Νέος αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ., ο κ. Καραμαλάκης

Νέος αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ., ο κ. Καραμαλάκης

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο αντιστράτηγος της ΕΛ.ΑΣ. Μιχάλης Καραμαλάκης αναλαμβάνει να εφαρμόσει την πολιτική της νέας κυβέρνησης σε θέματα Δημόσιας Τάξης και Ασφάλειας. Χθες, το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Aμυνας (ΚΥΣΕΑ) αποφάσισε κατόπιν εισήγησης του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη να ορίσει αρχηγό του Σώματος τον Κρητικό αξιωματικό. Τους τελευταίους μήνες ο κ. Καραμαλάκης ήταν υπαρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. και μετά την παραίτηση του μέχρι πρότινος αρχηγού Αριστείδη Ανδρικόπουλου κατόπιν σχετικού αιτήματος του κ. Χρυσοχοΐδη, ο κ. Καραμαλάκης εκτελούσε χρέη αρχηγού. Στο εσωτερικό της Αστυνομίας, πάντως, ήταν κοινό μυστικό ότι αυτός θα διαδεχόταν τον κ. Ανδρικόπουλο, οποτεδήποτε εκείνος αποχωρούσε από το τιμόνι του Σώματος. Οι πρόσφατες βουλευτικές εκλογές και η αλλαγή κυβέρνησης επέσπευσαν τις εξελίξεις.

«Μάχιμος»

Ο νέος αρχηγός γεννήθηκε στο Σουφλί του Εβρου ωστόσο, κατάγεται από το Ηράκλειο Κρήτης. Κατατάχθηκε στο Σώμα της πρώην Χωροφυλακής το 1982 και αποφοίτησε από τη Σχολή Αξιωματικών το 1988. Υπηρέτησε επί σειράν ετών σε «μάχιμες» υπηρεσίες της Κρήτης και το 2012 ανέλαβε καθήκοντα Γενικού Αστυνομικού Διευθυντή Ηρακλείου. Το 2014 προήχθη στον βαθμό του αντιστρατήγου και τοποθετήθηκε επικεφαλής της αστυνομικής περιφέρειας Κρήτης. Το 2016 πήρε τον βαθμό του αντιστρατήγου και ανέλαβε καθήκοντα επιθεωρητή Βορείου Ελλάδος, έχοντας μάλιστα την ευθύνη για την ομαλή εκκένωση του άτυπου καταυλισμού μεταναστών και προσφύγων στην Ειδομένη. Τον Ιανουάριο του 2017 έγινε προϊστάμενος του Επιτελείου της ΕΛ.ΑΣ. (σ.σ. νούμερο τρία στην ιεραρχία του Σώματος) και τον Νοέμβριο του 2018 ανέλαβε καθήκοντα υπαρχηγού. Στο παρελθόν είχε πλούσια συνδικαλιστική δράση. Συμμετείχε στο Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ενωσης Αξιωματικών αλλά και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Αστυνομικών Συνδικάτων (CESP).

Αντιπαράθεση

Τις αμέσως επόμενες ημέρες –ενδεχομένως και σήμερα– αναμένεται να πραγματοποιηθούν οι κρίσεις των αξιωματικών στους υπόλοιπους βαθμούς της ιεραρχίας. Η διαδικασία επρόκειτο να ξεκινήσει χθες, ωστόσο, ο σεισμός των 5,1 βαθμών που έπληξε την Αττική και η παρουσία του νέου αρχηγού στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής στο Χαλάνδρι ανέστειλε προσωρινά τη διαδικασία. Πάντως, η αλλαγή ηγεσίας στην ΕΛ.ΑΣ. πυροδότησε αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο αρμόδιος τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Ραγκούσης εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία κατήγγειλε «αναστήλωση του κράτους της Δεξιάς με κλιμακούμενη προκλητικότητα». Στη γραπτή δήλωσή του ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο κ. Ραγκούσης: «Απροσχημάτιστη επανέκαμψε η καταπάτηση κάθε προγραμματισμένης διαδικασίας αξιολόγησης των στελεχών στα Σώματα Ασφαλείας. Η παλαιοκομματική λογική προαγωγής του τύπου “και δικός μου να είναι και να ξέρει πως εγώ τον ανέδειξα για να μου χρωστάει” προσβάλλει βάναυσα κάθε έννοια σύγχρονης και αξιοκρατικής Ελλάδας». Πάντως, ο κ. Χρυσοχοΐδης σήκωσε το γάντι και σε γραπτή δήλωση – απάντηση επεσήμανε ότι η επιλογή του νέου αρχηγού δεν έχει καμία σχέση με κομματισμό και αναξιοκρατία. Χαρακτήρισε, μάλιστα, την τοποθέτηση του κ. Ραγκούση «βιαστική, ακραία επιθετική, άδικη και προσβλητική προς το πρόσωπο του Αρχηγού και του Σώματος της Ελληνικής Αστυνομίας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή