ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ακης Τσελέντης: Ανοικτό το ενδεχόμενο ενός ισχυρού μετασεισμού

Ακης Τσελέντης: Ανοικτό το ενδεχόμενο ενός ισχυρού μετασεισμού

Ανοικτό είναι το ενδεχόμενο ενός ισχυρού μετασεισμού, ακόμη και μετά από κάποιο χρονικό διάστημα, σύμφωνα με τον Διευθυντή του Γεωδυναμικού Ακη Τσελέντη.

Σύμφωνα με τον κ. Τσελέντη, ο οποίος μίλησε στον ΣΚΑΪ, ένας σεισμός με τόσο ρηχό εστιακό βάθος πρόκειται να δώσει πλούσια μετασεισμική ακολουθία, ίσως για πολλές εβδομάδες.

Μάλιστα, η δραστηριότητα ενδέχεται να σταματήσει και να ξεκινήσει πάλι μετά από κάποιο χρονικό διάστημα, δίνοντας μας έναν ισχυρό μετασεισμό.

«Το φαινόμενο εξελίσσεται απόλυτα φυσιολογικά», τόνισε σε κάθε περίπτωση ο κ. Τσελέντης.

«Έχουμε καταγράψει στο κοντρόλ του Γεωδυναμικού, μέχρι την ώρα που μιλάμε, δεκάδες μετασεισμούς που κορυφώθηκαν με ένα μέγεθος 4,4 ρίχτερ, ενώ ακολούθησαν πολλοί σεισμοί των 3 ή 2 ρίχτερ. Παρακολουθούμε το φαινόμενο 24 ώρες το εικοσιτετράωρο», τόνισε.

Ο Ακης Τσελέντης επεσήμανε πως από την αρχή είχε δηλώσει – αν και ενδεχομένως παρακινδυνευμένο να το πει κανείς αμέσως – πως ο ισχυρός σεισμός των 5,1 ρίχτερ που χτύπησε την Αθήνα το μεσημέρι, ήταν ο κύριος σεισμός.

«Φαίνεται ότι ήταν ο σεισμογόνος χώρος που έδωσε τον σεισμό του 1999, είχε σπάσει τότε το ανατολικό κομμάτι, τώρα έσπασε το δυτικό κομμάτι, το οποίο είναι πολύ μικρότερο για αυτό το λόγο εξέφρασα την εκτίμηση ότι έχει εξαντλήσει το σεισμικό του δυναμικό, το οποίο δεν μπορεί να υπερβεί τα 5,1 Ρίχτερ, επομένως, κατά πάσα πιθανότητα, ήταν ο κύριος σεισμός».

Ο Διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου δήλωσε εξοργισμένος από το γεγονός πως αν και η Ελλάδα είναι μια σεισμογενής χώρα, δεν υπάρχει πρόβλεψη για να συντηρηθούν σωστά τα παλαιά κτίσματα, ειδικά στο κέντρο της Αθήνας που είναι επικίνδυνα για κατάρρευση, ώστε να αποφευχθεί αυτό το ενδεχόμενο ή αποκόλλησης υλικών και τραυματισμών σε περίπτωση ισχυρού σεισμού.

Μάλιστα, τόνισε ότι το γεγονός πως δεν υπήρξαν μεγάλες υλικές ζημιές σήμερα, δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να πέσουν αντικείμενα σε έναν ισχυρό μετασεισμό.

Ο Διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, τόνισε την ανάγκη ο ΟΑΣΠ και ο δήμος να δώσει προτεραιότητα στην αντισεισμική θωράκιση της πόλης.

«Τα σπίτια, ειδικά τα νόμιμα, δεν πέφτουν τόσο εύκολα», πρόσθεσε θέλοντας να στείλει ένα καθησυχαστικό μήνυμα στους Αθηναίους.

«Αυτό που πρέπει να καταλάβουν οι πολίτες είναι ότι κινδυνεύουν περισσότερο από το εσωτερικό των σπιτιών τους», υπογράμμισε, τονίζοντας πως οι πολίτες πρέπει να μεριμνούν για την ελαχιστοποίηση των κινδύνων εντός του σπιτιού.