογία του ο Γιώργος Πατέλης, από τα βασικά στελέχη της Χρυσής Αυγής στη Νίκαια, που μετείχε στην κινητοποίηση η οποία οδήγησε στη δολοφονία Φύσσα τον Σεπτέμβριο του 2013. «Δεν έβαλα κανέναν να κάνει φόνο. Πραγματικά λυπάμαι που κατέληξε αυτό το παιδί. Το καταδικάζω αυτό που έγινε. Με πέταξαν στη φυλακή σαν σκουπίδι. Οταν με πήρε ο Ρουπακιάς και μου είπε ότι μαχαίρωσε κάποιον του είπα “κόψε τον λαιμό σου”», ισχυρίστηκε, αρνούμενος το βαρύ κατηγορητήριο που τον οδήγησε στο εδώλιο.

Η πρόεδρος του δικαστηρίου, Μαρία Λεπενιώτη, ακούγοντας τους ισχυρισμούς του Πατέλη παρατήρησε από έδρας ότι «υπάρχουν κενά που πρέπει κάποια στιγμή να εξηγηθούν». Ο κατηγορούμενος περιέγραψε το πώς εισήλθε στην οργάνωση το 2011, έπειτα από μια τελετή μνήμης για τα Ιμια, που τον «γοήτευσε». Οπως είπε, «μου άρεσε πολύ αυτό που είδα. Είδα ανθρώπους να ψέλνουν τον εθνικό ύμνο, είδα μια αγκαλιά ανθρώπων. Aρχισα να γνωρίζω μέσω Facebook παιδιά από τη Xρυσή Aυγή, όταν άρχισα να ψάχνω τι είναι αυτή η οργάνωση. Είχαμε κάνει ένα παρεάκι. Πήγα στα γραφεία να ακούσω. Αρχίσαμε να βοηθάμε σε δράσεις που μοίραζαν τρόφιμα».

Πρόεδρος: Υπήρχαν δράσεις για τις οποίες έφυγαν μηνύματα που έλεγαν «εντολή Λαγού» Γιατί;

Κατηγορούμενος: Θέλω να το πω αυτό και να ζητήσω συγγνώμη από τον κ. Λαγό. Το κάναμε για να έρχεται περισσότερος κόσμος. Πολλές φορές έβαζα μόνος μου το «εντολή Λαγού», για να έρχονται περισσότεροι. Θέλω να του ζητήσω συγγνώμη.

Π.: Εχουμε δει σε φωτογραφίες συγκεκριμένη ενδυμασία. Αυτό γιατί συνέβαινε;

Κ.: Εχει παρεξηγηθεί πολύ αυτό. Ξεκίνησε με δύο πιτσιρικάδες που είχαν έρθει στην τοπική. Εγινε μόδα στα γραφεία. Εβλεπες και γυναίκες να ντύνονται έτσι. Πολλές φορές ζητούσα κι εγώ. Ας πούμε να φοράνε μαύρη μπλούζα, αν είχαμε εκδήλωση μνήμης. Κάποια στιγμή όμως έγινε γελοία η μόδα.
«Δεν είμαι ναζιστής»

Ο κατηγορούμενος ισχυρίστηκε ότι «δεν έχω καμία σχέση με τον ναζισμό. Αυτή τη σημαία των Ες Ες που φαίνεται σε μια φωτογραφία, μου την έστειλαν». Σε σχέση με τον χαιρετισμό τους σχολίασε ότι είναι «αρχαίος ελληνικός χαιρετισμός, το έκανε ο Μεταξάς». Επίσης, περιγράφοντας όσα συνέβησαν το βράδυ της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, ο Γιώργος Πατέλης μεταξύ άλλων ανέφερε: «Ημουν στα γραφεία της τοπικής. Ο Ρουπακιάς ήταν απλώς ενεργό μέλος. Τον είχα στείλει μόνο στη Μεσογείων να πάρει μπλουζάκια, βοηθούσε και εκείνος και η οικογένειά του, τα παιδιά και η γυναίκα του. Βοηθούσαν όπως όλος ο κόσμος… Λίγες ώρες νωρίτερα με ενημέρωσε ο Λαγός ότι θα ερχόταν ο Μιχαλολιάκος για ομιλία. Εκείνη τη στιγμή έγινε χαμός. Επρεπε να δω πώς θα φέρω σε πέρας τις δύο ομιλίες και τη διανομή τροφίμων».

Και πρόσθεσε αναφερόμενος στη συμμετοχή του στην κινητοποίηση το μοιραίο βράδυ της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα: «Εχουν πάρει ένα μήνυμα και το έχουν κάνει σημαία. Με έχουν χλευάσει. Λένε ότι έδωσα εντολή για τέτοιο πράγμα. Πάνε να μου βγάλουν ηθική αυτουργία. Μας πέταξε σε μια φυλακή δυο χρόνια για κάτι που δεν έχουμε κάνει. Εκτός από τον Ρουπακιά, οι υπόλοιποι δεν έχουμε σχέση. Εχουν πειράξει και το μήνυμα που έστειλα. Εχω παιδί. Κανείς δεν ήθελε να πεθάνει ο Φύσσας. Κανείς δεν είχε το δικαίωμα. Και στον ίδιο τον Ρουπακιά είπα “κόψε τον λαιμό σου με αυτό που έκανες”. Η συνείδησή μου είναι πολύ καθαρή. Δεν έβαλα ποτέ κανέναν να σκοτώσει».