ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Παράταση για εκπαιδευτικούς πειραματικών σχολείων

Παράταση για εκπαιδευτικούς πειραματικών σχολείων

Παράταση ενός έτους στους εκπαιδευτικούς που διδάσκουν στα πειραματικά σχολεία έδωσε η υπουργός Παιδείας κ. Νίκη Κεραμέως. Η παράταση κρίθηκε απαραίτητη ενόψει του νέου πλαισίου που θα προωθηθεί για τη λειτουργία των πρότυπων και πειραματικών σχολείων.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο της διαδικασίας των οριστικών τοποθετήσεων και μεταθέσεων από σχολείο σε σχολείο της ίδιας περιοχής μετάθεσης, για το επόμενο σχολικό έτος, 2019-2020, η κ. Κεραμέως με εγκύκλιο κάλεσε τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, στην αρμοδιότητα των οποίων υπάγονται πρότυπα και πειραματικά σχολεία, να ενημερώσουν έως και τις 23 Ιουλίου τους εκπαιδευτικούς που υπηρετούν με θητεία σε αυτά, ότι όσοι εξ αυτών δεν επιθυμούν να υπηρετήσουν με παράταση της θητείας τους για το ερχόμενο σχολικό έτος, 2019-2020, στο πρότυπο ή πειραματικό σχολείο όπου υπηρετούν, μπορούν:

– Να επιστρέψουν στην περιοχή μετάθεσης από την οποία προήλθαν και να τοποθετηθούν στη σχολική μονάδα της τελευταίας οργανικής τους θέσης και εφόσον αυτή έχει καλυφθεί, να τεθούν στη διάθεση του οικείου Περιφερειακού Υπηρεσιακού Συμβουλίου ως υπεράριθμοι.

– Να τεθούν στη διάθεση του Περιφερειακού Υπηρεσιακού Συμβουλίου της βαθμίδας τους στην περιοχή όπου ανήκει το πρότυπο ή πειραματικό σχολείο και να δηλώσουν σχολικές μονάδες προτίμησής τους για οριστική τοποθέτηση, ώστε να συμμετάσχουν στη διαδικασία οριστικών τοποθετήσεων και βελτιώσεων, από κοινού με τους υπόλοιπους εκπαιδευτικούς.

Οι εκπαιδευτικοί πρέπει να δηλώσουν έως και 24/07/2019 την πρόθεσή τους στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης.

Πρόθεση της νέας κυβέρνησης είναι να επεκτείνει τον θεσμό των προτύπων και πειραματικών σχολείων. Συγκεκριμένα, θα δημιουργηθεί ένα πρότυπο – πειραματικό σε κάθε νομό, ενώ θα δημιουργηθούν και πρότυπα επαγγελματικά λύκεια σε αντιπροσωπευτικές περιοχές της χώρας, που θα συνεργάζονται με την τοπική οικονομία και επιχειρηματικότητα.

Η προηγούμενη κυβέρνηση προχώρησε σε αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο των πειραματικών και προτύπων σχολείων, με τις οποίες καταργήθηκε η πενταετής θητεία των εκπαιδευτικών στα Π&Π-Σ και αποδίδονται μόνιμες οργανικές θέσεις στους νυν υπηρετούντες με θητεία.

Επίσης, δεν προβλέπεται αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, ενώ υπάρχει μια αναφορά για αποτίμηση του εκπαιδευτικού έργου από τα Περιφερειακά Κέντρα Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού. Πριν από τον νόμο 3966 του 2011, με τον οποίο δημιουργήθηκαν τα πρότυπα και πειραματικά σχολεία, σε αυτά υπηρετούσαν 1.120 άτομα, 750 θέλησαν να αξιολογηθούν, οι 300 δεν προσήλθαν στη διαδικασία και 60 απέτυχαν. Τα πρότυπα και πειραματικά σχολεία ήταν τα μόνα, μεταπολιτευτικά, σχολεία που λειτούργησαν από το 2013, οπότε και ξεκίνησαν, με αξιολογημένους εκπαιδευτικούς.